Autor Wątek: Toyota vs Hyundai  (Przeczytany 6505 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Toyota vs Hyundai
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Czerwca 2019, 19:04:56 »
Ja znam. W moim hybrydowym Aurisie klocki maja 140tys.km i sa nadal dobre a to 10 lat jezdzenia dla statystycznego kierowcy.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Czerwca 2019, 19:54:34 »
O ile sie orientuję w hybrydowym Aurisie też klocki się wymienia.

Offline KOSIASZ2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Czerwca 2019, 02:10:42 »
Dziękuję za obszerną wypowiedz o hyundaiu. Jak wiadomo chce auto na długie lata i nie zależnie jaka to będzie marka prędzej lub później(chociaż wolałbym później) po pewnym czasie coś się zepsuje i dlatego boję się hybryd, które są napchane elektroniką a mechanicy nie bardzo znają się na tych silnikach(chyba że w ASO i to nie zawsze). A po drugie elektryk przekroczył by budżet.

A jak jest z blachami u toyoty ?
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca 2019, 02:24:59 wysłana przez KOSIASZ2 »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Czerwca 2019, 09:40:51 »
Tu gdzieś na forum jest parę zdjęć rdzewiejących Toyotek, Aurisów od nowości zabezpieczenie  jest kiepskie. ( W Aurisach pojawiły się też pękające lakiery). Ja po prostu swoją Toyotkę w tym roku zabezpieczyłem robiąc jej konserwację podwozia i profili zamkniętych https://www.czp.pl/toyota/konserwacja/ aby później mieć mniej kłopotów.  Po roku czasu niestety na zawieszeniu już było widać ślady rdzy :(   Co do lakieru to jest on bardzo delikatny ale na mojej Corollce pęknięć nie zauważyłem :)

Offline maciek89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Czerwca 2019, 10:07:17 »
W Hyundaiu i Kii to samo czyli niestety brak ocynku nawet w Stingerze i lakier na nim rysuje się od samego patrzenia, błyskawicznie też pojawiają się odpryski. Także, czy wybierzesz Toyotę, czy Hyundaia to trwałość lakieru i zabezpieczenie blach raczej kiepskie, więc warto zainteresować się ww. konserwacją, a po pojawieniu się odprysku, rysy pod podkład, czy zadrapaniu rantu drzwi od razu wykonać zaprawki

Offline KOSIASZ2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Czerwca 2019, 04:29:52 »
A co myślicie o pakietach tech i style w toyocie. Jak jeszcze pakiet tech ma znaczenie tak nie widzę potrzeby przepłacania dla świateł led (minus większe oponki to ma znaczenie) które są nie wiele lepsze od zwykłych świateł

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Czerwca 2019, 21:10:13 »
Najgorsze jest że u Nas ceny za samochody są chore w porównaniu do zachodnich sąsiadów czy USA.

Offline SZAMER

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Lipca 2019, 01:31:15 »
Na co się zdecydowałeś
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2019, 01:33:41 wysłana przez SZAMER »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Lipca 2019, 09:35:14 »
boję się hybryd, które są napchane elektroniką a mechanicy nie bardzo znają się na tych silnikach
Zdaje się że taksówkarze są diametralnie odmiennego zdania w powyższych kwestiach...

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Lipca 2019, 10:18:17 »
Najgorsze jest że u Nas ceny za samochody są chore w porównaniu do zachodnich sąsiadów czy USA.
Doprawdy? Możesz podać jakiś przykład? :)

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Lipca 2019, 10:23:17 »
Hybrydy są dobre na kilka lat, mam znajomych co je mają i te ogniwa lubią się wypalać po 7+ latach nie zależnie od firmy (naprawa jest strasznie droga i nie ma jeszcze dobrych elektryków nawet w ASO co by wszystko ogarniali).

Masz 10 lat gwarancji na ogniwa, a nowe ogniwa kosztowały dotychczas 8000zł w ASO. To mała bateria, można ją regenerować i wymieniać pojedyncze moduły. Auto wykorzystuje baterię tylko w zakresie 40%-60%, nie rozładowuje mocniej i nie ładuje powyżej. To oznacza że nawet jak bateria się zużyje do powiedzmy 70% oryginalnej pojemności to i tak tego nie zauważysz, bo wykorzystujesz tylko 60%.

Silnik spalinowy jest bardzo prosty i to jest ten sam silnik 1.8 co stosowny w poprzedniej generacji, czyli już doskonale znany i sprawdzony.

A czy to Tobie się to będzie opłacało to bardziej zależy od tego ile chcesz zrobić km w ciągu tych 10 lat. Ludzie którzy kupili Priusy jeżdżą nimi po 15 lat i są z nich ciągle zadowoleni.

« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2019, 10:27:36 wysłana przez mariuszs »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Lipca 2019, 12:33:16 »
Doprawdy? Możesz podać jakiś przykład? :)
O ile mi wiadomo w USA ze względu na tamtejszy zróżnicowany system podatkowy w cennikach podaje się ceny netto.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl