Autor Wątek: Rejestrator wideo do RAV4  (Przeczytany 150858 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Rejestrator wideo do RAV4
« Odpowiedź #285 dnia: 25 Lutego 2023, 16:43:32 »
Pośpiech jest zawsze złym doradcą. Jeśli boisz się, że ASO spieprzy sprawę, to tam nie montuj.

Kabelki pod powerbank trzeba zupełnie inaczej prowadzić i lepiej chociaż okablowanie mieć wcześniej przygotowane, jeśli nie chcesz się już teraz decydować.

Punkty z w24 pewnie są tak samo dobre jak każde inne. Elektrycznie kamerka to jest bułka z masłem. "Trudniejsze" jest prawidłowe zdjęcie osłon, zatrzasków, spinek itp. - i tu lepiej o mechanika, który zna konkretną markę a nawet i model (chociaż Toyota akurat jest jedną z łatwiejszych w demontażu).

Przejściówkę potrzebujesz tylko wtedy, jeśli chcesz się wpinać w istniejący bezpiecznik. A nie jest to konieczne. Poza tym wtedy nie założysz pokrywy bezpieczników, więc to ogólnie słaby pomysł.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #286 dnia: 25 Lutego 2023, 18:43:55 »
1. Jakie macie doświadczenia i co radzicie? Czy zamawiać kamerkę na łeb na szyję czy na spokojnie sobie za 2 tygodnie do ASO podjechać?

2. Jeśli kupię dzisiaj kamerkę bez powerbanka i okaże się po jakimś czasie, że nie zdaje egzaminu to dokupując powerbank znowu będę musiał podjechać do ASO żeby mi przełączyli na inne źródło?

3. Ktoś korzystał z usługi montowania kamerki w jednym z punktów od https://www.wideorejestratory24.pl/ ? Czy przy nowym aucie lepiej w ASO to zrobić?

4. I kupując videorejestrator skąd mam wiedzieć jakie przejściówki potrzebuje?
Widzę na stronie ATC/ATS/Micro2/mini https://www.wideorejestratory24.pl/zestaw-viofo-a129-plus-dual-power-set

Ad 1. Spokojnie, ja montowałem w firmie ESSA - Pełna profeska. ASO ma za dużo pracy - muszą ogarniać przeglądy gwarancyjne. Mają długie terminy oczekiwania.
Ad 2. Jak masz montować to tylko z powerbankiem, nie podpinaj pod aku. (dobry powerbank do 2tyś PLN).
Ad 3. jak w punkcie 1.
Ad 4. Profesjonalna firma sama to ogarnie. Jedynie co musisz mieć to gotówkę w kieszeni.

Offline nowy218

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Zaden
« Odpowiedź #287 dnia: 25 Lutego 2023, 18:50:33 »
Dzięki za odpowiedzi, to na spokojnie sobie to w późniejszym czasie ogarnę.  :-)

Offline baslow

• Toyot Leżący
  • *
    • baslow.net
  • Samochód:: RAV4 V RM'23
« Odpowiedź #288 dnia: 08 Marca 2023, 13:34:22 »
Jeśli chcesz podpiąć kamerkę z trybem parkingowym (np. low bitrate) pod ACC przez adapter zasilania to sugeruję abyś dokupił sobie jakis power bank samochodowy.
Nawracam się!
Będę pewnie przepinał z ACC na powebank, Markid jaki polecasz? Masz może jakiś link do tego którego używasz?

Niestety hybrydy źle znoszą ciągnięcie prądu na postoju - wielu kolegów (w tym ja) to potwierdziło tu na forum.
No wiem, widzę wątki...

Markid
Generalnie chyba będę miał dużo dziwnej elektroniki
- Alarm Vodafone (jak rozumiem to to sławetne BLE)
- CanLocka - nie wiem ile bierze prundu / czy bierze ;)
- Rejestrator VIOFO 139 PRO na 3 kamery podpięty przez ACC (póki co) powiedzmy z trybem parkingowym detekcji ruchu / wstrząsów

I jakby tak, załóżmy ustawię sobie 12,4V na adapterze. Ale i tak wydrenuje mi to aku 12V poniżej granicy możliwości odpalenia to czy jump starterem odpalę auto?
Pozdrawiam,
baslow

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #289 dnia: 08 Marca 2023, 13:52:22 »
Vodafone to u mnie Cobra

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #290 dnia: 08 Marca 2023, 14:00:44 »
Jeśli chcesz podpiąć kamerkę z trybem parkingowym (np. low bitrate) pod ACC przez adapter zasilania to sugeruję abyś dokupił sobie jakis power bank samochodowy.
Nawracam się!
Będę pewnie przepinał z ACC na powebank, Markid jaki polecasz? Masz może jakiś link do tego którego używasz?

Niestety hybrydy źle znoszą ciągnięcie prądu na postoju - wielu kolegów (w tym ja) to potwierdziło tu na forum.
No wiem, widzę wątki...

Markid
Generalnie chyba będę miał dużo dziwnej elektroniki
- Rejestrator VIOFO 139 PRO na 3 kamery podpięty przez ACC (póki co) powiedzmy z trybem parkingowym detekcji ruchu / wstrząsów

I jakby tak, załóżmy ustawię sobie 12,4V na adapterze. Ale i tak wydrenuje mi to aku 12V poniżej granicy możliwości odpalenia to czy jump starterem odpalę auto?

Ja kupiłem taki: https://www.power-core.co.uk/products/6200lfp-hw.html ,
ale teraz jest nowszy model, który szybciej się ładuje: https://www.power-core.co.uk/products/6200lfp-plus.html (może warto dopłacić),
widzę, że są też na wideorejestratorach24 oraz na allegro, w podobnej cenie.
Na wideorejestratorach mają jeszcze trochę droższe BlackVue i IROAD.

Jumpstarterem odpalisz auto. Ważne tylko by dobrze wybrać masę auta - bo nie każda śruba to dobra masa (jest specjalne ucho metalowe przy silniku ale nie każdy jumpstarter ma odpowiednio długie kable), plus jest w skrzynce bezpieczników pod maską (otwierana złączka).

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #291 dnia: 08 Marca 2023, 14:22:00 »
Ustawienie 12,4V wystarczy na jakieś 30 minut pracy postojowej. Teoretycznie to uniemożliwi wydrenowanie akumulatora - ale ludzie tu na forum meldują różne przypadki.

Ja nie mam powerbanka, adapter mam ustawiony na 11,8V. Na razie jest bez problemów, auto jeżdżone niemal codziennie. Na jeden dłuższy postój mimo wszystko wypiąłem kabelek z kamerki.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #292 dnia: 08 Marca 2023, 15:53:00 »
No to kamerą z trybem parkingowy rozładowujesz ten akumulator.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #293 dnia: 08 Marca 2023, 19:31:40 »
Pojawił się jeszcze jakiś nowy omegon pro za niecały 1000zl. Ja postanowiłem jednak odpuścić temat. Jak dla mnie taki wydatek na powerbank, który nie starczy nawet na weekend postoju (no może poza vantrue t3) nie ma sensu.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #294 dnia: 08 Marca 2023, 21:21:16 »
Ustawienie 12,4V wystarczy na jakieś 30 minut pracy postojowej. Teoretycznie to uniemożliwi wydrenowanie akumulatora - ale ludzie tu na forum meldują różne przypadki.

Ja nie mam powerbanka, adapter mam ustawiony na 11,8V. Na razie jest bez problemów, auto jeżdżone niemal codziennie. Na jeden dłuższy postój mimo wszystko wypiąłem kabelek z kamerki.

u widzę poważnie ;). 11,8 V to już pustka. Szkoda zdrowia. Jeśli naprawdę odcina przy 11,8 to jest to już niemalże rozładowany do zera aku. Póki jeździsz będzie super, codzienna jazda powinna pozwolić na takie napięcie. Gorzej jak kilka dni tak zostawisz. U mnie w okolicy 8-9 V już nie chce samochód wystartować, a przy 10,5-11 V przy prądzie rzędu 50-100mA napięcie spada niemalże pionowo. Bawiłem się kiedyś akumulatorami, rejestrowałem ich przebiegi w systemie komunikacji radiowej.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #295 dnia: 08 Marca 2023, 23:31:53 »
Takie pytanie do osób, które mają kamerkę z wifi - korzystacie z tego? Czujecie, że to potrzebna opcja, czy raczej skorzystaliście raz, żeby sprawdzić jak działa?

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #296 dnia: 09 Marca 2023, 00:06:34 »
u widzę poważnie ;). 11,8 V to już pustka. Szkoda zdrowia. Jeśli naprawdę odcina przy 11,8 to jest to już niemalże rozładowany do zera aku. Póki jeździsz będzie super, codzienna jazda powinna pozwolić na takie napięcie. Gorzej jak kilka dni tak zostawisz. U mnie w okolicy 8-9 V już nie chce samochód wystartować, a przy 10,5-11 V przy prądzie rzędu 50-100mA napięcie spada niemalże pionowo. Bawiłem się kiedyś akumulatorami, rejestrowałem ich przebiegi w systemie komunikacji radiowej.
Spokojnie, odrobiłem zadanie domowe. 11,8V na zdrowym ołowiowym to jeszcze całkiem sporo energii. O poważnym rozładowaniu, które może uszkodzić akumulator, mówi się dopiero poniżej 11,0. Co zresztą sam powyżej napisałeś. Hybryda ma dość niski pobór do startu i sądzę, że nawet okolice tych 11,0V powinny śmiało wystarczyć (acz tego nie testowałem). W razie czego booster czeka ;)
Mam pomysł na zdalny monitoring napięcia w zostawionym na kilka dni samochodzie - ale na razie mi się nie chce dłubać.

Takie pytanie do osób, które mają kamerkę z wifi - korzystacie z tego? Czujecie, że to potrzebna opcja, czy raczej skorzystaliście raz, żeby sprawdzić jak działa?
Użyłem WiFi do ustawienia obiektywu i kilka razy do zmiany ustawień - wygodniej się to robi z aplikacji niż na ekraniku kamerki. Gdyby przyszło na szybko zabezpieczyć nagrania to po prostu wyciągam microSD. Więc jak dla mnie zbędny bajer.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #297 dnia: 09 Marca 2023, 01:23:31 »
W 7OMAI mam WiFi i jest to jedyna metoda jaką ściągałem filmy - czyli jakieś dwa razy do tej pory :) . Kartę da się wyjąć, ale że zwykle muszę wtedy szukać przejściówki lub czytnika, pamiętać aby potem kartę zabrać do auta to już wolę to WiFi. No i kwestia prędkości. Jeden, dwa filmy można zgrać. Więcej to za długo trwa i wtedy na pewno bym wyjął kartę. IMHO opcja średnio/mało potrzebna.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #298 dnia: 09 Marca 2023, 10:09:45 »
11,8V na zdrowym ołowiowym to jeszcze całkiem sporo energii. O poważnym rozładowaniu, które może uszkodzić akumulator, mówi się dopiero poniżej 11,0.

Przy 11,8V masz poziom naładowania aku około 20%, a przy 11,0V to niestety ale pojazdu nie uruchomisz :)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Rejestrator wideo do RAV4
« Odpowiedź #299 dnia: 09 Marca 2023, 10:36:46 »
Ciekawe dlaczego? Mój samochód raz odpaliłem przy ok 10V. Chwilę pomyślał i odpalił. To ile prądu potrzebuje by wystartować trakcyjny?

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2023, 10:38:49 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl