Autor Wątek: Rejestrator wideo do RAV4  (Przeczytany 150978 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Rejestrator wideo do RAV4
« Odpowiedź #150 dnia: 01 Grudnia 2021, 09:24:40 »
Ta sama firma (Power Core) opracowuje również powerbanki na ogniwach LTO ale nie są jeszcze dostępne. Pewnie będą droższe, bo ogniwa droższe.
Ale powinny być bardziej trwałe pod względem ilości cykli ładowania (3x) i znacznie szybsze podczas ładowania (10 min).
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2021, 09:36:42 wysłana przez Markid »

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #151 dnia: 01 Grudnia 2021, 10:18:48 »
No LTO są miodzio, ale nie wiem czy jest sens, to wyciąganie kasy, a jest to niepotrzebna technologia w takim miejscu (liczba cykli - prędzej auto się zmieni), prąd ładowania - LFP też można szybko ładować. W Gdyni trolejbusy jeżdżą na LTO.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #152 dnia: 01 Grudnia 2021, 14:17:35 »
Też nie wiem, wszystko zależy od ceny. Zobaczymy po ile wycenią, widzę dwa modele 4500 i 9000 mAh.
Ten krótki czas ładowania mi bardzo pasuje.

Offline Kerad12

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #153 dnia: 23 Grudnia 2021, 20:47:19 »
Pamiętaj, że ja miałem adapter ustawiony na 12,2, po nocy, odpaliłem audio bez "ready" i w 30 min zajechałem aku. Od tego czasu aku jest trupem :). Lepiej nie schodź niżej, ew. musisz się wtedy pilnować i mieć świadomość, że po 1 dobie akumulator ma mało ładunku i jedynie uruchamiać napęd, a nie stać pół godziny i świecić lampkami przy pakowaniu się np. na jakiś wyjazd.
No to kamerka przednia i tylna podłączone, kabelki i zasilanie pochowane. Na razie z adapterem zasilania ale bez Cellinka.
Faktycznie trochę zabawy jest z przeciągnięciem kabla przez gumowy łącznik między nadwoziem, a klapą bagażnika. Trzeba posmarować mydłem bo inaczej ciężko.
Zasilanie przez adapter odcinający - podpiąłem do wolnych slotów w skrzynce bezpieczników pod kokpitem - tryb parkingowy działa. Ustawiłem low-bitrate.
Po nocy, z rana, kamerka była wyłączona - odcięcie zadziałało - sprawdzałem napięcie przed uruchomieniem napędu, było 12,3V.
Na razie próg odcięcia ostrożnie ustawiłem na 12,4V sprawdzę jak długo nagrywa.
W kolejnych dniach będę stopniowo obniżał próg i sprawdzał jak to się ma do czasu nagrywania.

No to kamerka przednia i tylna podłączone, kabelki i zasilanie pochowane. Na razie z adapterem zasilania ale bez Cellinka.
Faktycznie trochę zabawy jest z przeciągnięciem kabla przez gumowy łącznik między nadwoziem, a klapą bagażnika. Trzeba posmarować mydłem bo inaczej ciężko.
Zasilanie przez adapter odcinający - podpiąłem do wolnych slotów w skrzynce bezpieczników pod kokpitem - tryb parkingowy działa. Ustawiłem low-bitrate.
Po nocy, z rana, kamerka była wyłączona - odcięcie zadziałało - sprawdzałem napięcie przed uruchomieniem napędu, było 12,3V.
W kolejnych dniach będę stopniowo obniżał próg i sprawdzał jak to się ma do czasu nagrywania.

Witam. Pytanie do Markid. Przymierzam się do zamontowania kamerki. Mam przód i tył. I teraz pytanie, czy przewód tylnej kamery przeciągałeś podsufitką czy w jakiś inny sposób? Możesz podpowiedzieć?

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #154 dnia: 23 Grudnia 2021, 22:31:06 »
Ja mam od pół roku taki wynalazek i sprawuje się świetnie:
https://a.aliexpress.com/_vPVUH6

Offline artstand

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: 24 Grudnia 2021, 11:18:11 »
Ja mam od pół roku taki wynalazek i sprawuje się świetnie:
https://a.aliexpress.com/_vPVUH6
Właśnie rozważam kupno takiego wideorejestratora. Czy jakość nagrań jest ok? Z jaką rozdzielczością kupiłeś kamerkę?

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #156 dnia: 24 Grudnia 2021, 12:14:07 »
Jakość jest ok. Kupiłem dokładnie ten z linku. Mój jest chyba 2K, są też takie 4K. Dla mnie najważniejsze było to, że nie trzeba prowadzić kabli i nie rzuca się w oczy. Plastiki wyglądają jak oryginalne. Montaż 10 min, wpinasz kostki i koniec.
« Ostatnia zmiana: 24 Grudnia 2021, 12:18:51 wysłana przez lechu »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #157 dnia: 25 Grudnia 2021, 13:16:32 »
Do Kerad12
Kabel do tylnej kamery przeciągałem brzegiem podsufitki, tzn. dość łatwo się go wpycha pod podsufitkę na krawędzi podsufitki, ja szedłem po stronie pasażera, można też przeciągnąć środkiem dachu, trzeba zdająć moduł górnego oświetlenia, z tyłu zdjąć uszczelkę klapy tak by dostać się do przestrzeni dach - podsufitka i przełożyć tamtędy drut / pilot do przeciągnięcia kabla od kamery. Największy problem to przeciągnięcie wtyczki kamery przez gumowy przepust klapa - nadwozie. Są na YT filmiki pokazujące jak to się robi poszukaj i zapoznaj się przed pracami.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #158 dnia: 27 Grudnia 2021, 13:46:25 »
wazelinka i wszystko przejdzie ;). też leciałem stroną pasażera. Oczywiście teraz w zimę bym się tego nie podjął, chyba, że w dużym i ciepłym garażu.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #159 dnia: 27 Grudnia 2021, 21:21:55 »
W takich sytuacjach używa się rozcieńczonego wodą płynu do mycia naczyń nie wazeliny. Wazelina jest produktem ropopochodnymi i z czasem zareaguje z gumą przepustu rozpuszczając go.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #160 dnia: 27 Grudnia 2021, 23:27:23 »
Wazelina techniczna gumę chroni i konserwuje ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #161 dnia: 28 Grudnia 2021, 00:27:38 »
Ja posmarowałem mydłem w płynie, a po przeciągnięciu wytarłem do sucha.
Nie udało mi się jednak przepchnąć samej wtyczki z kablem lecz musiałem najpierw przelożyć drut w izolacji - pilot, do niego przymocowałem kabel z wtyczką, owinąłem taśmą izolacyjną,  posmarowałem mydłem i dopiero przeciągnąłem.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #162 dnia: 28 Grudnia 2021, 04:26:20 »
Wazelina techniczna gumę chroni i konserwuje ;)
Właśnie dlatego, że wchodzi powierzchniowo w reakcję. Stosuje się ją na zewnątrz np uszczelek żeby nie twardniały. Do wewnątrz wg mnie ryzykowny pomysł, zwłaszcza, że tam jeszcze są izolacje przewodów, które różnie mogą się zachować w styku z wazeliną. Zapytaj elektryków co stosują w takich sytuacjach - właśnie jakiś śliski detergent albo oliwki na bazie silikonowej.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #163 dnia: 28 Grudnia 2021, 14:26:34 »

W Gdyni trolejbusy jeżdżą na LTO.
A trolejbusy to nie jeżdżą na prąd z sieci trakcyjnej pobierany za pomocą pałąka ?

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #164 dnia: 28 Grudnia 2021, 23:51:42 »
A trolejbusy to nie jeżdżą na prąd z sieci trakcyjnej pobierany za pomocą pałąka ?
Dzięki systemom bateryjnym mogą poruszać się przez jakiś czas  po trasach nie posiadających trakcji elektrycznej, z czasem  skomplikowane rozjazdy trakcyjne też pewno znikną ze skrzyżowań, zostaną proste odcinki do ładowania baterii.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl