Autor Wątek: Jeszcze o ubytku oleju  (Przeczytany 4019 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Jeszcze o ubytku oleju
« dnia: 29 Maja 2005, 21:47:37 »
Witam,
Na wstępe zaznaczę, że nie chcępowtarzać znanych wątków na temat "jaki olej" i "czy bierze już , czy jeszce nie" - proszętylko o rade w tym konkretnym, moim przypadku.
Otóż sytuacja wygląda tak : E12 przebieg 17 tys, zalany od 0-15 czymś (castrol ?), po 15 mobil. Wlali mi całe opakowanie - 4L. Na bagnecie było ok. 2mm ponad max. Teraz po 2 tys. jest 1 mm ponizej maxa - czyli ubyło ok 3mm. Mam to olać i dalej obserwować i jak bedzie ubywac to wtedy dopiero zgłosic siędo ASO,czy już teraz zgłosić siędo ASO, bać się?
Możecie  coś podpowiedzieć ? :chmmm
Proszętylko, jak zaznaczyłem już na wstepie, nie odgrzewajmy starych dyskusji na tematy olejowe.
Moze wypowiedziałby sięteż na ten temat "KIEROWNIK ASO", który jako specjalista w tej dziedzinie mógłby napisać coś konstruktywnego :chmmm
E18_Prestige_MultidriveS

pat

• Gość
Jeszcze o ubytku oleju
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Maja 2005, 23:33:45 »
Moim zdaniem nie powinieneś sięjeszcze martwić o zużycie oleju ale powinieneś sie mu czesto przyglądać. Co do lania ponad miare to ASO z tego słynie odczułem to na własnej skórze, nastepnym razem byłem już mądrzejszy i dostali ostrzeżenie no i bylo lepiej nalali max. :-)
Gdy oleju jest ponad max to silnik lubi "wypić" go troche więcej. Druga sprawa bardzo ważna to to w jaki sposób mierzyłeś zużycie oleju a mianoicie sprawdzałeś poziom oleju na zimnym czy na ciepłym silniku a jest to zasadnicza różnica. Powinno sie sprawdzać na ciepłym silniku ok. 10 min. po wyłączeniu silnika. Pozdrawiam i życze miłej jazdy.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Jeszcze o ubytku oleju
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Maja 2005, 12:13:42 »
co za debil wlał bez opamietania cale opakowanie , ma byc miedzy max a min. a nie powyzej max bo zjeb...silnik uszczelniacze, pierscienie itp....co oni kur...nie wiedza ile wchodzi do twojego silnika oleju ?
jak by bylo 5L to tez by wlali cale opakowanie ?
bez komentarza rece opadaja...
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Ernet

• Gość
Re: Jeszcze o ubytku oleju
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maja 2005, 13:53:27 »
Cytat: YogiBabo
Wlali mi całe opakowanie - 4L. Na bagnecie było ok. 2mm ponad max. Teraz po 2 tys. jest 1 mm ponizej maxa - czyli ubyło ok 3mm.  :chmmm

Napisz w  jakim ASO ? To inni będą uważać !

Toyo69

• Gość
Jeszcze o ubytku oleju
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Maja 2005, 14:56:07 »
I staraj sięstawać do pomiarów zawsze w tym samym miejscu, nawat minimalny przechył daje rozne odczyty.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
Jeszcze o ubytku oleju
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Maja 2005, 15:11:55 »
Cytat: Ernet
Napisz w jakim ASO ? To inni będą uważać !

Mieszkam w Polsce centralnej i w okolicy mam tylko 2 ASO. Nie będęna razie podawać, któremu z nich sięto przytrafiło, gdyż nie chcępalić za sobą mostów i mam nadzieję, że to jednorazowy wypadek przy pracy. Ponadto, czytałem jakiś artykuł z testu toyoty i właśnie tam był dokonywany jej przegląd, a firma dostała wysokie noty. Poza tą wpadką, inne czynności były ok.
Cytuj (zaznaczone)
I staraj sięstawać do pomiarów zawsze w tym samym miejscu, nawat minimalny przechył daje rozne odczyty.

Olej zawsze sprawdzam na równej powierzchni i przy zimnym silniku lub po wyjeździe z garażu, ewntualnie po zrobieniu kilkuset metrów z garażu pod blok. Tak więc pomiary są przeprowadzane raczej w podobnych warunkach.
E18_Prestige_MultidriveS

DARO

• Gość
Jeszcze o ubytku oleju
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Maja 2005, 22:16:13 »
Z tego co mi wiadomo (tak również twierdzą fachowcy z ASO) silnik sprawdza sięZAWSZE na zimnym silniku- najlepiej z samego rana. Bagnet pokazuje ile jest oleju w misce olejowej i tam musi go być 3,5 l + 0,2 na filtr oleju (corolla LF 2001 4ZZ) :bdance

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Jeszcze o ubytku oleju
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Maja 2005, 09:05:26 »
Cytat: DARO
Z tego co mi wiadomo (tak również twierdzą fachowcy z ASO) silnik sprawdza sięZAWSZE na zimnym silniku- najlepiej z samego rana

Zgadza sie pierw sie wyjmuje bagnet wyciera szmatka i wkłada i 2 pomiar sie odczytuje
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
Jeszcze o ubytku oleju
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Maja 2005, 13:09:48 »
Cytat: Croom
Zgadza sie pierw sie wyjmuje bagnet wyciera szmatka i wkłada i 2 pomiar sie odczytuje

tu nie powinno być żadnych watpliwości, no może kobiecie trzeba byłoby to tłumaczyć gdyż nie musi sięna tym znać ( drogie panie- bez obrazy- nie mam nic złego na myśli i nie uważam WAS za gorszych uzytkowników aut), ale przypomina mi sięteż dawna historia i pozwolęsobie jedno zdanie napisać, choć  nie związane to jest z toyotą.
Otóż kiedyś mój kolega chciał uzupełnić olej w 126p bis. i miał pretensje o tak mały wlew oleju. Po tym jak wspomniał, że olej wlewał do otworu po bagnecie to przez godzinęzrywaliśmy boki. :D  :D  :D
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl