Autor Wątek: Rejestrator wideo do RAV4  (Przeczytany 151099 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: Rejestrator wideo do RAV4
« Odpowiedź #105 dnia: 28 Października 2021, 19:57:49 »
Cholera faktycznie nie ten. Aaa bo taki zbałamucony jestem.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #106 dnia: 29 Października 2021, 07:30:57 »
Co do rejestratora, używam (jak pisałem wyżej) Mikavi PQ4 i oprócz tego, że mam słaby accu i wyłącza się szybko parking, to kamera chodzi naprawdę stabilnie. Może nie zaufałbym czujnikowi wstrząsowemu, ale jak się coś dzieje sam naciskam szybko, a jakbym stracił przytomność to aku prędzej padnie niż nadpisze całą kartkę:)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #107 dnia: 29 Października 2021, 08:50:17 »
Czyli, że bez akumulatora typu Celllink nie ma co liczyć na tryb parkingowy ?
Też zauważyłem, że po uruchomieniu w trybie ACC napięcie na akumulatorze dość szybko się obniża.
Co prawda oświetlenie i radio pewnie więcej ciągną niż kamerka ale i tak szybko siada napięcie.
Tylną też masz podłączoną ?
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2021, 08:56:32 wysłana przez Markid »

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 29 Października 2021, 10:13:38 »
Po 3 miesiącach oczekiwania jutro odbieram moją RAV4 hybryda 4x4. Kilka dni przed planem. Wreszcie. No to się zacznie... I od razu po Wszystkich Świętych konserwacja podwozia i wskok w nowe felgi i zimówki z klonowanymi TPMS, chlapacze, LEDY w kabinie. Co dalej, zobaczymy.

Gdzie planujesz konserwację, może salon? Ja jeszcze czekam na swój a właśnie temat konserwacji nie daje mi spokoju, szkoda żeby autko pokrywało się rudą. Masz na to jakąś wycenę? Będą rozbierać całe podwozie czy tylko spryskują jakimś środkiem?

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #109 dnia: 29 Października 2021, 13:38:12 »
Dawniej mi działał prawie dobę, ale potem zasiarczyłem aku i teraz mam ;) trupka.
Tylna też podłączona.

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #110 dnia: 29 Października 2021, 14:32:37 »
Bez dodatkowego akumulatora w hybrydzie nie ma co liczyć na tryb parkingowy,
większość dobrych kamer ma dedykowane zasilacze odcinające napięcie gdy akumulator zejdzie poniżej zadanego napięcia.
Co do kamer - ja mam Viofo 129G-Dual i nie mam do niej uwag.
Ale jeżeli chcesz uzyskać więcej wiedzy nt. wad/zalet poszczególnych kamer proponuje poszukać wiedzy na dedykowanym forum
http://www.autowrzuta.pl/forumdisplay.php?fid=76

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #111 dnia: 29 Października 2021, 14:40:31 »
Dzięki za uwagi i link - trochę się dokształciłem. ;)
Ja prawdopodobnie zdecyduję się na Vantrue N4, brak w nim co prawda WiFi ale pozostałe rzeczy są na plus np.: 3 kamery w tym przednia i wewnętrzna z detekcją ruchu, 3 tryby parkingowe (w tym low-bit), uchwyt na przyssawkę lub na taśmę klejącą (łatwo w razie czego przełożyć do innego auta zachowując wciąż widok do przodu i do wnętrza).
Na razie jeszcze nie będę kupował Cellinka, pewnie później dokupię bo jednak tryb parkingowy jest przydatny, a bez dedykowanej baterii na fabrycznym akumulatorze podziała pewnie z godzinę albo i nie. Dołożenie Cellinka jest dość proste więc nie musze mieć go na starcie, a chcę trochę poużywać kamerkę i sprawdzić pobory prądu w trybie parkingowym aby dobrać nie za duży akumulator (zbędne koszty).
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2021, 14:51:40 wysłana przez Markid »

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #112 dnia: 31 Października 2021, 20:17:58 »
Liczyłem prąd, pojemność aku. Gdybym (jak pisałem) nie miał trupa, a zrobiłem go na własne życzenie przy odkurzaniu samochodu, to parking działa od 15-16 do przynajmniej ranka, niekiedy południa na Mikavi PQ4. Żadna godzina czy krócej. Jest box który odcina zasilanie i po sprawie. akumulator zabezpieczony. Gorzej jak właściciel po takim odcięciu dalej aku męczy samym radiem i oświetleniem bez "ready".

Praktyka pokrywała się z obliczeniami. O tyle dobrze, że cellink korzysta z ogniw LFP, jeśli nie kitują i je rzeczywiście stosują to nie ma praktycznie szans na ich zapłon jak w klasycznych li-ion/li-po.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #113 dnia: 31 Października 2021, 23:04:06 »
Doczytałem, że VANTRUE N4 w trybie parkingowym pobiera ok 300 mA (Viofo 129 Plus Duo dwa razy tyle ok 600mA).  Jeśli te pomiary sie sprawdzą i jeśli były wykonywane przy zasilaniu 5V to po przeliczeniu na 12V będzie ok 130 mA, a więc nawet doba pracy na baterii to będzie ok 3,2...3,5 Ah. To nie powinno jeszcze zbytnio rozładować 45 Ah akumulatora jaki jest w RAVce.
Jak już kupię kamerkę to najpierw pomierzę parametry w różnych trybach pracy i zobaczę jak to będzie się odbijać na akumulatorze ale dla pewności pewnie lepiej będzie dokupić nawet najmniejszy akumulator Cellink aby na postoju kamera pracowała całkowicie z Cellinka. Obawiam się tylko czy przy moich krótkich codziennych jazdach Cellink da radę się w ogóle podładować.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #114 dnia: 02 Listopada 2021, 08:25:49 »
Mikavi na 12V pobierała jakieś 100-150 mA (nie pamiętam dokładnie). Czyli max 10 dni powinno wytrzymać, ale nigdy aku do pełna nie jest doładowany, nigdy nie ma 100% pojemności i nigdy nie wolno go do zera rozładowywać + trochę mA pobiera mi auto. Z boxem ustawionym na odcięcie przy 12,2 V (to był zły pomysł) parking nagrywał kilkanaście godzin (przy dobrych wiatrach niecałą dobę). Mikavi ma low bit-rate na parkingu (jedna z opcji), więc karta 128GB starczała.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #115 dnia: 02 Listopada 2021, 09:12:11 »
Trochę poczytałem w różnych miejscach i chyba jeszcze się wstrzymam z zakupem. Muszę zebrać więcej informacji. Ogólnie to ciężko wybrać optymalny model - dopasowany do moich potrzeb, w jednym jest dobra kamera przednia, a tylna do bani, w nocy to ogólnie ciężko aby dobrze działały, w innym słaby procesor i się grzeje, tryby parkingowe w różnych kamerka są różne i różniste, jedne mocowania kamer mi bardziej odpowiadają, inne mniej, jedne mają mniej kabli inne więcej, ciężko coś się dowiedzieć rzetelnego n/t poboru prądu w zwykłym trybie i w trybach parkingowych, itd.
Coś jak z wyborem auta, w jednym jest dana cecha do bani, w innym inna ;)
Chyba najbezpieczniej - mnie laikowi - kierować się popularnością modeli / producentów i tu pewnie Viofo jest czarnym koniem.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #116 dnia: 02 Listopada 2021, 11:25:27 »
Robiłem długie (bardzo długie) rozeznanie i wybrałem dlatego mikavi PQ4. Działa już rok nie narzekam. Długo czytałem na temat wszystkich rozwiązań, ale stwierdziłem, że nie opłaca się kupować kamery za ponad 1k, bo nie mam korzyści z tego. Parking tylko low bit-rate, żadne na ruch czy wstrząs nie sprawdzają się.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #117 dnia: 03 Listopada 2021, 14:04:51 »
Myślę podobnie, że 1k by wystarczyło ale jak ?
Mikavi PQ4 dual to 949 zł + Cellink NEO5 za 749 zł (jeśli chcę by tryb parkingowy działał) - to już grubo ponad 1k.
Jak by wziąć 70mai A500S Dual + Cellink - to już tak bliżej 1k ale i tak więcej.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #118 dnia: 04 Listopada 2021, 07:42:57 »
Olej cellinka, dodaj boxa do zabezpieczenia aku (30-50 zł) i ustaw go wysoko (12,4 lub 12,6) nagrywać będzie przy 12,4 jak masz dobry aku min kilka godzin.

Kombinuje właśnie (wczoraj wieczorem wpadłem na pomysł), by coś prostego zaprojektować też w oparciu o lifepo4, ale trochę nie chce mi się rozgrzebywać tematu.
Wystarczy jedna przetworniczka 12V->3,6V do ładowania lifepo4 (aliexpress pewnie też się da dostać), jeden boost 2,5-3,6 -> 12V z zabezpieczeniem podnapieciowym, by ogniwa nie uszkodzić i zgrzać kilka celek równolegle. Bez balansera, bez zbędnej elektroniki. Wyjdzie kilka x taniej niż cellink, ale ja już stary jestem, nie chce mi się nic robić;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #119 dnia: 04 Listopada 2021, 09:09:41 »
Też tak myślałem, nie chcę się od razu pakować w koszty duplikujące kwotę kamerki. Z drugiej strony pytanie czy warto się pakować w uwalenie akumulatora kamerką ;)
Dla tej strategii (z olanym cellinkiem) dobrze będzie wybrać kamerkę o jak najmniejszym prądzie w trybie low-bitrate ale też o akceptowalnych parametrach obrazu, a tu dane są powiedział bym wyrywkowe - dla niektórych ktoś pomierzył, np. dla Vantrue T3 (z mikrofalowym czujnikiem ruchu) - ale tu w trybie parkingowym jest się czym pochwalić - 30 mA (po wykryciu ruchu ok 160 mA) albo Viofo A129 Duo (na dziś to już trochę stary model) ok 240 mA w trybie low-bitrate.
Ciekawe, że jakoś nie znalazłem w sieci odpowiedników cellinka w lepszej cenie. Może to tak niszowy rynek, że nikomu się nie opłaca w to pakować ?
Jak byś coś wymyślił z tymi ogniwami lifepo4 to podziel się wiedzą. Z góry dzięki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl