Autor Wątek: Rejestrator wideo do RAV4  (Przeczytany 150934 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Baldus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Odp: Rejestrator wideo do RAV4
« Odpowiedź #390 dnia: 04 Lipca 2023, 11:11:52 »
Cześć,
Właśnie oglądałem recenzje tej A129 Duo Plus wygląda spoko, natomiast jak przeprowadziliście kabelki od kamerki? Ja na swoją toyotę jeszcze czekam, ale o kamerce już warto pomyśleć. I o jakimś sposobie przeprowadzenia kabli żeby nie wisiały nad głową

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #391 dnia: 04 Lipca 2023, 11:23:59 »
jak przeprowadziliście kabelki od kamerki? Ja na swoją toyotę jeszcze czekam, ale o kamerce już warto pomyśleć. I o jakimś sposobie przeprowadzenia kabli żeby nie wisiały nad głową

Nie mam Rav-ki ale np. tak: https://youtu.be/OWL5Um5Wi8s

Z doświadczeń z Yarisa - za pierwszym razem najtrudniejszy jest etap przejścia z kablem tylnej kamery do klapy. Drugim razem zrobiłbym to bez większych problemów :-)
Jeśli nie chcesz podłączać się bezpośrednio do bezpieczników, możesz pociągnąć kabel zasilający do okolicy gniazda zapalniczki.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2023, 11:29:04 wysłana przez T2023 »

Offline Baldus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #392 dnia: 04 Lipca 2023, 12:10:04 »
jak przeprowadziliście kabelki od kamerki? Ja na swoją toyotę jeszcze czekam, ale o kamerce już warto pomyśleć. I o jakimś sposobie przeprowadzenia kabli żeby nie wisiały nad głową

Nie mam Rav-ki ale np. tak: https://youtu.be/OWL5Um5Wi8s

Z doświadczeń z Yarisa - za pierwszym razem najtrudniejszy jest etap przejścia z kablem tylnej kamery do klapy. Drugim razem zrobiłbym to bez większych problemów :-)
Jeśli nie chcesz podłączać się bezpośrednio do bezpieczników, możesz pociągnąć kabel zasilający do okolicy gniazda zapalniczki.
Dzięki, w sumie nie pomyślałem że może być już gotowy filmik :)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #393 dnia: 04 Lipca 2023, 12:20:29 »
Tak mam obie wersje ...do swojej my22 mam z wentylacją własnie zamontowaną

Wysłane z mojego SM-G398FN przy użyciu Tapatalka
Na stronie wyskakuje mi takie model:
Fitcamx Dash Cam For All Toyota Avalon/Camry/RAV4/C-HR/Corolla Hatchback Altis/Sienna/Prius/Tacoma
2022-2023 RAV4 Model B (With Vents) / Front: 4K(2160P)64GB

Po kuponie 5% wychodzi 649 zł.

Offline suchy2201

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #394 dnia: 04 Lipca 2023, 13:59:26 »
Tak mam obie wersje ...do swojej my22 mam z wentylacją własnie zamontowaną

Na stronie wyskakuje mi takie model:
Fitcamx Dash Cam For All Toyota Avalon/Camry/RAV4/C-HR/Corolla Hatchback Altis/Sienna/Prius/Tacoma
2022-2023 RAV4 Model B (With Vents) / Front: 4K(2160P)64GB

Po kuponie 5% wychodzi 649 zł.
No to jest wlasnie ta 649zl to kwota w usa  do tego transport. vat23%. I podatek dochodowy dlatego z faktura 850zl.bez fv 650zl I nie musisz czekać

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #395 dnia: 05 Lipca 2023, 01:24:55 »
a powiedzcie mi jedno.
Czy "tryb parkingowy" jest wyzwalany w jakiś magiczny/automatyczny sposób czy uruchamiamy to sami z menu?
Jeżeli chcemy korzystać z tego sporadycznie to nie wystarczy power bank podpięty jako zasilanie kamery?

Offline Baldus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #396 dnia: 05 Lipca 2023, 07:56:57 »
a powiedzcie mi jedno.
Czy "tryb parkingowy" jest wyzwalany w jakiś magiczny/automatyczny sposób czy uruchamiamy to sami z menu?
Jeżeli chcemy korzystać z tego sporadycznie to nie wystarczy power bank podpięty jako zasilanie kamery?
Jak dobrze kojarzę to tryb parkingowy uruchamia się na 2 sposoby. W zależności od posiadanego wideorejestratora,
 działa to najczęściej tak że jak wyłączysz auto, to kamera się wyłącza i przechodzi w ten tryb parkingowy i teraz uruchamia się G sensor - działa przy wykrytych wstrząsach np podczas stłuczki czy silniejszym wietrze. I tutaj nie potrzebne jest zasilanie.
Jest też tryb aktywny tak to się chyba nazywa, gdy kamerka ma zasilailnie w zależności od modelu wideorejestratora może nagrywać ciągiem jak podczas pracy, lub w jakimś timelapsie

Możesz podłączyć powerbank, natomiast z tego co wiem to musi być dedykowany samochodowy. Zwykły raczej nie wytrzyma, ale najlepiej podłączyć pod zasilanie i żeby miała prąd cały czas.

« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2023, 08:01:13 wysłana przez Baldus »

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #397 dnia: 05 Lipca 2023, 08:41:56 »
Możesz podłączyć powerbank, natomiast z tego co wiem to musi być dedykowany samochodowy. Zwykły raczej nie wytrzyma, ale najlepiej podłączyć pod zasilanie i żeby miała prąd cały czas.

Teoretycznie do sporadycznego, krótkotrwałego nagrywania możesz użyć zwykłego powerbanka. Kamera będzie nagrywać. Typowe powerbanki mają inne ogniwa niż powerbanki dedykowane do wideorejestratorów i nie sprawdzą się na dłuższą metę z dwóch powodów:
- Ładują się dłużej, często bardzo długo. Jeśli powerbank nie zdąży się podładować np. krótkie trasy to mamy dużą szansę na całkowite rozładowanie oraz brak zasilania kamery podczas "trybu parkingowego"
- Zwykły powerbank, a dokładnie znajdujące się w nim ogniwa jest mniej bezpieczny i nie jest wskazane zostawianie go na dłużej w często bardzo nagrzanym aucie.
Można obejrzeć różne filmiki porównujące zachowanie się baterii. Jeden z popularniejszych: https://youtu.be/Qzt9RZ0FQyM 

Podłączanie wideorejestratora pod stałe zasilanie jest dobrym wyjściem ale nie niekoniecznie przy hybrydach. O problemach z akumulatorem na tym forum napisano już wystarczająco.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #398 dnia: 05 Lipca 2023, 09:19:49 »
dzięki za cenne info.
Myślę, że wszystkie power banki z busterami powinny być "bezpieczne". Wiadomo, że leżakują w aucie.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #399 dnia: 05 Lipca 2023, 17:54:33 »
Pytanie jaki jest sens włączania trybu parkingowego sporadycznie? Skąd masz wiedzieć kiedy uszkodzą ci samochód, żeby wcześniej go włączyć?

działa to najczęściej tak że jak wyłączysz auto, to kamera się wyłącza i przechodzi w ten tryb parkingowy i teraz uruchamia się G sensor - działa przy wykrytych wstrząsach np podczas stłuczki czy silniejszym wietrze. I tutaj nie potrzebne jest zasilanie
Bez zasilania?:)

Problem z tym trybem jest taki, że albo kamerka jest wyłączona i zanim zacznie nagrywać po uderzeniu, to sprawcy już dawno nie będzie, albo jest włączona i zużywa niemal tyle prądu, co w standardzie. Kolejny problem - drobne przetarcia parkingowe mogą nie spowodować włączenia kamerki. Generalnie nie nadaje się to do użytku

Offline suchy2201

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #400 dnia: 05 Lipca 2023, 18:52:42 »
Pytanie jaki jest sens włączania trybu parkingowego sporadycznie? Skąd masz wiedzieć kiedy uszkodzą ci samochód, żeby wcześniej go włączyć?

działa to najczęściej tak że jak wyłączysz auto, to kamera się wyłącza i przechodzi w ten tryb parkingowy i teraz uruchamia się G sensor - działa przy wykrytych wstrząsach np podczas stłuczki czy silniejszym wietrze. I tutaj nie potrzebne jest zasilanie
Bez zasilania?:)

Problem z tym trybem jest taki, że albo kamerka jest wyłączona i zanim zacznie nagrywać po uderzeniu, to sprawcy już dawno nie będzie, albo jest włączona i zużywa niemal tyle prądu, co w standardzie. Kolejny problem - drobne przetarcia parkingowe mogą nie spowodować włączenia kamerki. Generalnie nie nadaje się to do użytku
Dlatego właśnie mając w komplecie z kamera 2 kable zdecydowalem się na montaz kabla plug and play (3min montaz) kabel drugi (z mozliwoscia trybu parkinkowego)zostawilem w zapasie poki co.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #401 dnia: 05 Lipca 2023, 21:40:52 »
Kilka postów wcześniej wrzucałem zdjęcie adaptera na wyjście zasilania z lusterka. Czemu nikt z tego nie korzysta?

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #402 dnia: 05 Lipca 2023, 22:12:10 »

Jeżdżąc na codzień dom-praca -> praca-dom i mając auto w obu przypadkach na parkingu podziemnym, gdzie jest monitoring (w tym w robocie mam auto na platformie podniesione) więc uszkodzenie przez kogoś właściwie jest wykluczone, nie mam potrzeby by mieć tryb parkingowy. Bardziej mi się przyda jak raz na jakiś czas będę musiał zostawić auto pod sklepem/basenem itp. Wtedy taki tryb może się przydać. W innym wypadku nie mam potrzeby rozładowywać akumulatora.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #403 dnia: 05 Lipca 2023, 22:29:56 »
Kilka postów wcześniej wrzucałem zdjęcie adaptera na wyjście zasilania z lusterka. Czemu nikt z tego nie korzysta?
Z kamerkami są dostarczane kabelki zasilające do gniazda zapalniczki - może większości osób nie chce się nic kombinować i podłączają najprościej.
Ja z kolei od razu byłem nastawiony na korzystanie z trybu parkingowego dlatego wolałem podłączenie przez adapter (a później powerbank samochodowy) do bezpieczników.
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2023, 22:31:38 wysłana przez Markid »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #404 dnia: 06 Lipca 2023, 17:57:02 »
@kenny: w teorii może i masz rację, ale zastanawiam się czy ktokolwiek byłby w stanie pamiętać o tym ,żeby każdorazowo, ręcznie włączać kamerkę w niepewnym miejscu. Ja na pewno nie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl