Autor Wątek: Rejestrator wideo do RAV4  (Przeczytany 150836 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Rejestrator wideo do RAV4
« Odpowiedź #465 dnia: 11 Lipca 2023, 15:56:38 »
Podrąż temat, ponieważ według tutejszych opinii w hybrydach nie należy korzystać z zasilania aku 12V do trybu parkingowego a korzystać z powerbanków. Ja wiem tyle co przeczytałem, że tryb parkingowy drenuje aku 12V. I potem nie pojedziesz bez boostera.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline vert

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #466 dnia: 11 Lipca 2023, 16:31:38 »
Koło poduszki kolanowe jest skrzynka z bezpiecznikami, bezpieczniki "4 mini" z linka który dostarczyłeś. Wiem, że nazewnictwo mini i micro często stosuje się zamiennie. Bez problemu można podłączyć tryb parkingowy, używając odpowiedniego adaptera (chyba HK3) i ustaw na 12,4 lub 12,2 v. Ponagrywa kilka godzin. Mam taki zestaw i jest Ok

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #467 dnia: 12 Lipca 2023, 12:41:43 »
nie należy korzystać z zasilania aku 12V do trybu parkingowego a korzystać z powerbanków

Dokładnie tak, a w hybrydach są akumulatory AGM czyli cena x2  = 1000zł jak nic
One lubią być ładowane do 14,6V, a Toyota zrobiła to durne pompowanie hamulca po otwarciu drzwi kierowcy nawet jak nie chcesz jechac! i zżera z małego aku 12V a nie trakcyjnego. U siebie zauważyłem ze po powrocie z 3 tyg nieużywania auta i paru otworzeniach auta w garażu tylko do wyjecia czegos a nie jechania czyli pompa niepotrzebnie pracowała i na aku już jest ledwo 12V i musiałem podłaczać C-teka. A co dopiero wysysanie go trybem parkingowym.
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2023, 12:51:51 wysłana przez SNCF »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #468 dnia: 12 Lipca 2023, 13:56:08 »
Jak jeździsz codziennie 3..4 h to pewnie ten tryb parkingowy będzie działał bez dodatkowego powerbanku, jeśli godzinę lub mniej dziennie to akumulator nie zdąży się porządnie naładować, a na parkingu będzie systematycznie drenowany.
Efekt po kilku mc - nagrywanie na parkingu będzie bardzo krótkie, a akumulator stopniowo straci pojemność i bez jumpstartera się nie obejdzie, po dłuższym czasie pewnie aku do wymiany.
Przerabiałem to.
ps. ale wiele zależy od tego jaki tryb parkingowy będzie używany - np. tryb z czujnikiem wstrząsu pobiera mniej prądu ale jest mniej skuteczny (nagrywanie rozpoczyna się po zdarzeniu).

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #469 dnia: 12 Lipca 2023, 14:00:07 »
Markid, a Ty się nie wdrażałeś przypadkiem w temat adaptera od Dongara? Coś mi świta.
Wiesz ile PIN wtyczka jest w lusterku?
Czaje się na ten adapter żeby olać ciągnięcie kabla po całym przodzie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #470 dnia: 12 Lipca 2023, 15:48:07 »
Nie, ja podpiąłem zasilanie powerbanku kamery do bezpiecznika (ACC) w skrzynce pod konsolą kierowcy (ładowanie tylko podczas uruchomionego napędu), powerbank mam pod siedzeniem pasażera, a z powerbanku do kamerki Viofo A129 Plus Duo przez adapter HK3 (12V i ACC) - dlatego nie pasowało mi zasilanie spod lusterka.

ps. kabel zasilający z podsufitki do bezpieczników (lub powerbanku) ciągnie się bardzo łatwo, trochę więcej zabawy jest z kablem do tylnej kamery - więcej rozbierania i trzeba przeciągnąć przez łącznik gumowy klapy, ponadto kabel od tylnej kamerki może niekiedy powodować zakłócenia w działaniu bezdotykowego kluczyka - parę osób to sygnalizowało na forum, u mnie akurat nie było z tym problemu.
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2023, 15:52:32 wysłana przez Markid »

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #471 dnia: 12 Lipca 2023, 22:12:47 »
Czy możecie polecić jakieś miejsca gdzie można wykonać poprawnie taką instalację kamery z powerbankiem? @Markid jaki model powerbanka masz dokładnie? Masz też może jakiś schemat Twojej instalacji?
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2023, 22:20:34 wysłana przez m___s »

Offline suchy2201

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #472 dnia: 12 Lipca 2023, 23:11:30 »
Markid, a Ty się nie wdrażałeś przypadkiem w temat adaptera od Dongara? Coś mi świta.
Wiesz ile PIN wtyczka jest w lusterku?
Czaje się na ten adapter żeby olać ciągnięcie kabla po całym przodzie.
12pin

Wysłane z mojego SM-G398FN przy użyciu Tapatalka

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #473 dnia: 12 Lipca 2023, 23:55:24 »
Dzięki Suchy, dzięki Markid.
Zdania są podzielone co do ciągnięcia kabla przy słupku z kurtyną. Niektórzy wciskają w szczelinę, niektórzy zdejmują osłonę i upychają za kurtyne.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #474 dnia: 13 Lipca 2023, 00:17:10 »
Mityczne "upychanie" to tak naprawdę włożenie kabelka pod kurtynę, gdzie jest dużo miejsca - to raz. Dwa - to ściągnięcie osłony słupka i dostanie się do tego miejsca. Po ściągnięciu uszczelki w tym rogu wnęki dzwi ... to moment.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #475 dnia: 13 Lipca 2023, 09:51:26 »
... @Markid jaki model powerbanka masz dokładnie? Masz też może jakiś schemat Twojej instalacji?
Proszę.
Mój powerbank to: Power Core 6200LFP (HW)

Szkic instalacji z przodu (tylko proszę się nie śmiać - Picasso nie jestem):

z tyłu:

ps. a tu jest relacja fotograficzna z instalacji: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46327.msg746194.html#msg746194
niestety niska rozdzielczość obrazków ale Tapatalk tyle puszcza, w razie co mogę wysłać na PW

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2023, 10:22:56 wysłana przez Markid »

Offline suchy2201

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #476 dnia: 13 Lipca 2023, 10:56:16 »
Myślałem czy nie przeciągnąć kabli pod wykładziną ale na razie zostawiłem je na wierzchu by były łatwiej dostępne - w razie czego ...
Może za jakiś czas wrzucę je pod wykładzinę lub dodam plastikową maskownicę ciemnego koloru w miejscu przejścia kabelków z pod siedzenia do progu oraz jakiś pojemnik z ciemnego plastiku na adapter i nadmiar kabla.
Nie no ten kabelek od fotela w kierunku slupka obowiazkowo trzeba schowac pod wykladzine ...slabo to wyglada ..pozatym podczas sprzatania auta bedziesz go wzruszał...tam duzo roboty nie bedziesz miał.odkrec fotel ( 4 sruby  )3 lub 4 przewody odpiac pod fotelem  dolny slupek jedna duza sruba trzymajaca pas bezpieczenstwa  pozostala czesc slupka trzymaja klipsy I uszczelka drzwi...wykladzine wowczas mozesz odgiac nie musisz jej calej sciagac. ...gdybys potrzebowal zdjec to dysponuje nimi z akcji wygluszania calej podlogi...demontowalem  fotele wykladzine .filc do golej blachy

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #477 dnia: 13 Lipca 2023, 11:12:26 »
Powerbank i adapter mam pod siedzeniem (umocowane do wykładziny i pospinane trytkami) i kompletnie ich nie widać jeśli się nie zajrzy pod fotel.
Jedyny widoczny fragment dwóch kabelków zasilających (do powerbanku i do kamery) to ten między fotelem, a osłona progu, dalej kabelki już idą w osłonie.
Na razie (od roku ;)) ani tego nie przeciągałem pod wykładziną ani też nie maskowałem kawałkiem ciemnego tworzywa - może dlatego, że tego na co dzień nie widzę bo jest od strony pasażera ;)

Offline suchy2201

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #478 dnia: 13 Lipca 2023, 12:02:18 »
Powerbank i adapter mam pod siedzeniem (umocowane do wykładziny i pospinane trytkami) i kompletnie ich nie widać jeśli się nie zajrzy pod fotel.
Jedyny widoczny fragment dwóch kabelków zasilających (do powerbanku i do kamery) to ten między fotelem, a osłona progu, dalej kabelki już idą w osłonie.
Na razie (od roku ;)) ani tego nie przeciągałem pod wykładziną ani też nie maskowałem kawałkiem ciemnego tworzywa - może dlatego, że tego na co dzień nie widzę bo jest od strony pasażera ;)
Markid daj spokój nie rob lipy ...masz dobre auto nie rob z niego żuka ;) ...tyle roboty w ten powerbank wlozyles I drugie tyle w opis na forum...poswiec te jeszcze 2h

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #479 dnia: 13 Lipca 2023, 15:19:13 »
;) mnie to nie przeszkadza ;) ale może ...
jak już zamontuję szpeje, które mi leżą od pół roku pod biurkiem: przednią kamerkę uruchamianą na tablecie po wrzuceniu D lub przyciskiem, poważny klakson, podświetlenia półeczek i uchwyt do roletki ...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl