Autor Wątek: Rejestrator wideo do RAV4  (Przeczytany 150965 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
Odp: Rejestrator wideo do RAV4
« Odpowiedź #300 dnia: 09 Marca 2023, 11:07:50 »
Ciekawe dlaczego? Mój samochód raz odpaliłem przy ok 10V. Chwilę pomyślał i odpalił. To ile prądu potrzebuje by wystartować trakcyjny?

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mogłeś odpalić przy 10V, ale chyba pomiar napięcia robiłeś w trakcie obciążenia akumulatora (uruchamiania silnika).

Offline topoll

• Toyot Spamer
Rejestrator wideo do RAV4
« Odpowiedź #301 dnia: 09 Marca 2023, 11:12:03 »
Nie, przed. Tyle pokazał na wskaźniku po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Ale to nie hybryda. Może dlatego.

NieToyota

RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #302 dnia: 09 Marca 2023, 11:21:49 »
11,8V na zdrowym ołowiowym to jeszcze całkiem sporo energii. O poważnym rozładowaniu, które może uszkodzić akumulator, mówi się dopiero poniżej 11,0.

Przy 11,8V masz poziom naładowania aku około 20%, a przy 11,0V to niestety ale pojazdu nie uruchomisz :)

Ja myślę, że tu mogą być 2 czynniki jednocześnie. Jeden, to kamerka, która rozładowuje Aku do poziomu X, a drugi, to czas, w którym auto stoi nieużywane od takiego poziomu. I tak przykładowy poziom 11.8v może być wystarczający, ale pod warunkiem, że odpali się auto w przeciągu 2-3dni

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #303 dnia: 09 Marca 2023, 14:05:04 »
Odnośnie napięcia - gdy miałem problem z odpaleniem to napięcie na akumulatorze było ok 8V.

Odnośnie WiFi - w Viofo 129 mało przydatna opcja, po pierwsze dlatego, że muszą uruchomić WiFi w kamerce, następnie podłączyć się smarfonem do WiFi kamerki, by w końcu odpalić apkę Viofo,
                        czasem korzystam ale sporadycznie, do przegrania filmów wygodniej jest odczepić kamerkę (dwa kabelki i wysunięcie z uchwytu) i do laptopa podpiąć kabelkiem USB,
                        moim zdaniem to szybsze i wygodniejsze od wyjmowania karty i wkładania jej do lipnego czytnika kart od Viofo (zawsze mi się rozlatuje przy tej okazji - blaszka złącza USB wyskakuje).

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #304 dnia: 09 Marca 2023, 14:23:57 »
No dobra - już 3 osoby napisały, że wifi mało użyteczne, więc chyba zdecyduje się na viofo a119v3. Chcę kamerkę tylko na przód, w cenie kilku stów. Oglądając/czytając trochę recenzji i przykładowych nagrań, wychodzi mi, że ta kamerka ma zdecydowanie najlepsza jakość. Szczerze, to trochę mnie dziwi, że a119 mini ma gorsze filmiki, choć jest na tym samym sensorze, a jest nowsza (dodatkowo nie podoba mi się w niej zbyt mały ekran). Rozważałem też a129 plus (jest wersja bez dual), która teoretycznie jest pod względem hw tym samym, co a119v3, ale również nagrywa nieco słabiej (różnica jest niewielka, ale jest). Kosztuje jakieś 150zl więcej i zastanawiałem się, czy jest sens tyle dopłacać tylko do wifi, jednocześnie godząc się na (ciut) gorsze nagrania, ale widzę, że jednak nie ..

Swoją drogą nie potrafię zrozumieć czemu a119v3 nagrywa lepiej mając te same bebechy. Czemu viofo nie stosuje tego samego softu do wszystkich 3 kamer?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #305 dnia: 09 Marca 2023, 14:39:01 »
Taka polityka producenta w kamerce 129+ firmware z obsługa HDR pojawił się dopiero po ... 1,5..2 latach od premiery.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #306 dnia: 09 Marca 2023, 16:21:56 »
No dobra - już 3 osoby napisały, że wifi mało użyteczne, więc chyba zdecyduje się na viofo a119v3. Chcę kamerkę tylko na przód, w cenie kilku stów. Oglądając/czytając trochę recenzji i przykładowych nagrań, wychodzi mi, że ta kamerka ma zdecydowanie najlepsza jakość. Szczerze, to trochę mnie dziwi, że a119 mini ma gorsze filmiki, choć jest na tym samym sensorze, a jest nowsza (dodatkowo nie podoba mi się w niej zbyt mały ekran). Rozważałem też a129 plus (jest wersja bez dual), która teoretycznie jest pod względem hw tym samym, co a119v3, ale również nagrywa nieco słabiej (różnica jest niewielka, ale jest). Kosztuje jakieś 150zl więcej i zastanawiałem się, czy jest sens tyle dopłacać tylko do wifi, jednocześnie godząc się na (ciut) gorsze nagrania, ale widzę, że jednak nie ..

Swoją drogą nie potrafię zrozumieć czemu a119v3 nagrywa lepiej mając te same bebechy. Czemu viofo nie stosuje tego samego softu do wszystkich 3 kamer?
A moze fitcamx?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #307 dnia: 09 Marca 2023, 16:27:21 »
Taka polityka producenta w kamerce 129+ firmware z obsługa HDR pojawił się dopiero po ... 1,5..2 latach od premiery.

Nie no - pojawił się wcześniej, ale w momencie premiery a129+ w a119v3 HDR już chyba był (a na pewno był dużo wcześniej, niż dodali w 129). Dziwne.

A moze fitcamx
Już nie chcę kombinować:D jakość będzie na pewno gorsza, niż w viofo...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #308 dnia: 09 Marca 2023, 17:34:50 »

A119 mini ma lepszej jakości filmiki. Mam obie i przy większych prędkościach w nocy zdecydowanie lepiej wyłapuje tablice. Są na innym chipie.
Przykład
https://youtu.be/r596MhGEW1w
Obecnie można ją mieć już za 500zl.
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2023, 17:41:23 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #309 dnia: 09 Marca 2023, 19:26:41 »
A119 mini ma lepszej jakości filmiki. Mam obie i przy większych prędkościach w nocy zdecydowanie lepiej wyłapuje tablice. Są na innym chipie.
Przykład
https://youtu.be/r596MhGEW1w
Obecnie można ją mieć już za 500zl
Czasem lepiej wypada mini, czasem v3. Nawet na tym filmiku - mini wygrywa w nocy, ale daje ciała w garażu podziemnym...
Te kamerki mają ten sam sensor optyczny (imx335), różnią się procesorem, ale w kamerkach procesor ma drugorzędne znaczenie.
W sumie w mini podobało mi się więcej rzeczy: wifi, diody informacyjne, komunikaty głosowe, usb-c (pierdoła,.ale microusb w tych czasach? ). Odstrasza mnie natomiast ten ekran wielkości zegarka - nie przeszkadza to za bardzo? Na żywo niestety go nie widziałem...

PS: te 500zl to mówisz o ofercie na allegro? To jakiś outlet... Normalnie trzeba dać koło 600 (co wciąż jest dobrą ceną)

EDIT: Krissman: a masz do tych kamerek filtr CPL? Opłaca się dokupić?
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2023, 19:58:22 wysłana przez firek »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #310 dnia: 09 Marca 2023, 19:59:53 »
Do czego mi ekran w kamerce?
Mam, po odpowiednim ustawieniu sporo mniej refleksów.
Za 500 zł kupiłem Tu (100% nówka) na prezent przedwczoraj, dziś drogo.
https://allegro.pl/oferta/wideorejestrator-viofo-a119-mini-g-gps-wqxga-1600p-13155876671
Tu masz tą co Ciebie interesuje w promo
https://www.sferis.pl/wideorejestrator-viofo-a119-g-v3-gps-i240861

« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2023, 20:10:49 wysłana przez Krisman »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #311 dnia: 09 Marca 2023, 20:08:10 »
Do czego mi ekran w kamerce?
Mam, po odpowiednim ustawieniu sporo mniej refleksów.
Za 500 zł kupiłem Tu (100% nówka) na prezent przedwczoraj

Podrożało:P

A ekran w kamerce, żeby zobaczyć coś na szybko. Np w przypadku jakiejś kolizji drogowej pokazać na miejscu policji (chociaż tu z kolei jest wifi w mini)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #312 dnia: 09 Marca 2023, 20:13:08 »

Podrożało:P

A ekran w kamerce, żeby zobaczyć coś na szybko. Np w przypadku jakiejś kolizji drogowej pokazać na miejscu policji (chociaż tu z kolei jest wifi w mini)

Od tego mam VIFO-ap

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #313 dnia: 09 Marca 2023, 20:46:59 »
Właśnie obejrzałem filmik o ustawianiu CPL. Myślałem, że to się kupuje i zakłada i w sumie wciąż nie rozumiem czemu nie przychodzi już skalibrowanie i unieruchomione

A co do samej kamerki - jeszcze przemyslę i w weekend jakaś zamówię

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #314 dnia: 09 Marca 2023, 23:59:31 »
Nie no - pojawił się wcześniej, ale w momencie premiery a129+
Z tego co pamiętam to premiera 129+ była w 2020, a firmware z HDR w połowie 2021.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl