Autor Wątek: Toyota vs Hyundai  (Przeczytany 6504 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KOSIASZ2

• Toyot Leżący
  • *
Toyota vs Hyundai
« dnia: 07 Czerwca 2019, 01:43:29 »
Od kilku dni zastanawiam się nad kupnem Toyoty Corolli sedan 2019 lub Hyundai Elantra 2019 oba w wersji comfort z silnikiem 1.6 benzyna i manualną skrzynią. Pytanie do użytkowników co by mnie skłoniło do kupna toyoty która jest o 10 tys droższa

Nie liczę tempomatu i asystenta jest to plus ale nie znaczny dla mnie z powodu jeżdżenia w 98 % po mieście.

na minus dla toyoty niema integrowanego systemu wyświetlania w kamerze LINI z kierownicą podczas cofania, podobno ma słabsze blachy od konkurencji (nie znam się tak czytałem w poprzednich modelach)

Proszę zarówno plusy jak i minusy o nowej Toyocie Corolla Sedan 2019

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota vs Hyundai
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Czerwca 2019, 10:35:14 »
Czemu akurat Elentra?
Myślisz o silniku 1.6? Podobno ma jest bardzo dobry :)
Pomyśl o i30 Wagon są promocje teraz w H. sam mam zamiar się wybrać do salonu i sprawdzić :)

Offline KOSIASZ2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Czerwca 2019, 09:37:40 »
Zastanawiałem się nad tym modelem i30 ale to silnik 1.4 z turbo doładowaniem a ja nie potrzebuję samochodu który pierwszy rusza ze świateł a bezawaryjności (choć dzisiaj to trudno osiągnąć). Samochód planuję na długie lata od 10 do 15,  a ten silnik toy/hyu 1.6 jest znany mechanikom (nie licząc francowatej ekologi) i bardziej trwały. 

Offline maciek89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Czerwca 2019, 12:12:29 »
Napisałeś, że nie musisz być pierwszy na światłach, a 98% dystansu to miasto. Udaj się na jazdę próbną hybrydą i już nie będziesz patrzył na wolnossące 1.6 z manualem. Tak, jest droższa 12tys ale napisałeś, że auto na 10-15 lat, a w tym czasie w zależności ile jeździsz ta różnica Ci się spokojnie zwróci, bo będzie palić ze 3l mniej na 100 km. Dodatkowo masz klimę automatyczną, a w mieście automat z autohold i asystentem jazdy w korku to jest zupełnie inna jakość życia ;) O niezawodność hybrydy 122KM nie musisz się martwić. Od jazdy próbnej jeszcze nikt nie zginął, szczerze polecam. W przypadku zakupu na firmę dostaniesz teraz 8% rabatu na hybrydę.

Offline KOSIASZ2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Czerwca 2019, 13:40:27 »
Hybrydy są dobre na kilka lat, mam znajomych co je mają i te ogniwa lubią się wypalać po 7+ latach nie zależnie od firmy (naprawa jest strasznie droga i nie ma jeszcze dobrych elektryków nawet w ASO co by wszystko ogarniali). Nie mam firmy a mój budżet to 85 tys i zdaje sobie sprawę że  te silniki 1.6 spalają od 8 l do 12 l/100 km. Raz jechałem automatem to nie dla mnie. Dodam jeszcze że mam Skodę Fabię II 14 letnią z silnikiem 1.2 o przebiegu 120 tys (od nowości) więc różnica tej dopłaty tak szybko mi się nie zwróci.
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2019, 13:58:43 wysłana przez KOSIASZ2 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Czerwca 2019, 15:34:08 »
Hybrydy są dobre na kilka lat, mam znajomych co je mają i te ogniwa lubią się wypalać po 7+ latach nie zależnie od firmy (naprawa jest strasznie droga i nie ma jeszcze dobrych elektryków nawet w ASO co by wszystko ogarniali)
Akurat nie wiem skąd tą głupotę wziąłeś ale znam kilka osób/firm mających hybrydy i nie ma żadnego problemu. Już nie wspomnę o przebiegach po 500tyś.km. co na dzisiejsze czasy nawet silników diesla wydaje się abstrakcją.

Dodam jeszcze że mam Skodę Fabię II 14 letnią z silnikiem 1.2 o przebiegu 120 tys (od nowości) więc różnica tej dopłaty tak szybko mi się nie zwróci.

Jak jeździsz fabią 1,2 tzn. że wymagający motoryzacyjnie nie jesteś (delikatnie mówiąc) więc brałbym tojkę ponieważ na dłuższą metę bedzie o wiele lepiej trzymać wartość.

p.s.

Ogólnie mając skodę 1,2 i martwić się o trwałość nowej hybrydy dobre   :good:

Offline KOSIASZ2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Czerwca 2019, 16:59:10 »
Ogólnie mając skodę 1,2 i martwić się o trwałość nowej hybrydy dobre   :good:

Kupowałem na co mnie było stać tak jak teraz wybieram. Dlatego zastanawiam się nad corollą 1.6 czy Hyundaiem Elantrą 

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Czerwca 2019, 17:35:36 »
Na autocentrum średnie spalanie Corolli XI generacji z silnikiem 1,6 to 7,3 l/100 km, a średnie spalanie Elantry z silnikiem 1,6  to 6,9 l/100 km  z czego wynika, że Hyundai jest jednak oszczędniejszy :)  a silnik też ma wytrzymały :)

Offline KOSIASZ2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Czerwca 2019, 22:08:42 »
Właśnie o takie informację mi chodziło co ma więcej plusów toyota czy hyundai

Offline zbyszko61

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Czerwca 2019, 17:25:06 »
Dzień dobry  :beer:

Miałem Hyundaia I30 CW  10 lat. Zakupiłem go w salonie w 2008 roku. Niestety trudno nazwać go bezawaryjnym. W drugim roku użytkowania zaczęła rdzewieć tylna klapa, serwis miał wymienić na nową, niestety pomalowali a mnie poinformowali że wymieniona. Po kilku miesiącach spalił się silniczek klimatyzacji (ciepłe-zimne powietrze)-wymieniony na nowy. Po 4 latach pękła chłodnica klimatyzacji, niestety nie do naprawienia- wymieniona. Po kilku miesiącach zepsuł się zawór przez który napełnia się czynnik klimatyzacji, zawartość znalazła się w powietrzu, wymiana zaworu i ponowne nabicie. Po trzech latach akumulator odmówił współpracy, rozładował się i umarł. Po pomiarach okazało się że jest słabe ładowanie. Alternator dobry ale okazało się że prąd traci się na kablu głównym. Wymiana kabla załatwiła sprawę. Po siedmiu latach nad prawym tylnym kołem pokazały się bąble. Nie jeżdziłem na przeglądy lakieru zatem nie miałem już gwarancji na blachę. Po wyczyszczeniu lakieru okazało się że już są małe dziurki które trzeba zaspawać. Naprawa i malowanie załatwiły sprawę. Jeszcze z tego co pamiętam musiałem wymienić tarcze i klocki hamulcowe bo umarły. W ósmym roku użytkowania zaczęło coś się tłuc pod prawym przednim kołem. Mechanik wymienił drążek stabilizacyjny (po raz trzeci) i to miało załatwić sprawę. Załatwiło ale na bardzo krótko. Po jakimś tam czasie hałas się nasilił. Ty razem okazało się że padła przekładnia którą trzeba zregenerować lub wymienić (koszt nowej to ok 6 tys zł). To przelało czarę goryczy. W salonie Toyoty oddałem Hyundaia a w rozliczeniu wziąłem Toyotę Corollę. Własnie mija rok ja ją użytkuję i jak na razie nie mam żadnych uwag.
Post napisałem po to aby czasem zastanowić się co się chce kupić. Może warto dołożyć trochę kasy w imię świętego spokoju  :grin:
Bo na uśmiech zawsze mnie stać :)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Czerwca 2019, 00:51:10 »
Post napisałem po to aby czasem zastanowić się co się chce kupić. Może warto dołożyć trochę kasy w imię świętego spokoju 

Pełne porównanie będziesz miał jak minie 10 lat jeżdżenia corollą , czyli za 9 lat. Skąd wiesz że będziesz miał  <zalamka>,,spokój ,, z reklamy Toyoty??? :bash:
RAV4 2.5 hybrid

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Czerwca 2019, 06:22:55 »
Przy Toyocie trzeba też wziąć pod uwagę, że zdarzają się awarie układu (sterownika) Valvematic a to w ASO też bardzo duży wydatek. Tu na forum opisane są przypadki takiej awarii nawet przy bardzo małych przebiegach. :(

pireus

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Czerwca 2019, 09:07:45 »
Jeszcze z tego co pamiętam musiałem wymienić tarcze i klocki hamulcowe bo umarły
O to faktycznie poważna usterka. Pewnie w Toyocie  nigdy do tego nie dojdzie  :o

Offline zbyszko61

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Czerwca 2019, 16:16:07 »
Pełne porównanie będziesz miał jak minie 10 lat jeżdżenia corollą , czyli za 9 lat.
Ok napiszę za 9 lat....

Wymiana tarcz i klocków?
Nigdzie nie napisałem że to poważna usterka, nastąpiła konieczność wymiany więc napisałem... i tyle

Bo na uśmiech zawsze mnie stać :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Czerwca 2019, 16:52:28 »
Nigdzie nie napisałem że to poważna usterka, nastąpiła konieczność wymiany więc napisałem... i tyle
A znasz jakiś smochód gdzie nie ma takiej konieczności?  :o I to chyba po 7 latach.
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2019, 16:54:34 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl