Autor Wątek: Toyota Auris 1,6 VVTi 2008 stukanie po dodaniu gazu i pod obciążeniem  (Przeczytany 4726 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ohodec

• Toyot Leżący
  • *
Witam
Jestem tu nowy i przeszukując wcześniejsze tematy nie znalazłem takich konkretnych objawów jak u mnie wiec proszę o pomoc. A mianowicie silnik na postoju pracuje dobrze bez stukania nawet po dodaniu gazu na biegu jałowym jest cicho. Problem zaczyna się gdy chcę gwałtownie przyśpieszyć lub jadę np pod górkę na wysokim biegu i silnik jest obciążony wtedy pojawia się coś jak stukanie , jeżeli puszczę nogę z gazu lub samochód jedzie bez obciążenia jest cicho. Dodam że chyba kończy się sprzęgło bo bierze bardzo wysoko ale czy ono może powodować takie objawy , może to skrzynia ?

Offline Misiek1305

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Toyota Auris 1,6 VVTi 2008 stukanie po dodaniu gazu i pod obciążeniem
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Maja 2019, 20:44:11 »
Czołem. A jak masz wciśnięte sprzęgło i dodajesz gazu to stukanie też występuje?
Auris 1.33, 2013, Classic.

Offline ohodec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Maja 2019, 22:49:04 »
Przy wciśniętym sprzęgle  lub na luzie ale z gazem brak stukania, przy hamowaniu biegiem też jest cisza stukanie jest wyraźnie słyszalne przy dodawaniu gazu lub gdy obciążam silnik .

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Maja 2019, 11:55:32 »
A nie jest to przypadkiem spalanie stukowe? Od dawna to się dzieje? Nie wlałeś jakiegoś lipnego, niepewnego paliwa? Albo z silnikiem jest coś nie tak, ma już swoje lata i pojawia się spalanie stukowe?
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2019, 11:57:29 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline user228143

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Maja 2019, 12:48:53 »
A nie jest to przypadkiem spalanie stukowe?

Też mi to na myśl przyszło. Można zalać dobrą PB98 (i/lub wymienić świece) i sprawdzić czy będzie różnica.
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2019, 12:54:59 wysłana przez user228143 »

Offline ohodec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Maja 2019, 16:04:53 »
Nie wiem od kiedy się tak dzieje bo jeżdżę nim od tygodnia wcześniej jeździła kobieta i być może nie zwróciła na to uwagi bo gdy lekko otworzy się okno lub da trochę głośniej radio to praktycznie tego nie słychać. Na początku  też tego nie słyszałem więc sam już nie wiem zatankowalem donpelan więc muszę trochę pojeździć aby spróbować na 98 paliwo raczej pewne zawsze tam tankuje ale inny samochód. Też myślałem że może ten czujnik stylowy ale dzisiaj trochę bardziej się przysluchalem i najbardziej słychać to stukania na 4 i 5 biegu trochę ciszej na 3 a 2 i 1 cisza lub wycie silnika zaglusza . Coś mi się wydaje że to łożyska w skrzyni tylko nie wiem czy objawy to stukania czy raczej sumienie.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Maja 2019, 18:11:04 »
Jest coś takiego jak czujnik spalania stukowego więc paliwo można wykluczyć. Jeśli występuje spalanie stukowe to sprawdź czy czujnik działa, ewentualnie wymień na nowy bo lubią się psuć.

Offline ohodec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Maja 2019, 20:32:54 »
A gdzie się znajduje ten czujnik , może jakieś zdjęcie będzie mi łatwiej go zlokalizować .Nie wiem czy w tym silniku jest tak samo ale chyba widziałem coś takiego pod kolektorem więc żeby się dostać trzeba go zdemontować?
Czy ktoś mógłby mi napisać jakie są objawy zużytych łożysk w skrzyni bo mam wrażenie że te odgłosy dochodzą od jej strony .
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2019, 08:16:47 wysłana przez fazibazi »

Offline Pajgar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Maja 2019, 14:39:53 »
A słychać to jak na postoju włączysz klimę albo na zaciągniętym hamulcu będziesz próbował delikatnie ruszyć bez gazu ale tak żeby obroty trochę przysiadły?

Wysłane z mojego Lenovo K33a48 przy użyciu Tapatalka

Offline ohodec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Maja 2019, 17:51:45 »
Na postoju przy włączonej  klimatyzacji wzrastają tylko trochę obroty ale jest cicho  , przy ruszaniu na ręcznym zaduszam  silnik i też cisza .
Zna ktoś fachowca od skrzyni Toyota na Podkarpaciu ?
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2019, 09:43:55 wysłana przez fazibazi »

Offline ohodec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lipca 2019, 22:52:51 »
Dla potomnych uszkodzone było łożysko w skrzyni po wymianie jest ok.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl