Autor Wątek: Rejestrator wideo do RAV4  (Przeczytany 151058 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
Odp: Rejestrator wideo do RAV4
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Października 2020, 08:09:44 »
Montowałem u dealera, wzięli 2 stówki jeśli dobrze pamiętam, bo to było z rok temu.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Hej,

A mógłbyś napisać jak została podłączona kamerka? do instalacji czy do gniazdka zapalniczki? jeśli do gniazdka zapalniczki to mógłbyś podzielić się zdjęciem (jak poprowadzono kabel w okolicy zapalniczki)? na youtubie albo prowadzą kabel przez dziurkę na lampkę podświetlającą ładowarkę bezprzewodową (czyli jeśli ktoś ma oświetlenie to ta opcja odpada) albo normalnie pod dywanikiem i górą (widoczny kabel) - tak akurat sam mogę poprowadzić, więc zastanawiam się jak to ASO robi i czy przed odbiorem nie załatwić tego z nimi (jeśli zdejmują plastiki i ukrywają kabelek to bym zapłacił zamiast ryzykować, że połamię jakieś zatrzaski...)

Pozdr.
Mam podpięte do zapalniczki, ale na stałe od tyłu. Stamtąd biegnie do Cellinka schowanego za tapicerką przed pasażerem, z niego do Smartboxa i na końcu do kamerki

Offline kalwin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Października 2020, 08:53:55 »
Poczytałem o tych Cellinkach i faktycznie mają podstawową zaletę, że potrafią się naładować od 0 do 100% ponoć w 40min.
To dlatego, że są zbudowane na aku LiFePO4, a te niestety są dużo droższe od AGM, czy żelowych.
Ale cena zacna

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Offline kalwin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Października 2020, 08:55:09 »
Montowałem u dealera, wzięli 2 stówki jeśli dobrze pamiętam, bo to było z rok temu.

Hej,

A mógłbyś napisać jak została podłączona kamerka? do instalacji czy do gniazdka zapalniczki? jeśli do gniazdka zapalniczki to mógłbyś podzielić się zdjęciem (jak poprowadzono kabel w okolicy zapalniczki)? na youtubie albo prowadzą kabel przez dziurkę na lampkę podświetlającą ładowarkę bezprzewodową (czyli jeśli ktoś ma oświetlenie to ta opcja odpada) albo normalnie pod dywanikiem i górą (widoczny kabel) - tak akurat sam mogę poprowadzić, więc zastanawiam się jak to ASO robi i czy przed odbiorem nie załatwić tego z nimi (jeśli zdejmują plastiki i ukrywają kabelek to bym zapłacił zamiast ryzykować, że połamię jakieś zatrzaski...)

Pozdr.
Mam podpięte do zapalniczki, ale na stałe od tyłu. Stamtąd biegnie do Cellinka schowanego za tapicerką przed pasażerem, z niego do Smartboxa i na końcu do kamerki

Ile Tobie trzyma w praktyce ten Cellink, jaki i z jaką kamerką?

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Października 2020, 15:51:39 »
Mam Mio 798 dual.
Wytrzymuje ponad 24 godziny.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Października 2020, 21:48:21 »
Też mam mikavi pq4 dual. Podłączony przez adapter viofo z switchem do ustawiania odcięcia napięcia. Ustawiłem teraz na 11,8 (podejrzewam, że odcina przy 11,6, bo dla 12,4 odcinał przy 12,2 V).
Monitoring na pewno działa ponad 24 h bez wyłączenia parkingu. Dłużej nie zauważyłem - zawsze zapomnę rzucić okiem, czy rejestrator działał czy nie.

Podłączonym ma pod dwa wolne gniazda bezpiecznikowe, sprytnie to zostało pomyślane, bo dwa są wolne, jeden to ACC drugi to BAT.
Sprawdź miernikiem, który daje cały czas napięcie, a który po uruchomieniu napędu.

Po lewą osłoną pod kierownicą wszystko schowałem, łatwo się ściąga ten panel. Już go 2x wypruwałem by zmienić ustawienia. Do bezpieczników zastosowałem adaptery.

Offline kalwin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Października 2020, 22:40:22 »
Dzięki za dokładny opis. Czyli masz podłączone pod te dwa wolne pola jak widać na tabliczce na zdjęciu poniżej?
 Ok, sprawdzę, który to ACC, a który BATT i podepnę tak samo
Ja mam ten adapter Mikavi z zestawu i on odcina przy 11,8V - trochę wysoko moim zdaniem, ale nie widziałem adaptera, który ma mniej niż 11,6V (Viofo), pewnie dla bezpieczeństwa aku i pewności odpalenia auta.
Problem u mnie jest też taki, że na codzień pokonuję dość krótkie trasy, po kilka km ( przedszkole, szkoła, itp.), a więc aku nie ma szans się prawidłowo naładować i raczej cudów tu się nie wymyśli, no może poza użyciem tych specjalistycznych powerbanków do rejestratorów typu Cellink, BV, czy iRoad, które ładują się bardzo szybko, ale niestety cena tych zabawek jest wysoka.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Października 2020, 08:56:51 »
Tak, pod te wolne. Nie wiem który jest który.
Pamiętaj też najpierw włącz tryb obsługi ACC w ustawieniach, potem tryb parkingowy (low-bitrate). No i update softu zrób przed, bo low bitrate jest w nowym sofcie.

Powiedz mi jak Ci działa g-sensor. Na najwyższej czułości łatwo się aktywuje? Bo u mnie to loteria... Na pewno na dziurach nie działa, a jak uderzę w rejestrator to 30-40% szans na wysokiej czułości, że załapie. Raczej bym mu nie wierzył.

Offline kalwin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 07 Października 2020, 22:58:16 »
Podłączyłem dzisiaj tak samo. Faktycznie są przygotowane puste gniazda jakby specjalnie do tego celu - miła niespodzianka. Załączam fotki dla innych.
Ale bawiłem się dzisiaj dłużej na włączonym zapłonie i akumulator padł
Musiał być zdrowo rozładowany już, bo przez ostatnie 2 tygodnie robiłem codziennie po 4-6 km, a kamerka działała w trybie parkingowym i go wydrenowała. W piątek robię długą trasę to może się naładuje
Przy okazji odpalania na kable odkryłem ciekawe zachowanie tego agregatu - otóż jak padnie aku LV 12v to wystarczy dosłownie sekunda podpięcia pod zdrowe aku i silnik spalinowy rusza bez problemu - poczytałem trochę o MG1, MG2, itp. i już mi się rozjaśniło skąd taki efekt Wielkość styku awaryjnego w skrzynce bezpiecznikow pod maską też to tłumaczy - tutaj po prostu nie potrzeba dużego prądu rozruchowego z aku 12v.
Pewnie dałoby się go uruchomić z kilku ogniw 18650 - muszę sobie zrobić taki kieszonkowy booster

A G-sensorem w Mikavi jeszcze się nie bawiłem. Upgrade FW zrobiłem i mam low bitrate
« Ostatnia zmiana: 07 Października 2020, 22:59:56 wysłana przez kalwin »

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Października 2020, 01:04:39 »

Hej,

Pozdr.

to fajnie, bo nie widać kabli
a czy z zapalniczki ciągle można korzystać czy zostaje ona tylko atrapą?

masz cellinka 6 czy 9?
i czy możesz zdradzić jaki dealer? (jakby u mnie mieli problem to mogę dać im namiar, żeby się poradzili ;)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Października 2020, 06:51:24 »

Hej,

Pozdr.

to fajnie, bo nie widać kabli
a czy z zapalniczki ciągle można korzystać czy zostaje ona tylko atrapą?

masz cellinka 6 czy 9?
i czy możesz zdradzić jaki dealer? (jakby u mnie mieli problem to mogę dać im namiar, żeby się poradzili ;)
Tak, można korzystać.
Mam 9.
Salon z Chorzowa.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Października 2020, 08:58:41 »
Podłączyłem dzisiaj tak samo.
...

A G-sensorem w Mikavi jeszcze się nie bawiłem. Upgrade FW zrobiłem i mam low bitrate

Kombinuje, by na druku 3D ogarnąć adapter, by klapkę dało się założyć na te adaptery do bezpieczników, ale ciągle czasu za mało. Nawet kamery na tył jeszcze nie podłączyłem, bo lenia mam...
Ciesze się, że udało Ci się to podłączyć. Rozładowałeś, bo miałeś akcesoria włączone. Można napęd włączyć, zostawić P i nie rozładujesz. Pamiętaj, że na N nie ładuje się aku HV, może LV też nie (domysły).

Offline kalwin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 08 Października 2020, 09:51:09 »
No właśnie też się zdziwiłem, bo był na P a napęd sam się nie odpalił żeby podładować LV, ale nie pamiętam już czy zapłon był włączony, czy tylko Accessory.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 08 Października 2020, 15:57:23 »
Jakby był na P z włączonym napędem na pewno by nie rozładował 12V, działa wtedy przetwornica ładująca z trakcyjnego akumulator pomocniczy (12V). Musiałeś mieć ACC :).

Przy woskowaniu i picowaniu auta, baterii mi starczyło w zupełności na 1-1,5h muzyki i odpalił. Musze sobie zamontować ładowarkę QC w wolnych slotach w konsoli i wybrać wersję z pokazywaniem napięcia zasilania.

Offline kalwin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 09 Października 2020, 04:57:21 »
Pewnie tak było. Dzięki za podpowiedź.
Ciągle rozkminiam działanie tego agregatu - trzeba przestawić zupełnie myślenie z konwencjonalnych silników

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 09 Października 2020, 08:47:16 »
Instrukcja wystarczy, no i polecam na youtube weber university z usa prezentują jak działa skrzynia z priusa (poprzednia generacja (chyba 3) napędu TSD). Można dużo się nauczyć. Np tego czy warto wymieniać olej w skrzyni ;).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl