Autor Wątek: Rejestrator wideo do RAV4  (Przeczytany 150803 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Rejestrator wideo do RAV4
« Odpowiedź #75 dnia: 07 Grudnia 2020, 14:27:07 »
A zatrzymała was kiedykolwiek na zachodzie policja bez popełnienia wykroczenia? Mnie raz, by poprosić bym poprawił tablicę (mało jej nie zgubiłem)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline PrzemQ

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #76 dnia: 08 Grudnia 2020, 11:00:35 »
Krążą legendy o zakazie stosowania wideorejestratorów w różnych krajach, np. Austrii.  To jednak jedynie legendy.  W Austrii jest jedynie zakaz publikowania (na przykład na Youtube) nagrań z kamerek samochodowych.  Nagrywanie na własny użytek jest dozwolone, w innych krajach Europy również.

https://www.oeamtc.at/thema/vorschriften-strafen/zulaessigkeit-von-dashcams-im-oesterreichischen-strassenverkehr-16180594
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2020, 11:08:33 wysłana przez PrzemQ »

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 08 Grudnia 2020, 12:52:06 »
Dzięki, właśnie o takie informacje mi chodzi. Ciężko mi było uwierzyć, że w dzisiejszych czasach austriacka policja ugania się za kamerkami.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #78 dnia: 08 Grudnia 2020, 17:11:06 »
Krążą legendy o zakazie stosowania wideorejestratorów w różnych krajach, np. Austrii.  To jednak jedynie legendy.  W Austrii jest jedynie zakaz publikowania (na przykład na Youtube) nagrań z kamerek samochodowych.  Nagrywanie na własny użytek jest dozwolone, w innych krajach Europy również.

https://www.oeamtc.at/thema/vorschriften-strafen/zulaessigkeit-von-dashcams-im-oesterreichischen-strassenverkehr-16180594

z tego linka wynika, że to nie jest takie oczywiste zwłaszcza, jeśli kamera będzie na stałe i nagrywasz jazdę w mieście (bo to średnio wygląda na piękne krajobrazy) to może to być potraktowane jako stały monitoring i zbieranie dowodów...

Aufnahmen für private Zwecke:
Möglich ist natürlich, dass jemand einfach nur die schöne Landschaft oder eine Fahrt mit Auto, Motorrad oder Fahrrad dokumentieren möchte. Wenn ein Video rein für private Zwecke aufgenommen wird, verstößt es auch dann nicht gegen den Datenschutz, wenn dabei andere Personen oder Kennzeichen erfasst werden. Es darf sich aber eben nicht um eine systematische Überwachungstätigkeit oder um bewusstes Sammeln von Beweismaterial handeln.

zatem pewnie może zależeć od tego jakiego dobrego prawnika masz...

Offline PrzemQ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 08 Grudnia 2020, 17:48:34 »
zatem pewnie może zależeć od tego jakiego dobrego prawnika masz...
Od roku 2018 we wszystkich krajach UE jednolicie obowiązuje GDPR, czyli słynne w Polsce RODO.  Wymogom tych przepisów nie podlega gromadzenie danych osobowych przez osoby fizyczne do użytku prywatnego.  Nie wyobrażam sobie, by jakiekolwiek wątpliwości budziło korzystanie z dashcama, który filmuje na okrągło, kasując najstarsze nagrania.  Wykorzystywanie takich nagrań w postępowaniu policyjnym i sądowym jest dozwolone, więc dokonywanie zapisu również.   

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #80 dnia: 08 Grudnia 2020, 17:54:19 »
Mylisz się, Austria ma inne przepisy i to jest ścigane nie z kodeksu drogowego u nich.
To samo dotyczy wykorzystania nagrań, co kraj to obyczaj (Polska, Niemcy, Francja, Austria itp) sprawdź sobie sam.
Na przykład u południowych sąsiadów nie wolno nic montować na szybie.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2020, 17:57:24 wysłana przez Krisman »

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #81 dnia: 08 Grudnia 2020, 18:12:05 »
Na przykład u południowych sąsiadów nie wolno nic montować na szybie.

Tam chyba dokładnie było, że nic, co zasłania widok.
Ja swoją kamerkę zamontowałem dokładnie za lusterkiem, więc lusterko mi zasłania kamerę :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #82 dnia: 08 Grudnia 2020, 23:14:10 »
"Według ustaleń Niemieckiego Sądu Najwyższego każdy przypadek użycia wideorejestratora musi być rozpatrywany indywidualnie. W praktyce oznacza to, że posiłkując się nagraniem możemy zostać ukarani grzywną, a sam materiał nie będzie dopuszczony jako dowód w sprawie. Najlepiej więc wspierać się nagraniem z kamery jedynie przy poważnych kolizjach gdzie ujęcie sprawcy jest priorytetem. Dużo gorzej prezentuje się sytuacja na Słowacji. Wideorejestratory są tam surowo zabronione, ponieważ tamtejsze prawo zabrania umieszczania na przedniej szybie jakichkolwiek urządzeń ograniczających widoczność kierowcy. Za posiadanie kamery samochodowej możemy zostać ukarani mandatem o wysokości nawet 10?000 euro!. Pamiętajcie więc by przed wyjazdem zdemontować swoje urządzenie. Wideorejestrator w Czechach jest objęty przepisami identycznymi jak w Polsce. Jest to jedyne z trzech omawianych miejsc do których możemy udać się bez obawy o karę. Przeczytajcie więcej o wideorejestratorach w Europie Teraz gdy wiecie już jak postępować pozostaje ci już jedynie obejrzeć nasze wideorejestratory. Tutaj znajdziecie wszystkie potrzebne informacje."
Zaryzykujesz do 10kEuro?  i będziesz mówił Je mi veľmi ľúto i udowadniał  że nie masz garba? :wallbash:
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2020, 23:22:20 wysłana przez Krisman »

Offline PrzemQ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 09 Grudnia 2020, 11:36:35 »
Naprawdę, proponuję sprawdzać informacje u źródła, zanim się coś tu napisze.  Sytuacja w Słowacji jest taka:
"Slovensko: Pokojne
Zákon na našom území nezakazuje používanie palubnej kamery na osobné alebo preukazovacie účely. Pri prípadnom zverejnení ale treba dodržať zásady ochrany súkromia. Dbajte na to, že táto kamera nesmie narušovať zorné pole vodiča a ani odpútavať pozornosť od bezpečnej jazdy. Ak splníte tieto zákonom stanovené podmienky, môžete vašu kameru bezpečne používať. Dávajte však pozor na to, aby ste nenatáčali konanie osôb a ich správanie na verejnosti. To je totiž možné iba s ich súhlasom."

https://www.auto.sk/legislativa/dashcam-u-nas-a-u-susedov-kde-vsade-je-legalny-aktualizovane

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #84 dnia: 09 Grudnia 2020, 16:27:41 »
no właśnie - proponuję czytać te źródła...
sam dajesz cytat, że kamerki możesz używać bez problemu, ale masz nie nagrywać innych bez ich zgody, więc ja się pytam jak? nie słyszałem, żeby były w sprzedaży jakieś kamerki matrycowe, które jak lampy led nie świecące na nadjeżdżające pojazdy to kamerki analogicznie będą wycinać ludzi z kadru...

to co wkleiłeś też potwierdza, że w Austrii jest zamieszanie z tym...
na Węgrzech wg Twojego linka możesz bez problemu nagrywać w niskiej rozdzielczości i z małą ilością klatek na sekundę - biorąc pod uwagę te parametry to używanie kamerki mija się z celem, no i nie ma dokładnych wytycznych, to sąd będzie określał czy w danym przypadku rozdzielczość jest wystarczająco mała, żeby uznać, że nagranie jest na własny użytek czy nie...

zatem napiszę jeszcze raz - w wielu krajach może unikniesz kary jak masz dobrego prawnika, ale czy to jest tego warte?

Offline PrzemQ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 09 Grudnia 2020, 17:52:35 »
zatem napiszę jeszcze raz - w wielu krajach może unikniesz kary jak masz dobrego prawnika, ale czy to jest tego warte?

Jedno jest (dla mnie) jasne - w żadnym kraju nie jest to wykroczenie drogowe, za które policjant może wypisać mandat, a już szczególnie nie ma za to w Słowacji kary 10 tys.euro. Naruszenie zasad ochrony danych osobowych (o ile takowe miało miejsce, a przy wykorzystywaniu nagrań na własne potrzeby nie ma) to osobne postępowanie, prowadzone przez lokalny urząd ochrony danych.  Wątpię, żeby komuś chciało się wszczynać taką procedurę z jakimś obcokrajowcem, który używa w aucie kamerki.  Policja w każdym kraju woli złapać kogoś na przekroczeniu prędkości, a nie się z papierologią, która ma niewielką szansę na sukces.  Najwyżej pogrożą palcem i puszczą.  Ale jak ktoś się mimo to boi, niech nie używa.

Offline Ryben

• Toyot Leżący
  • *
Rejestrator wideo do RAV4
« Odpowiedź #86 dnia: 22 Lutego 2021, 16:30:45 »
Witam. Jestem nowym użytkownikiem, więc przepraszam, jeżeli poruszę temat już omawiany.
Chodzi mi pogłowie zakup MIO Mivue 798 Dual z montażem w serwisie i mam w tym względzie dwa pytania:
1. Czy mógłby ktoś podrzucić mi fotki jak przednia kamerka zamontowana jest przez serwis (mówili mi, że nie mogą przykleić jej zbyt blisko lusterka z uwagi na nadruk na szybie), bo zastanawiam się jak można by ją ukryć, żeby nie była dla mnie zbyt widoczna.
2. Czy rozkminiał ktoś rozwiązanie polegające na montażu dodatkowego przełącznika (np.  w zestawie przycisków po lewej stronie - przycisk podgrzewania szyby, kierownicy itd), tak aby można było wyłączyć nim rejestrator. Chodzi mi o to, żeby po wstawieniu auta do garażu nie chodził tryb parkingowy i nie pobierał niepotrzebnie prądu z aku, a jednocześnie, żeby nie trzeba było nic wciskać przy kamerze schowanej za lusterkiem.

Offline Tracz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 08 Sierpnia 2021, 20:18:38 »
Gdzie montujecie powerbank, np. Cellink w hybrydzie Gen5? Myślałem o jego montażu obok akumulatora 12V w bagażniku. Są tam też 2 skrzynki w tym jedna z bezpiecznikami/przekaźnikami. Czy w tej drugiej, schowanej pod plastikiem, też są bezpieczniki/przekaźniki?
Czy znajdę tam zasilanie podawane po włączeniu zapłonu? Na pewno jest kilka miejsc tam by łatwo wpiąć się w masę auta.

Nie za bardzo widzę możliwość schowania powerbanku z przodu auta, a upychanie tego pod siedzeniami nie widzi mi się.

Dziękuję.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 09 Sierpnia 2021, 06:05:15 »
Ja mam w nogach pasażera pod dywanikiem.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline adrdro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: 10 Sierpnia 2021, 21:46:37 »
Witam kolegów. Od maja jestem posiadaczem Ravki 4. generacji 2.0 benzyna. Dziś chciałem zamontować 70mai Pro+. Widziałem zdjęcie kolegi z bezpieczników pod kierownicą ale chyba w 4. generacji jest inaczej. Tzn też są dwa wolne, ale według moich pomiarów oba maja 12V bez ACC ma ktoś z Was doświadczenie w tym temacie? Mam stary adapter zasilania DOD, który podaje 2A a 70mai zasilacz podaje 2.4A dlatego chciałem podłączyć to przez przejściówkę na bezpieczniki żeby w razie co wywaliło bezpiecznik.

Dlatego też pytanie do posiadaczy 4. generacji czy mają doświadczenie w tych podłączeniach.

Sent from my iPhone using Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl