Autor Wątek: Techniki jazdy hybrydą  (Przeczytany 252488 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Techniki jazdy hybrydą
« Odpowiedź #480 dnia: 28 Marca 2022, 14:51:00 »
Dzięki za odpowiedź,
to co przesłałeś dotyczy wersji benzynowych z cvt, tak jest taka fizyczna dźwignia i zaślepka. W hybrydzie tego nie ma.
Pod moim VINem na stronie toyoty są 3x 600 stronicowe instrukcje, takie faktycznie bardziej serwisowe, ale żadna z nich w tych rozdziałach o holowaniu ani awaryjnym rozruchu nie daje istotnej informacji na ww temat

Własnie znalazłem na YT taki filmik https://www.youtube.com/watch?v=E1nYm1Gxa2A&ab_channel=Howto

Istotna różnica tu jest taka, że w przeciwieństwie do tego co zrobiłem tutaj układ nie jest READY. Myślisz że taki sposób będzie w porządku do regulacji zbieżności?
No chyba, że to "da w tyłek" aku 12v  <zalamka>

W ten sposób włączasz tryb operacyjny ON, wszystkie urządzenia elektryczne są dostępne i są zasilane z akumulatora 12 V, układ hybrydowy jest wyłączony.  Zabezpieczenie przełącza po około godzinie w stan wyłączony, ale jak piszą w instrukcji, nie gwarantuje to że akumulator 12 V się nie rozładuje, jak wyłączysz wszelkie oświetlenie i nawiew to chyba powinien dać radę.

Tryb N jest dostępny w trybie ON po to aby dało się awaryjnie podholować auto, gdy nie daje się włączyć tryb READY i nie ma lawety - dopuszczalne na krótkich odcinkach i z małą prędkością.

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Techniki jazdy hybrydą
« Odpowiedź #481 dnia: 04 Września 2022, 20:22:31 »
Kilkukrotnie już  zauważyłem, że jadąc do roboty 4,7 km w trybie ECO spala mi więcej niż be trybu ECO.
Warunki porównywane, po drodze jeden fotoradar i zwężki, nie da się więcej niż stanowione 60 km/h (da się ale po co) i na trynie normalnym spalanie 5,5 - 5, 7 a na ECO 5,3 - 7, 2.
O co c'mon?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl