Autor Wątek: Alarm+system antynapadowy a jazda z otwartą klapą  (Przeczytany 860 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lucas-pl

• Toyot Leżący
  • *
Alarm+system antynapadowy a jazda z otwartą klapą
« dnia: 06 Czerwca 2019, 12:24:52 »
Jakiś czas temu miałem do przewiezienia dość spore elementy mebli w mojej E12 i pamiętam jak byłem poirytowany tym, że nie bardzo mogłem zostawić niedomkniętą tylną klapę żeby sobie ułatwić zadanie.
Problem polegał na tym, że mam zamontowany alarm Challenger ST (chyba) z systemem antynapadowym - ponieważ klapa była niedomknięta to rozbrojenie przyciskiem nie dawało efektu i musiałbym podczas jazdy co chwilę go naciskać.

Pytanie brzmi: czy da się jakoś "oszukać" zamek klapy, żeby mimo otwarcia czujnik podawał informację, że jednak jest zamknięta? Patrzę na ten mechanizm i inne elementy dookoła i nie mogę dojść gdzie mógłbym coś przyblokować.
Teoretycznie antynapad da się wyłączyć odpowiednio przyciskając ukryty guzik ale w praktyce jeszcze nigdy mi się to nie udało:/.

Offline Problem

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Alarm+system antynapadowy a jazda z otwartą klapą
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Czerwca 2019, 15:02:11 »
A ta kostka na kablu od zamka to po co jest? Pytam, bo nie znam e12 ale to chyba jedyna rzecz, która może sygnalizować otwarcie. Rozłączyłbym na wstępie i zobaczył, czy informuje permanentnie o otwarciu, czy też o zamknięciu.

Offline lucas-pl

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Alarm+system antynapadowy a jazda z otwartą klapą
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Czerwca 2019, 21:16:11 »
Aż sam się sobie dziwię, że wcześniej tego nie sprawdziłem - wystarczy zamknąć zatrzask górnego zamka chociażby przy pomocy srubokręta, niczego nie trzeba rozłączać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl