Autor Wątek: Rejestrator wideo do RAV4  (Przeczytany 150904 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Rejestrator wideo do RAV4
« Odpowiedź #435 dnia: 08 Lipca 2023, 17:12:58 »
Ok. Ta "łyżka" jest standardem w vifo.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #436 dnia: 08 Lipca 2023, 18:53:38 »
Mi przeszkadza czujnik od alarmu który jest między słupkiem a podsufitka. Nie wiem jak to jest zamowocowane. Boje się tam kabla wepchnąć.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #437 dnia: 08 Lipca 2023, 20:06:53 »
Czujnik jest oddzielany (odpinany od podstawy) na wciskamy zaczep. A podstawa jest przykręcona mała śrubka krzyżakową
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #438 dnia: 08 Lipca 2023, 20:53:56 »
Mi przeszkadza czujnik od alarmu który jest między słupkiem a podsufitka. Nie wiem jak to jest zamowocowane. Boje się tam kabla wepchnąć.

Mi bardzo fajnie zamontowali czujki. Mam po 2 szt na każdym słupku B - jedna skierowana w przód, druga w tył auta. Jest to na tyle fajne miejsce, ze swego czasu dość długo ich szukałem, a nawet zamknąłem się w aucie z włączonym alarmem, żeby w ogóle potwierdzić, że są:)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #439 dnia: 08 Lipca 2023, 22:20:03 »
Faktycznie bardzo fajnie ale nie chronią drugiej strony auta. Czujniki ultradźwiękowe montuje się zgodnie z wytycznymi tak, by objęły zasięgiem obie strony pojazdu i się crossowaly, na wysokości płaszczyzny szyb. Zalaczniczek i brawa dla nich.

Kolejna wtopa...

EDIT: a jeżeli masz na obu słupkach B po dwa czujniki czyli łącznie cztery to musisz wiedzieć, że centralka obsluguje tylko DWA :)
To już wogole jakas parodia by była

« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2023, 22:28:38 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #440 dnia: 09 Lipca 2023, 01:43:54 »
Colin. Dla jasności bo Twoje rady mogą być pomocne.
Tak - widzę że czujnik (od Cobry) jest na takiej podstawie. Czyli mogę po prostu go wyciągnąć/pociągnąć bo jest na rzep? Pod tym będzie śrubka?
I powiedz mi czy radzisz przeprowadzic kabelek od kamery pod poduszką czy jak wiele tutoriali pokazuje wepchnąć go w szczelinę? Nie ma nigdzie jasnego zalecenia a zdania są podzielone.
Majstrowanie przy słupku z poduszką i demontaż tego slupka też mnie trochę przeraża ze względu na bezpieczeństwo. Jeden tutorial na YT ma informację że poduszka może zabić, trzeba odpiąć baterie na godzinę itp.  :roll:. Wolał bym tego nie ruszać.
Dziękuję za rady
« Ostatnia zmiana: 09 Lipca 2023, 01:53:28 wysłana przez Axel99 »

Offline topoll

• Toyot Spamer
Rejestrator wideo do RAV4
« Odpowiedź #441 dnia: 09 Lipca 2023, 06:53:33 »
Nie chcę bagatelizować problemu, ale kurtyny są znacznie mniejsze i mają określony płaski kształt ponieważ mają tylko zminimalizować ryzyko uderzenia głową o nadwozie . Zachowując minimum bezpieczeństwa czyli nie zbliżać się do poduszki na mniej niż te 30cm i nie operować rękoma w strefie rozwijania się kurtyny - czyli tylko całkiem przy szybie albo od strony drzwi i powinno być ok. Natomiast poduszki czołowe to po prostu worek, który ma podtrzymać i pochłonąć energię kinetyczną ciał pasażerów. „Wypełnia” całą przestrzeń od kierownicy/deski do kierowcy/pasażera. W tym przypadku nawet lekkie pochylenie się do przodu MOŻE być niebezpieczne. Znaczy w tym przypadku bezpieczna strefa to całkiem z boku poduszek powietrznych.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #442 dnia: 09 Lipca 2023, 10:41:02 »
Topoll idąc Twoim tokiem rozumowania (jeżeli dobrze Cię zrozumiałem) nie powinno się w ogóle puszczać kabla przy słupku i operować tam i demontować osłony. Pozostaje mieć tylko nadzieje, że ASO dobrze zamontowało czujki i ich okablowanie.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Rejestrator wideo do RAV4
« Odpowiedź #443 dnia: 09 Lipca 2023, 10:45:13 »
Nie, dokładnie odwrotnie. Ostrożnie ale dość bezpiecznie można operować w pobliżu kurtyn. Trudniejsze i bardziej ryzykowne jest operowanie w  zasięgu działania poduszek czołowych - po prostu są dużo większe.
« Ostatnia zmiana: 09 Lipca 2023, 10:46:44 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #444 dnia: 09 Lipca 2023, 12:03:37 »
Najlepiej by przewód był pod kurtyną a to wymusza odpięcie słupka z zaczepów. Słupek ściąga się ruchem do wewnątrz pojazdu i zazwyczaj czujnik alarmu w niczym nie przeszkadza.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #445 dnia: 09 Lipca 2023, 12:15:36 »
Jeżeli u mnie czujnik nachodzi lekko na słupek to przeszkadza. Mógł byś napisać jak ściąga się ten czujnik z podstawy? Jakim ruchem?
Zdjęcie słupka ok, ale warto dodać że specyficznie ściąga i zakłada się te zapinki. Niektórzy szczypcami niektórzy śrubokrętem. Mam po prostu obawy.
Może będąc przy okazji w ASO poprosze o pomoc a póki co kabel będzie mi wisiał nad deska.

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #446 dnia: 09 Lipca 2023, 13:40:39 »
Morozov pokazuje jak ściągać słupek https://www.youtube.com/watch?v=iELCaJRnFwI
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #447 dnia: 09 Lipca 2023, 15:27:14 »
Morozov pokazuje jak ściągać słupek https://www.youtube.com/watch?v=iELCaJRnFwI
Dzięki. Mrozov też mówi że przeprowadzenie kabelka klasycznie wpychając go nie koliduje z działaniem kurtyny :)

P.S.
Zrobiłem próbna jazdę z Viofo a119 Mini2.
Jest lekki dramat z odbiciami tego co łapie kamera w słoneczny dzień.
A łapie wszystko.kratki nawiewu, strukturę deski. Jakieś refleksy koliste itd.
Ciekawi mnie działanie filtra do niej.
Wg. mojej wiedzy filtr CPL działa tylko pod jednym kątem w stosunku do źródła światła więc może on działać połowicznie, dodatkowo wiele filtrów tego typu również przyciemnia obraz. Myślę czy jest sens zakupu
Kabelek póki co mi wisi.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #448 dnia: 09 Lipca 2023, 19:57:08 »
Są porownania obrazu z filtrem i bez można zobaczyć różnice. Niestety filtr zmnijsza jasność.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #449 dnia: 09 Lipca 2023, 20:10:39 »
Faktycznie bardzo fajnie ale nie chronią drugiej strony auta. Czujniki ultradźwiękowe montuje się zgodnie z wytycznymi tak, by objęły zasięgiem obie strony pojazdu i się crossowaly, na wysokości płaszczyzny szyb. Zalaczniczek i brawa dla nich.

Kolejna wtopa...

EDIT: a jeżeli masz na obu słupkach B po dwa czujniki czyli łącznie cztery to musisz wiedzieć, że centralka obsluguje tylko DWA :)
To już wogole jakas parodia by była

Aż byłem sprawdzić i faktycznie są tylko 2 na lewym słupku. Dziwnie to zrobili, ale w zasadzie nie wiem czy to zmieniać. Niby nie łapią ruchu po prawej stronie, ale wydaje się to mało istotne, a przynajmniej nie mam ich w zasięgu wzroku. Muszę się nad tym zastanowić

PS: cobre montują w ASO, czy w Mszczonowie?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl