Autor Wątek: Apple Car Play - 2019  (Przeczytany 442880 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ou7landeR

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Apple Car Play - 2019
« Odpowiedź #675 dnia: 05 Września 2020, 19:38:19 »
Panowie po dniu działania NAVI przestała reagować i cały czas kręci na ekranie z informacją "uruchamianie nawigacji". Instalowałem USB3 i USB2 bo USB1 nie reaguje w ogóle po wsadzeniu do portu (nie ma nic w aktualizacji oprogramowania)
Co mogę teraz zrobić? Wgrywanie ponownie usb2 idzie poprawnie aż do wyłączenia silnika, gdy ponownie go uruchamiam navi działa ale wywala po chwili komunikat "niemożliwa aktualizacja oprogramowania skontaktuj się z dealerem" czy jakoś tak i znowu kręci się "uruchamianie nawigacji"

AppleCar działa, audio ma już nowy numer wersji tylko navi sama w sobie przestała.

Jest jakaś opcja przywrócenia starej Versja navi w pliku aktualizacji była 1900, a w systemie dalej mam 1512. Mapy nowe 2020v1

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #676 dnia: 05 Września 2020, 20:52:53 »
Panowie po dniu działania NAVI przestała reagować i cały czas kręci na ekranie z informacją "uruchamianie nawigacji". Instalowałem USB3 i USB2 bo USB1 nie reaguje w ogóle po wsadzeniu do portu (nie ma nic w aktualizacji oprogramowania)
Co mogę teraz zrobić? Wgrywanie ponownie usb2 idzie poprawnie aż do wyłączenia silnika, gdy ponownie go uruchamiam navi działa ale wywala po chwili komunikat "niemożliwa aktualizacja oprogramowania skontaktuj się z dealerem" czy jakoś tak i znowu kręci się "uruchamianie nawigacji"

AppleCar działa, audio ma już nowy numer wersji tylko navi sama w sobie przestała.

Jest jakaś opcja przywrócenia starej Versja navi w pliku aktualizacji była 1900, a w systemie dalej mam 1512. Mapy nowe 2020v1
Taka sytuacja jest normalna jeżeli nie przejdziesz etapu z USB1.
Aby to poprawnie zrobić, na pena USB1 wgrywasz cały folder "intervention" z zawartością, wkładasz do portu USB i czekasz aż skrypt się uruchomi (samoistnie), po paru minutach gdy pojawi się komunikat o możliwości użycia USB2 instalujesz aktualizację nawigacji, po restarcie systemu od razu ponownie USB1, czekasz aż komunikat "replicating" czy jakoś tak dojdzie do 100% i ponownie restartujesz system. MEU powinno zmienić się na FA10, wersja na 1120. Pozostaje tylko uruchomić usługi online w menu (powinna jeszcze gdzieś w tych okolicach wyskoczyć ramka z gratulacjami z powodu aktualizacji do MM19).

Potem jeżeli chcesz to możesz jeszcze zrobić aktualizację navi do wersji 1140 - linka wstawiałem dziś rano.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline MacVar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #677 dnia: 05 Września 2020, 22:09:28 »
Zebrałem informacje z hiszpańskiego, amerykańskiego i tego forum w temacie aktualizacji CA01 + Navi. Oto co mi wyszło w skrócie: 1-2-3-1-FA10 upgrade-WiFi.

A wchodząc w szczegóły:

Cytuj (zaznaczone)
Pendrive powinny być sformatowane w systemie plików FAT32 (http://www.ridgecrop.demon.co.uk/guiformat-x64.Exe). Źródła donoszą

Co będzie potrzebne:
USB1 - USB1_MEU intervention script. W głównym katalogu pendrive powinien być folder "intervention". 1 MB.
USB2 - USB2_DCU MM17 latest software and MEU kwi files and RC2002+. W głównym katalogu pendrive powinny być pliki *.kwi. 10,5 GB.
USB3 - USB3_DCU Toyota upgrade_Pana_DTEN. W głównym katalogu pendrive powinny być pliki *.kwi oraz pozostałe foldery/pliki. 21,8 GB.
[bonus] USB4 - 17TMT2EU-FA10_Latest. W głównym katalogu pendrive powinien być plik kwi. 1,46 GB.

1. USB1 podłączyć do portu
2. Włączyć samochód
3. Czekać i postępować zgodnie z instrukcjami na ekranie
4. Wyłączyć samochód
5. Włączyć samochód
6. Czekać aż proces się zakończy
7. Wyłączyć samochód
8. Wyjąć USB1
9. Włożyć USB2
10. Włączyć samochód
11. Przejść do Menu --> Konfiguracja --> System --> Aktualizacja oprogramowania
12. 20-30 minut czekania
13. Wyłączyć samochód
14. Wyjąć USB2
15. Włożyć USB3
16. Włączyć samochód
17. 45 minut czekania
18. Niebieski ekran - spróbuj ponownie kliknąć.
19. Wyłączyć samochód
20. Wyjąć USB3
21. Włożyć USB1
22. Włączyć samochód
23. Czekać i postępować zgodnie z instrukcjami na ekranie
24. Wyłączyć samochód
25. Wyjąć USB1
26. Włożyc USB4 do portu
27. Włączyć samochód
28. Czekać i postępować zgodnie z instrukcjami na ekranie
29. Wyłaczyć samochód
30. Wyjąć USB4
31. Włączyć samochód
32. Podłaczyć wifi w samochodzie i poczekać (zaktualizuje to informacje w aplikacji My Toyota)
33. Gotowe!

Możliwe że będzie trzeba zresetować ustawienia takie jak język, czas, jednostka miary oraz sparować jeszcze raz telefon za pomocą bluetooth.

Czy opisane kroki są poprawne?
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2020, 22:22:08 wysłana przez MacVar »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #678 dnia: 06 Września 2020, 00:17:09 »
15. Włożyć USB3
16. Włączyć samochód
17. 45 minut czekania
18. Niebieski ekran - spróbuj ponownie kliknąć.
19. Wyłączyć samochód
20. Wyjąć USB3

USB3 tak nie działa. Nie wystartuje automatycznie, trzeba samemu uruchomić aktualizację w menu. Potem potwierdzenia, wyłączenie auta, włączenie. U mnie trwało poniżej 10 minut.

Offline MacVar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #679 dnia: 06 Września 2020, 08:06:39 »
@Kiełek, dzięki za info. Zaktualizuje opis.

Cytuj (zaznaczone)
Podejrzewam, że poniższy opis będzie adekwatny dla konfiguracji, nie wiem jak z innymi.
Identyfikator modelu:
DCU: 17TDT1EU-CA01
MEU: 17TMT2EU-FA00

Numer części:
DCU: 86140-42E80
MEU: 86840-06041

Audio: 1215
Nawigacja: 1520
navdb_version: 2020 v1

Pendrive powinny być sformatowane w systemie plików FAT32 (można tym programem). Źródła donoszą, że pendrive powinny być w standardzie USB 2.0 ale gdy aktualizowałem mapy zadziałał USB 3.0. Jeśli Toyota ma interfejs 3.0 to przyśpieszy to instalację.

Co będzie potrzebne:
USB1 - USB1_MEU intervention script. W głównym katalogu pendrive powinien być folder "intervention". 1 MB.
USB2 - USB2_DCU MM17 latest software and MEU kwi files and RC2002+. W głównym katalogu pendrive powinny być pliki *.kwi. 10,5 GB.
USB3 - USB3_DCU Toyota upgrade_Pana_DTEN. W głównym katalogu pendrive powinny być pliki *.kwi oraz pozostałe foldery/pliki. 21,8 GB.
[bonus] USB4 - 17TMT2EU-FA10_Latest. W głównym katalogu pendrive powinien być plik kwi. 1,46 GB. Dzięki @Arder za info.

1. USB1 podłączyć do portu
2. Włączyć samochód
3. Czekać i postępować zgodnie z instrukcjami na ekranie
4. Wyłączyć samochód
5. Włączyć samochód
6. Czekać aż proces się zakończy
7. Wyłączyć samochód
8. Wyjąć USB1
9. Włożyć USB2
10. Włączyć samochód
11. Przejść do Menu --> Konfiguracja --> System --> Aktualizacja oprogramowania
12. 20-30 minut czekania
13. Wyłączyć samochód (zgodnie z powiadomieniami na ekranie)
14. Wyjąć USB2
15. Włożyć USB3
16. Włączyć samochód
17. W ustawieniach samochodu uruchomić aktualizację i klikać potwierdzenia instalacji
18. 10 - 45 minut czekania
19. Niebieski ekran - spróbuj ponownie kliknąć
20. Wyłączyć samochód (zgodnie z powiadomieniami na ekranie)
21. Wyjąć USB3
22. Włożyć USB1
23. Włączyć samochód
24. Czekać i postępować zgodnie z instrukcjami na ekranie
25. Wyłączyć samochód (zgodnie z powiadomieniami na ekranie)
26. Wyjąć USB1
27. Włożyc USB4 do portu
28. Włączyć samochód
29. Czekać i postępować zgodnie z instrukcjami na ekranie
30. Wyłączyć samochód (zgodnie z powiadomieniami na ekranie)
31. Wyjąć USB4
32. Włączyć samochód
33. Podłaczyć wifi w samochodzie i poczekać (zaktualizuje to informacje w aplikacji My Toyota)
34. Gotowe!

Możliwe że będzie trzeba zresetować ustawienia takie jak język, czas, jednostka miary oraz sparować jeszcze raz telefon za pomocą bluetooth.

Offline manlux

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #680 dnia: 06 Września 2020, 19:10:19 »
Hmm, próbowałem ale nie daje rady, stąd moje pytanie: czy jest możliwość uruchomienia android auto poprzez wifi na Corolli?

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #681 dnia: 06 Września 2020, 19:21:53 »
Hmm, próbowałem ale nie daje rady, stąd moje pytanie: czy jest możliwość uruchomienia android auto poprzez wifi na Corolli?
Tutaj zdecydowana wiekszosc to na Rav4 aktualizowala - pewnie inna wersja softu i sprzetu co w Corolli trudno zeby to i u Ciebie dzialalo
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #682 dnia: 06 Września 2020, 20:03:55 »
Nie ma aktualnie takiej możliwości, i zapewne nie będzie (o ile ktoś nie wymyśli i wyprodukuje jakiegoś interfejsu pośredniczącego). Do uruchomienia Android Auto po WiFi są pewne wymagania sprzętowe oraz software'owe ze strony i samochodu, i smartfona, a jednostki infotainment z Corolli i RAV4 na 99% tych wymogów nie będą spełniały. Zapewne dopiero nowe pojazdy za jakiś czas będą zgodne z tym standardem...

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 EXE AWDi
« Odpowiedź #683 dnia: 06 Września 2020, 20:16:23 »
Antyweb: Bezprzewodowe Android Auto za 200 PLN, rusza kampania Indiegogo.
https://antyweb.pl/bezprzewodowe-android-auto-dla-kazdego-samochodu-z-aa-za-200-pln/

Wysłane z mojego SM-J600FN przy użyciu Tapatalka

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #684 dnia: 06 Września 2020, 20:33:16 »
Antyweb: Bezprzewodowe Android Auto za 200 PLN, rusza kampania Indiegogo.
https://antyweb.pl/bezprzewodowe-android-auto-dla-kazdego-samochodu-z-aa-za-200-pln/

Wysłane z mojego SM-J600FN przy użyciu Tapatalka
Ooo, czyli jednak już prawie ktoś taki interfejs wymyślił.

Fajne, jedyne co mnie martwi to jednak planowane dość spore wymiary urzadzenia, mogącego zająć sporą część płytki od ładowarki indukcyjnej (o ile nie przyczepi się urządzenia gdzieś w innym miejscu i nie doprowadzi do niego kabelka). Myślę, że akceptowalne by było urządzenie rozmiaru pierwszego Chromecasta lub większego pendrive'a. Ale jest pewnie szansa, że wkrótce pomysł skopiują Chińczycy i udostępnią podobne urządzenie w różnych rozmiarach i kształtach.

Offline siano111

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 EXE AWDi
« Odpowiedź #685 dnia: 06 Września 2020, 21:19:48 »
Na forum corolli znalazłem taki opis
Kolega ma Rav4 5 gen i pomagalem mu instalowac upgrade. Nie ma navi. Efekt ponizej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #686 dnia: 07 Września 2020, 07:10:43 »
Na forum corolli znalazłem taki opis
Kolega ma Rav4 5 gen i pomagalem mu instalowac upgrade. Nie ma navi. Efekt ponizej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Też mam to w swojej rav bez navi. Nic więcej się nie dzieje jest pokazane ciągle jedynie to co na załączonym zdjęciu. Może coś będzie w kolejnych aktualizacjach ...zobaczymy

Offline piotr67

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus NX 350h
« Odpowiedź #687 dnia: 07 Września 2020, 10:05:04 »
Cytat: jputer w 31-08-2020, 19:53:08
"A ktoś już testował coś takiego jak CPLAY2air wireless adapter for factory CarPlay
https://carplay2air.com/products/cplaystreamer-wireless-adapter-for-factory-carplay-android-auto-module-and-mirror-link-feature"

Zastanawiałem się nad tym, ale finalnie zamówilem wczoraj carlinkit 2.0 na aliexpress z dostawą z magazynu hiszpańskiego za 120 usd.
ma przyjść z 5-7 dni.

Kurier niedawno dostarczył mi przesyłkę i po paru minutach mam ACP bez kabla. Plug & play + aktualizacja oprogramowania bezproblemowa.

Offline mcyack

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #688 dnia: 07 Września 2020, 11:56:33 »
Kurier niedawno dostarczył mi przesyłkę i po paru minutach mam ACP bez kabla. Plug & play + aktualizacja oprogramowania bezproblemowa.
Musi być wpięte do głównego USB, koło ładowania indukcyjnego? Tylne USB nie działają?

Offline Ou7landeR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #689 dnia: 07 Września 2020, 12:41:51 »

Taka sytuacja jest normalna jeżeli nie przejdziesz etapu z USB1.
Aby to poprawnie zrobić, na pena USB1 wgrywasz cały folder "intervention" z zawartością, wkładasz do portu USB i czekasz aż skrypt się uruchomi (samoistnie), po paru minutach gdy pojawi się komunikat o możliwości użycia USB2 instalujesz aktualizację nawigacji, po restarcie systemu od razu ponownie USB1, czekasz aż komunikat "replicating" czy jakoś tak dojdzie do 100% i ponownie restartujesz system. MEU powinno zmienić się na FA10, wersja na 1120. Pozostaje tylko uruchomić usługi online w menu (powinna jeszcze gdzieś w tych okolicach wyskoczyć ramka z gratulacjami z powodu aktualizacji do MM19).

Potem jeżeli chcesz to możesz jeszcze zrobić aktualizację navi do wersji 1140 - linka wstawiałem dziś rano.

Dzięki
Błąd jaki robiłem to, że wgrywałem same pliki z folderu na USB1, a nie cały folder. Dzięki za pomoc Arder.
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2020, 13:26:31 wysłana przez Ou7landeR »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl