Cześć,
Chciałbym podpytać u tutejszych stałych bywalców i właścicieli
Stan na dziś: Dacia Sandero, 1l, 75 koni
Rozważam zakup RAV4 III 158km. Auto nam się podoba czysto estetycznie, ale też z praktycznej perspektywy. Nie jestem w stanie ocenić kwestii jakości mechaniki czy racjonalności tego zakupu - dlatego piszę tu
Cel: na 60% trasy (jestem z zagranicy, chciałbym pojeździć po Polsce i okolicach, a może być dalej na zachód), 20% jazda po mieście i 20% wyjazdy poza asfalt (drogi gruntowe etc).
Co mi się marzy:
- pojemność - możliwość pomieścić do auta mnóstwo rzeczy (barachło na działkę, rowery, półki czy drobne meble, w perspektywie - psy i dzieci;
nie spędzać pół życia w warsztacie (olej jeszcze zmienię, ale nie chciałbym co chwila wozić się z każdym kolejnym układem/detalem )
bezpieczeństwo
komfort (chociaż w porównaniu z Dacią wszystko będzie jak pięciogwiazdkowy hotel...)
dynamika (nie interesuje mnie jazda sportowa, ale miło by było móc wyprzedzać inne samochody bez półgodzinnego planowania)
Jeździć ok 3 lata, nie topiąc po 10 tysi co roku na naprawy
Myśleliśmy jeszcze o 2 innych samochodach: volvo xc70 2.5d i audi a4b7 1.8t quattro. Chcemy jeszcze umówić się na test drivy na nich
Nasz budżet - 40 000 na wszystko
Pytania:
- Ile, orientacyjnie, może nas kosztować utrzymanie takiego samochodu (przy założeniu, że będziemy jeździć ok ~ 20 000 km w ciągu roku)
Jakie mogą być typowe awarie po ~200 000 km przebiegu i ile mogą nas kosztować (choćby widełki)
Czy jest w ogóle sens brać audi przy takich założeniach? myśleliśmy, żeby go sprzedać po 3 latach i brać w Niemczech przez pośrednika (wykwalifikowanego mechanika)
Chcielibyśmy porównać opinie i zrobić sobie spreadsheet w excelu dla każdego wozu - orientacyjne koszty serwisu, napraw etc