Autor Wątek: Rejestrator wideo do RAV4  (Przeczytany 150855 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
Odp: Rejestrator wideo do RAV4
« Odpowiedź #180 dnia: 18 Maja 2022, 21:22:58 »
Tak chodzi o kurtynę, zaczyna się mniej więcej 20 cm od góry i przechodzi na podsufitkę.
Trzeba zdjąć osłonę słupka i poprowadzić poza poduszką. Można też spróbować tylko na odciągnięte osłonie.
Poglądowe rysunki jak zdemontować słupek są dostępne bez opłat na toyota-tech w sekcji instalacja dodatkowych akcesoriów.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #181 dnia: 18 Maja 2022, 22:16:55 »
Tak chodzi o kurtynę, zaczyna się mniej więcej 20 cm od góry i przechodzi na podsufitkę.
Trzeba zdjąć osłonę słupka i poprowadzić poza poduszką. Można też spróbować tylko na odciągnięte osłonie.
Poglądowe rysunki jak zdemontować słupek są dostępne bez opłat na toyota-tech w sekcji instalacja dodatkowych akcesoriów.
Podziękował pięknie :)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline shogun33

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4 Sel 4x4
« Odpowiedź #182 dnia: 03 Czerwca 2022, 10:34:02 »
Ja mam od pół roku taki wynalazek i sprawuje się świetnie:
https://a.aliexpress.com/_vPVUH6
Właśnie rozważam kupno takiego wideorejestratora. Czy jakość nagrań jest ok? Z jaką rozdzielczością kupiłeś kamerkę?
I jak kupiłeś? Może kupiłeś przód i tył, 2K, 4K? Jaka jakość nagrań? Jak działa opcja postojowa? Napiszcie coś więcej.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #183 dnia: 19 Czerwca 2022, 16:34:50 »
Od tygodnia jeżdżę z dołożoną do zasilania kamer baterią Power Core 6200LFP (HW) i postanowiłem wrzucić mały foto przewodnik z instalacji kamer oraz zasilania.
Może komuś się przyda przed instalacją.

A więc jedziemy ...

Baterię umieściłem pod fotelem pasażera, nadmiar kabelków oraz adapter zasilania na razie zwinięty w pętelkę i związany, może docelowo umieszczę w jakimś pudełku

na baterii umiszczone sa fabrycznie 2 rzepy ale akazało się, że potrzebny jest jeszcze jeden, w 2/3 odległości między nimi

« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2022, 16:42:25 wysłana przez Markid »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #184 dnia: 19 Czerwca 2022, 16:45:59 »
...
Kabelki (zasilanie baterii oraz zasilanie kamer) przeciągnąłem do kanału w progu drzwi pasażera

a następnie w górę pod zdjętą wcześniej osłoną połączenia próg - konsola przed pasażerem

Pokrywę kanału po prostu pociąga się do góry aż puszczą 3 zaczepy.
Osłonę łączącą próg z konsolą trzyma nakrętka i jeden klips.
Klips czasem może zostać w otworze w blasze i trzeba go wyjąć narzędziem do tapicerki.
Warto się w taki zestaw narzędzi zaopatrzyć - są nieodzowne przy modyfikacjach.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2022, 17:23:03 wysłana przez Markid »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #185 dnia: 19 Czerwca 2022, 17:21:39 »
...
Kabelek zasilający do baterii trzeba poprowadzić do puszki bezpieczników pod konsola kierowcy. 
W tym celu trzeba wyjąć schowek przed pasażerem, tzn. odczepić hamulec schowka, otworzyć schowek do tego stopnia by wysunął się łatwo z zawiasów.

Zdjąć dolne osłony konsoli pomiędzy pasażerem i kierowcą

Kabelek przeciągnąć aż do skrzynki bezpieczników i podłączyć do pustego gniazda ACC, masę podpiąć pod śrubę mocująca konsolę do blachy

« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2022, 17:30:21 wysłana przez Markid »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #186 dnia: 19 Czerwca 2022, 21:10:11 »
...
Masę - tak jak pisałem wyżej można podkręcić pod śrubę sześciokątną, widoczną na zdjęciu powyżej.
Przed tym trzeba odkręcić osłonę pod kokpitem, a nad pedałami hamulca i gazu. Jest tam kilka wkrętów krzyżowych oraz kilka zatrzasków.
Nad tą osłoną można wygodnie poprowadzić kabel zasilający od bezpieczników do baterii.

Kabelek zasilający do kamery trzeba przeciągnąć w górę. Po zdjęciu uszczelnienia gumowego (wokół drzwi) i pokrywy bocznej kokpitu oraz osłony słupka A.
Kabelek w słupku A trzeba poprowadzić od strony szyby aby nie kolidował z kurtyną bezpieczeństwa znajdującą się w słupku A.
Kurtyna zaczyna się na słupku A i idzie dalej na drzwiami przednimi, nad słupkiem B i nad drzwiami tylnymi.
Wszędzie gdzie będzie prowadzony kabelek w pobliżu kurtyny (tak kabel zasilający do kamery jak i kabel do tylnej kamery) trzeba zadbać o to by znajdował się od strony blachy lub szyby i nigdzie nie oplatał kurtyny.
Jest to b. ważne ze względów bezpieczeństwa. Kabelek kolidujący z kurtyną może całkowicie zmienić jej reakcję w trakcie kolizji.

« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2022, 21:30:51 wysłana przez Markid »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #187 dnia: 19 Czerwca 2022, 21:36:27 »
Kabelek do tylnej kamery można przeciągnąć w szczelinie między kurtyną powietrzną, a blachą dachu, po uprzednim zdjęciu uszczelek drzwi przednich i tylnych oraz osłon słupka B i C.

Podsufitkę z tyłu mocują do dachu 3 spinki, które trzeba wyciągnąć z użyciem narzędzia do rozbierania tapicerki samochodu.

Z klapy bagażnika trzeba zdjąć pozioma osłonę. Dość ciężko przeciąga się kabelek przez gumowy przepust pomiędzy klapą i dachem.
Najlepiej posmarować mydłem w płynie i ewentualnie użyć pilota (drutu) do przeciągnięcia.

« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2022, 21:46:24 wysłana przez Markid »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #188 dnia: 19 Czerwca 2022, 21:50:23 »
I wreszcie finał. Wszystkie kable przeciągnięte i podłączone.
Kamerę przednią i tylną montowałem w listopadzie 2021, natomiast tydzień temu podpiąłem baterię podtrzymującą zasilanie w trybie parkingowym.
Jak na razie wszystko działa poprawnie.
Niestety bez dodatkowej baterii tryb parkingowy w hybrydzie jest praktycznie nie do użycia.

« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2022, 21:54:10 wysłana przez Markid »

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #189 dnia: 20 Czerwca 2022, 19:49:05 »
I wreszcie finał. Wszystkie kable przeciągnięte i podłączone.

Fajny raport, dobra robota!
Na marginesie, jeżeli ktoś nie pali to wygodnie będzie podpiąć pod złącze zapalniczki w środkowej konsoli.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #190 dnia: 20 Czerwca 2022, 22:22:42 »
Dzięki za dobre słowo. ;)
Zapewne nie wszystko zrobiłem najlepiej jak można, np. można było kabelki umocować trytkami aby nie miały swobody, albo wcześniej wciągnąć je w cienki peszel, by była dodatkowa osłona i dopiero wtedy przeciągać i mocować.
Wszelkie krytyczne uwagi chętnie przyjmę, w końcu można poświęcić kolejna godzinę na dopracowanie szczegółów.
Za każdym kolejnym razem idzie szybciej, nie trzeba zastanawiać się jak co rozmontować.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #191 dnia: 20 Czerwca 2022, 22:34:11 »
Wszelkie krytyczne uwagi chętnie przyjmę,
Super poradnik. Mam jedną uwagę co do przeciągnięcia kabelka spod fotela do progu. U siebie wyprowadziłem kabelek z gniazdka USB w podłokietniku w okolicach zawiasu i potem pod wykładzinę podłogi przez otwór pod fotelem. Kabel wchodzi do progu niewidocznie. Róznica jest taka, że ja to robiłem pod fotelem kierowcy. Nie wiem czy od strony pasażera też się tak da więc nie krytykuję.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #192 dnia: 20 Czerwca 2022, 22:50:17 »
Myślałem czy nie przeciągnąć kabli pod wykładziną ale na razie zostawiłem je na wierzchu by były łatwiej dostępne - w razie czego ...
Może za jakiś czas wrzucę je pod wykładzinę lub dodam plastikową maskownicę ciemnego koloru w miejscu przejścia kabelków z pod siedzenia do progu oraz jakiś pojemnik z ciemnego plastiku na adapter i nadmiar kabla.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #193 dnia: 21 Czerwca 2022, 13:45:32 »
Markid, szacun, kawał dobrej roboty. Ja przez swoje lenistwo straciłem 400 zł w serwisie. Zleciłem im taki montaż przedniej i tylnej kamerki + dwa haczyki w bagażniku po obu stronach. Montowali hak, więc boczki bagażnika i tak ściągali( do haczyków). No a jak popatrzyłem na Twoją fotorelację to widzę, że te 400 zł to może wcale nie tak dużo, za taki kawał roboty:))

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #194 dnia: 21 Czerwca 2022, 15:51:03 »
Rok temu robiłem coś w podobnej skali, ale po stronie pasażera kabel upchałem pod gumową uszczelkę i zastanawiam się jak wpłynie on na kurtynę. W obu słupkach A mam okablowanie (po lewej zasilanie, po prawej sygnał z tylnej kamery) puszczone prawidłowo za poduszką, ale już po bokach auta nie chciało mi się wszystkiego zdejmować - szczególnie, że sprawiało to wrażenie trudnego do demontażu elementu...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl