Autor Wątek: Rejestrator wideo do RAV4  (Przeczytany 150958 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Rejestrator wideo do RAV4
« Odpowiedź #330 dnia: 19 Czerwca 2023, 11:02:40 »
ale bodaj w takim MB wideorejestrator fabryczny nie ma osobnej kamery tylko korzysta z pokładowej, wspólnej bodaj z rozpoznawaniem znaków.

To jest słowo klucz - czytałem kiedyś na stronce austryjackiej właśnie podstawę prawną - jak masz fabrycznie to możesz nawet policję nagrywać (jeśli nagrywa się to automatycznie a nie jest wzbudzane przez kierowcę).
Do C-HR masz taką opcję: https://www.toyota.pl/nowe-samochody/c-hr/konfigurator?path=customize/6c193d6b-514c-436f-ab43-654d97e601d8/af31d377-0353-46fb-b516-399af6e4dc2a&u=03bf1191-d2b1-4890-8ed3-5ded50a5a3a7&financeOption=cash i jak to jest w świetle ich Policji?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #331 dnia: 19 Czerwca 2023, 11:39:17 »
@topoll - czyli zasadniczo napisaliśmy to samo. Może i o tej konwencji pokręciłem ale sens został. Jak coś jest fabryczne to nikt się nie przypieprzy, jak dokładane to już gorzej. Ze ściemnianiem, że ta kamerka o której piszemy jest fabryczna bym był bardzo ostrożny. Zresztą nic nam to nie daje, a konsekwencje poważne. W razie jakiegos wypadku to i tak tego zapisu nie użyjemy jako materiału dowodowego. Co najwyżej z Austrii nie bedziemy mieli filmików w stylu - "pacz jaką fajną drogą jechałem" ;)  To może jednak zawsze legalnie może pasażer pofilmować telefonem.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #332 dnia: 19 Czerwca 2023, 11:50:58 »
Kamerka „dyndająca” na szybie to sprawa oczywista. Ta z Ali całkiem zintegrowana i wygląda na fabrykę. Mi to wisi bo i tak nie wybieram się do wschodniego rajchu ;)
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #333 dnia: 19 Czerwca 2023, 12:14:37 »
Jeżdżąc przez Austrię - przednią kamerkę zdejmuję - bo to tylko wypięcie wtyczki i jeden ruch ręki ale mam też tylną, którą trzeba by odklejać i tej nie ruszam bo to za dużo kombinacji.
Ciekawe czy w Austrii w razie kontroli mogą się czepić tej tylnej nie podpiętej ?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #334 dnia: 19 Czerwca 2023, 12:32:27 »
Jeżdżąc przez Austrię - przednią kamerkę zdejmuję - bo to tylko wypięcie wtyczki i jeden ruch ręki ale mam też tylną, którą trzeba by odklejać i tej nie ruszam bo to za dużo kombinacji.
Ciekawe czy w Austrii w razie kontroli mogą się czepić tej tylnej nie podpiętej ?
Nie znam żadnego przypadku kontroli więc trudno powiedzieć. Teoretycznie mozna sie tłumaczyć że tylna dziala tylko we współpracy z przednią którą masz odpiętą. Z pradawnych czasów pamiętam że mialem przyklejony do przedniej szyby GPS (taki turystyczny Magellan). Miałem w nim mapę drogową czyli po prostu robil za nawigację. Były to czasy przed smartfonami, a dedykowane nawigacje też dopiero wchodziły. Policja w Austrii mnie zatrzymała na rutynową kontrolę i od razu zapytali co to jest i czy nie jest to antyradar...  O nic wiecej nie pytali, dokumentów nie chcieli. Tak więc juz wtedy sie patrzyli wnikliwie co tam jest w aucie.
BTW CB radia też tam nie można mieć - tzn można ale tylko pracujace w ich dopuszczonych parametrach i tylko takich. Tego nie wypinalem jedynie co to kabel z gruchy miałem nieprzykręcony do radia, a radio zainstalowane pod klapką i w razie policji jednym pociągnięciem mogłem wypiąć gruchę i zamknąć klapkę.
Swoją droga mogliby troche dostosowac te przepisy to realnego swiata. Wiele Tirów ma ponoc dokladane kamery jako wymóg firm ubezpieczeniowych.

Oczywiście z tą wbudowaną kamerą z Ali jest mniejsze ryzyko i policmajster musiałby być bardzo upierdliwy. Można też by pokazać, że ostani zapis mamy z granicy ale w sumie - po co sobie robić potencjalne klopoty.
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2023, 12:35:17 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #335 dnia: 19 Czerwca 2023, 15:54:02 »
Oczywiście z tą wbudowaną kamerą z Ali jest mniejsze ryzyko i policmajster musiałby być bardzo upierdliwy
Oczywiście masz rację - szansa, że ktoś zauważy i się doczepi jest tu naprawdę minimalna, ale ewentualna kara jest tak wysoka, że osobiście nie chciałbym ryzykować

Offline suchy2201

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #336 dnia: 19 Czerwca 2023, 18:07:41 »
Przepraszam ...I witam wszystkich użytkowników rav4...cena kamery 850zl .kamery są nowe nieużywane. Zakupione w USA ...jedna z nich działa i rejestruje w mojej ravce już pół roku...dostępnych mam 4szt do rocznika 2019-2021 i 4szt do 2022-2023 .(nastąpiła zmiana mocowa nia i klipsy są nieco przesunięte)

Wysłane z mojego SM-G398FN przy użyciu Tapatalka

Offline suchy2201

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #337 dnia: 19 Czerwca 2023, 18:12:36 »
Kamera dedykowana do Rav4 z gotowym przewodem ...montaż max 3-4min

Offline suchy2201

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #338 dnia: 19 Czerwca 2023, 18:14:12 »
Moja Zamontowana w aucie

Offline suchy2201

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #339 dnia: 19 Czerwca 2023, 18:19:28 »
Kolejne fotki

Kamerę można zobaczyć i odebrać osobiście w szczecinie, mogę pomóc w montażu.
Kamera nagrywa w wysokiej jakości , również w nocy czy deszczu obraz jest bardzo wyraźny i czytelny .
dla zainteresowanych mogę przesłać filmy
Nagrania w sekwencjach  krojone po 1 min. dany odcinek nagrania można ściągnąć na telefon za pomocą Wifi i aplikacji FITCAMX (android lub OS) lub po przez demontaż karty SD.i zgraniu odcina lub całości nagrania np. na laptopa.
w zestawie są dwa przewody :
1. z wtykami TOYOTY - podłączany b.szybko bez ingerencji w instalację po przez ściągniecie starej osłony za lusterkiem wstecznym i montażu nowej identycznej osłony z kamerą
2.kabel podłączany pod bezpieczniki auta ( tutaj wymagana jest już ingerencja w instalację elektryczną) dzięki temu podłączeniu auto może nagrywać nawet podczas zamkniętego auta, przy wyłączonym silniku.
ja u siebie zamontowałem wariant pierwszy bo auto jeszcze na gwarancji więc nie chciałem zbyt mocno ingerować w instalacje.
cena zestawu 850zł brutto

« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2023, 19:09:10 wysłana przez suchy2201 »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #340 dnia: 19 Czerwca 2023, 18:55:50 »
Fajne te kamerki ale tylko z wyglądu. Jeżeli dobrze pamiętam to parametrami są tak jak multimedia w Toyocie w stosunku do innych marek - żenujące. Rozdzielczość 1080... Gdzie już Klienci pytają o 4K
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline suchy2201

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #341 dnia: 19 Czerwca 2023, 19:53:32 »
1080p bardzo dobra i wystarczająca rozdzielczość wg mnie to optyka ma większe znaczenie ...kiedyś były VGA  .720p i wystarczały a teraz 1080p mało?  Tu chodzi o to by zarejestrować zdarzenie. numer rej.ewentualnie twarz sprawcy a nie czy sprawca miał pryszcza na twarzy..porobię kilka zdjęć I podeśle ...optyka sony robi robotę 

Offline suchy2201

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #342 dnia: 19 Czerwca 2023, 20:00:14 »
Znaczenie ma to że jest szerokokątna 170stopni a przysłona f1.5 robi robotę w nocy przy minimalnym świetle.
Po2 brak przyssawki na szybie i wiszącego plączącego kabla z szyby do portu USB...a jest tylko niestety  jeden w centralnej części

Offline suchy2201

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #343 dnia: 19 Czerwca 2023, 20:39:21 »
Oczywiście z tą wbudowaną kamerą z Ali jest mniejsze ryzyko i policmajster musiałby być bardzo upierdliwy
Oczywiście masz rację - szansa, że ktoś zauważy i się doczepi jest tu naprawdę minimalna, ale ewentualna kara jest tak wysoka, że osobiście nie chciałbym ryzykować
Wjezdzajac do kraju z zakazem rejestracji zawsze możesz wyjąć kartę pamięci z kamery.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #344 dnia: 19 Czerwca 2023, 22:13:15 »
Fajne te kamerki ale tylko z wyglądu. Jeżeli dobrze pamiętam to parametrami są tak jak multimedia w Toyocie w stosunku do innych marek - żenujące. Rozdzielczość 1080... Gdzie już Klienci pytają o 4K
Jest wersja 4K
https://tinyurl.com/5n98xs82
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl