Autor Wątek: Apple Car Play - 2019  (Przeczytany 442633 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zaor23

• Prawie Toyot
  • Samochód:: rav4
Odp: Apple Car Play - 2019
« Odpowiedź #1350 dnia: 20 Października 2025, 17:06:27 »
czy posiada ktos archiwum czwartego pendrivea? link jest nieaktualny

Wczoraj dokonałem aktualizacji. Wszystko działa poprawnie. Aktualizuję opis zgodnie ze swoimi doświadczeniami.

Cytuj (zaznaczone)
Poniższy opis będzie adekwatny do mojej konfiguracji, nie wiem jak z innymi.
Identyfikator modelu:
DCU: 17TDT1EU-CA01
MEU: 17TMT2EU-FA00

Numer części:
DCU: 86140-42E80
MEU: 86840-06041

Audio: 1215
Nawigacja: 1520
navdb_version: 2020 v1

Pendrive powinny być sformatowane w systemie plików FAT32 (można tym programem). U mnie zadziałały pendrive w standardzie 2.0 i 3.0.

Co będzie potrzebne:
USB1 - USB1_MEU intervention script. W głównym katalogu pendrive powinien być folder "intervention". 1 MB.
USB2 - USB2_DCU MM17 latest software and MEU kwi files and RC2002+. W głównym katalogu pendrive powinny być pliki *.kwi. 10,5 GB.
USB3 - USB3_DCU Toyota upgrade_Pana_DTEN. W głównym katalogu pendrive powinny być pliki *.kwi oraz pozostałe foldery/pliki. 21,8 GB.
[bonus] USB4 - 17TMT2EU-FA10_Latest.
W głównym katalogu pendrive powinien być plik kwi. 1,46 GB. Dzięki @Arder za info.

• Miej zapas benzyny bo samochód będzie chodził cały czas, zaparkuj w bezpiecznym miejscu, automatycznia skrzynia biegów ustawiona na P.
  • USB1 podłącz do portu
  • Włącz samochód
  • Czekaj aż skrypt ukończy operacje
  • Wyłącz samochód gdy na ekranie będzie napisane "RESULT: SUCCESS! DO NOT NUPLUG THE USB1! RESTART THE SYSTEM!"
  • Włącz samochód
  • Czekaj aż proces się zakończy (na ekranie będzie napisane: "STATUS: DONE. REMOVE CURRENT USB STICK. PLUG IN KWI FILE AND INITIATE SOFTWARE UPDATE")
  • Wyłącz samochód
  • Wyjmij USB1
  • Włóż USB2
  • Włącz samochód
  • Aktualizacja nie zostanie wykrywa automatycznie. Przejdź do Menu --> Ogólne --> Aktualizacja oprogramowania --> (poczekaj chwile aż system wykryje aktulizację z USB2) --> kliknij przycisk Aktualizacja oprogramowania
  • Zaakceptuj warunki świadczenia usługi (u mnie były po rosyjsku, być może niżej są w innych językach)
  • Kliknij na "Tak"
  • Wyświetli się okno "Nowe oprogramowanie ma 1502.7 MB. Uruchomić aktualizację oprogramowanie?". Kliknij "Tak".
  • Instalacja trwa około 15 minut. Zaktulizuje to jednostkę MEU (z 17TMT2EU-FA00 to 17TMT2EU-FA10 u mnie). Po zakończeniu zobaczysz komunikat "Nowe oprogramowanie jest gotowe do aktualizacji".
  • Wyłącz samochód
  • Wyjmij USB2
  • Włóż USB3
  • Włącz samochód
  • Aktualizacja nie zostanie wykrywa automatycznie. Przejdź do Menu --> Ogólne --> Aktualizacja oprogramowania --> (poczekaj chwile aż system wykryje aktulizację z USB3) --> kliknij przycisk Aktualizacja oprogramowania (Aktualizacja potrwa około 10 minut).
  • Zobaczysz opis co zostanie zaktualizowane. Klikij na "OK" oraz zaakceptuj warunki świadczenia usługi. Pojawi się okno "Nowe oprogramowania ma 399.3 MB. Uruchomić aktualizację oprogramowania?" Kliknij na "Tak". Instalacja potrwa około 10 minut. Po zakończeniu zobaczysz komunikat "Nowe oprogramowanie jest gotowe do aktualizacji".
  • Wyłącz samochód gdy pojawi się informacja "Nowe oprogramowanie jest gotowe do aktualizacji".
  • Wyjmij USB3
  • Włóż USB1
  • Włącz samochód
  • W tym momencie na ekranie powinno być napisane "Aktualizacja oprogramowania... Nie wyłączaj silnika". Po ukończeniu tej aktualizacji system się sam uruchomi ponownie.
  • Nastepnie na ekranie wyświetli się "Replicate system" i będą lecieć procenty. Potrwa to około 5 minut.
  • Wyłącz samochód gdy na ekranie pojawi się napis: "Replicate system: Finished. Wait for process to finish then restart the system". To zaktualizowało jednostkę DCU z 17TDT1EU-CA01 do 17TDT1EU-CA32.
  • Wyjmij USB1
  • Włoż USB4 do portu
  • Włącz samochód. Po chwili na ekranie samochodu powinien pojawić się napis "Your device has been upgraded to MM19 Retrofit with online services subscription!"
  • Przejdź do Menu --> Ogólne --> Aktualizacja oprogramowania --> (poczekaj chwile aż system wykryje aktulizację z USB4) --> kliknij przycisk Aktualizacja oprogramowania.
  • W kolejnym oknie "Szczegóły aktualizacji oprogramowania" powinno być napisane "Update for system". Kliknij "OK". Zaakceptuj warunki świadczenia usługi (u mnie były po angielsku, być może niżej są w innych językach)
  • Pojawi się okno "Nowe oprogramowanie ma 1501.2 MB. Uruchomić aktualizację oprogramowania?". Kliknij "Tak". Aktualizacja potrwa 10 minut.
  • Wyłącz samochód (gdy na ekranie pojawi się napis "Nowe oprogramowanie jest gotowe do aktualizacji")
  • Wyjmij USB4
  • Włącz samochód
  • Podłaczyć wifi do samochodu i poczekaj (zaktualizuje to informacje w aplikacji My Toyota). Nie podłączaj jeszcze telefonu do samochodu (gdy jest podłaczony nie działa Toyota Online Services)
  • Gotowe!

Możliwe że instalacja aktualizacji spowoduje odparowanie urządzeń Bluetooth oraz reset ustawień.

Wynik aktualizacji:
Identyfikator modelu DCU: 17TDT1EU-CA01 --> 17TDT1EU-CA32
Identyfikator modelu MEU: 17TMT2EU-FA00 --> 17TMT2EU-FA10

Audio: 1215 --> 1257
Nawigacja: 1520 --> 1140
navdb_version: 2020v1 --> 2020v1 (wcześniej robiłem aktualizację więc u mnie bez zmian)

Offline Tymonsky

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota rav4
« Odpowiedź #1351 dnia: 15 Listopada 2025, 16:41:53 »
Hej!

Podbijam! Nie mogę znaleźć USB4 - działającego linku.

Ktoś pomoże?

Offline zaor23

• Prawie Toyot
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #1352 dnia: 17 Listopada 2025, 22:46:04 »
Tymonsky u mnie wszystko poszło czyli android auto smiga ale jesli chodzi o fabryczna nawigacje to caly czas wisi "ładowanie map". Masz to samo?

Offline vrexe

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla '19 1.2
« Odpowiedź #1353 dnia: 09 Kwietnia 2026, 20:03:17 »
Witam

Zakup[ilem Corolle 2019 1.2TS kombi. Miałem wersje softu DCU: 17TDT1EU-DA02.
Ściągnąłem pliki do trzech USB i wgrałem je na trzy pendrivey.
Ponieważ trzeci usb miałem o pojemności 256GB to chciałem najpierw sprawdzić czy auto go w ogóle wykryje zanim przystąpię do aktualizacji według opisu z forum. Ale na tym pendrive były już wszystkie pliki z USB3.
Podłączyłem pendrive i włączyłem zapłon. Na ekranie wystąpiła automatyczna aktualizacja bez zapytania czy chce kontynuować zatem tylko oglądałem informacje na ekranie....
Po 50 minutach restartów i wgrywań aktualizacji teraz mam wersje softu (tylko z tego trzeciego USB): 17TDT1EU-DA30.
Android auto wykrywa i nawigacja Mapy google działa a dodatkowo można rozmawiać przez 'OK Google'.
Przycisk od nawigacji który na wcześniejszej wersji pisał ze jest nieobsługiwana teraz od razu wczytuje mapy google oczywiście przy podłączonym telefonie Samsung A52s po kablu.

Pytanie czy taka aktualizacja "przez przypadek" tylko z trzeciego USB będzie właściwa czy należy ponowić od pierwszego USB itd?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1354 dnia: 09 Kwietnia 2026, 20:19:07 »
Uruchom dodatkowo poprawkę z USB2
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline vrexe

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1355 dnia: 12 Kwietnia 2026, 12:06:17 »
Zgadza się, dzięki za info. Po 'ręcznej' aktualizacji z drugiego USB aktualnie mam 17TDT1EU-DA30 (bez zmian od aktualizacji z USB3) oraz Audio to teraz 1075 a było 1023.
W postach na forum widziałem fotki z wersją DCU DA31 natomiast u mnie po tej nietypowej aktualizacji tylko z USB3 jest DA30.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1356 dnia: 12 Kwietnia 2026, 15:00:09 »
Producent wypuścił dodatkowe poprawki do retrofita AA/CP
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline vrexe

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1357 dnia: 28 Kwietnia 2026, 07:27:24 »
Ściagnalem plik 17TMT2EU-FA10_1170.kwi wrzuciłem na pendrive FAT32 (i mimo udanej poprzedniej aktualizacji) go nie widzi.

Zmiana pendrive'a nic nie daje.

Dograłem plik do USB3 z którego wykonałem aktualizacje (która przeszła kilka tygodni temu) myśląc, że rozpozna najnowszy plik i zaktualizuje ale nic z tego wykonał ponownie aktualizacje sytemu do tej samej wersji z USB3 a nowego pliku w katalogu głównym nie ruszył.

Jaki powinien być układ plików/katalogów na pendrive z którego chce dograć tylko jeden plik: 17TMT2EU-FA10_1170.kwi?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl