Autor Wątek: pękający lakier  (Przeczytany 7364 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maurontko

• Toyot Leżący
  • *
pękający lakier
« dnia: 10 Czerwca 2019, 13:09:59 »
Witajcie...

czy spotkaliście się z czymś takich w swoich Aurisach? Kupiłem nowy samochód z wyprzedaży rocznika... a dokładniej zamówiłem go pod koniec listopada 2017 roku w kolorze Biała Perła bo tylko taki mnie kolor interesował... wyprodukowano mi go w grudniu 2017 roku odebrałem samochód w dniu 10 stycznia 2018 r. I ostatnio znalazłem pęknięcia lakieru na drzwiach przednich i tylnych, do tego na zderzaku odpadł tez ładny kawałek, teraz też już lakier pęka na lewym tylnym słupku... do tego wszystkie drzwi są nie pomalowane od spodu... oraz tylna klapa bagażnika jest też nie domalowana

Toyota przyjęła ode mnie reklamację... ale stwierdzili że zapraszają mnie do wybranego przeze mnie dealera w celu pomalowania malowania samochodu... Bo jak to mi odpisano " Takie postępowanie gwarantuje zachowanie parametrów technicznych pojazdu i nie
ma wpływu na jego wartość czy użyteczność. "

Co wy na to? spotkaliście  się z takimi uszkodzeniami? co byście zrobili na moim miejscu?

zdjęcia znajdzie tutaj:
https://photos.app.goo.gl/7rorQJDeBTZa88i8A

Toyota Corolla 1.8 TS Selection
poprzednio Toyota Auris HB 1,6

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: pękający lakier
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Czerwca 2019, 13:45:11 »
Dla mnie wygląda jak po kiepskiej naprawie lakierniczej gdzie próbowano zaoszczędzić.
Czy możesz sprawdzić grubość po lakieru (pożycz lub podjedz do kogoś co mam miernik)
Może to egzemplarz co spadł z lawety i diler odświeżył.

samo malowanie też zmniejsza wartość rynkową pojazdu, zawsze nawet jak wykonane profesjonalnie ale oczywiście Toyota da Ci informacje że znowu masz nowe auto :) 

Offline maurontko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Czerwca 2019, 13:52:01 »
odbierając samochód z salonu cały przejrzałem miernikiem zewnętrzne elementy i jak doborze pamiętam to było w okolicach 130mikronów, każdy element sprawdziłem w około 6 miejscach i nic nie wzbudziło mojego niepokoju.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Czerwca 2019, 14:02:55 »
Wszystko w normie. Na masach łączących zawsze się pojawiają pęknięcia, zwłaszcza tam, gdzie są spore obciążenia (przy zawiasach).

A niedomalowane elementy to jest hit - co drugie nowe auto tak ma, nie tylko Aurisy. Niedługo bez lakieru zaczną sprzedawać, to będzie przynajmniej widać, że nieuszkodzony w transporcie i nienaprawiany, tylko prosto z fabryki. Do ASO będzie przyjeżdżało nadwozie i ASO je będzie lakierować tak, żeby klient był zadowolony. Albo w ogóle zaczną kit-cary sprzedawać, będzie wersja "złóż to sam". W zestawie będzie puszka lakieru i pędzel, żeby sobie domalować wszystko, czego nie domalowała fabryka :cheesy:
3VZ.pl

Offline maurontko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Czerwca 2019, 14:53:16 »
nie no oczywiście "norma" tylko ciekawe jak dla kogo. Nigdy nie myślałem że w TOYOTA może coś takiego się wydarzyć dla mnie istny szok. Pęknięcia oczywiście z każdym dniem są coraz większe... te zdjęcia które oglądaliście są z przed 3-4 tygodni... To mój drugi samochód Fiat Pana który ma 15 lat lakier w nim wygląda o wiele lepiej niż w Toyocie i nigdzie nie popękał a wszystkie elementy są pomalowane w całości....

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Czerwca 2019, 16:05:24 »
Nie możesz porównywać auta sprzed 15 lat do nowego. To jest w końcu 15 lat postępu... księgowych w cięciu kosztów produkcji  :grin:
3VZ.pl

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Czerwca 2019, 16:27:52 »
Ponowne malowanie spowoduje, że przy sprzedaży nowy nabywca będzie dążył do obniżenia ceny samochodu "łoo panie na pewno miał dzwona albo z każdej strony porysowany był".
To oznacza że realnie będzie to spadek wartości auta jak po szkodzie parkingowej.
Walcz - kontakt z rzecznikiem praw konsumenta lub (czasem lepiej) z Federacją Konsumentów.
Albo od razu opinię rzeczoznawcy weź z odpowiedzią na pytanie jak ponowne malowanie wpłynie na cenę...

Offline Matus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Czerwca 2019, 16:32:36 »
Kolego mamy Arusia 2016 rok w tym właśnie kolorze. Też sprawa wykończenia daje wiele do życzenia.W miejscu łączeń blach są mikro pęknięcia ASO twierdzi że tak ma być ewentualnie możemy robić reklamację i ewentualne lakierowanie..... Teraz zakupiliśmy Mazdę CX-3 z salonu może jakość wykończenia jest większa ale np. są ślady montażu drzwi  <zalamka> Temat był poruszony i rzekomo tak się zdarza gdy montują drzwi we fabryce. Pan pokazywał również na wystawie CX-5  ze śladami montażu drzwi  :shock: Rzekomo ja to wiem ale w przyszłości podczas sprzedaży ktoś się doczepi że auto było kombinowane.
Toyota Yaris 1.33 VVT-I 2007
Toyota Auris 1.8 Hybrid 2016 Prestige+Executive+Safety
Nissan Qashqai 2021 Tekna 1.3 165km
Seat Leon III 2016 FR 1.4 TSI 150KM
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,37533.180.html

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Czerwca 2019, 18:37:41 »
Ponowne malowanie spowoduje, że przy sprzedaży nowy nabywca będzie dążył do obniżenia ceny samochodu "łoo panie na pewno miał dzwona albo z każdej strony porysowany był".
To oznacza że realnie będzie to spadek wartości auta jak po szkodzie parkingowej.
Walcz - kontakt z rzecznikiem praw konsumenta lub (czasem lepiej) z Federacją Konsumentów.
Albo od razu opinię rzeczoznawcy weź z odpowiedzią na pytanie jak ponowne malowanie wpłynie na cenę...
Poważnie chciałoby Ci się kruszyć kopię i tracić czas o jakiś wirtualny zysk który być może nigdy się nie wydarzy? Niech pomalują ładnie i wpiszą do książki że było malowane i z jakiego powodu. Będzie informacja dla kupującego i podwójny lakier - a jak wiemy fabryczny jest bardzo cienki z powodu oszczędności ;)

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Czerwca 2019, 20:23:43 »
Najlepszy lakier Toyoty, to lakier specjalny. Jest w cenie białej perły i ma właściwości samoodnawialne z gwarancją nawet do 8 lat.
Niedowierzałem, ale sam się przekonałem. Przetarcie lakieru na zderzaku całkowicie zniknęło po kilku dniach na słońcu.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Czerwca 2019, 05:34:42 »
To nie wina księgowych tylko norm unijnych i teraz lakiery muszą być wodne dlatego jakościowo są słabe mimo że grubość ta sama co 30 lat temu

Offline maurontko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Czerwca 2019, 14:30:26 »
tak wszyscy macie racje... tylko we wtorek dokładnie przejrzałem samochód i  to nie są tylko popękany lakier na drzwiach i niedomalowane drzwi... słupki przednie środkowe są nie domalowane... elementy pod tylną klapą też są niedomalowane są prześwity... jak też i pęknięcia lakieru na tylnych słupkach...  więc TOYOTA się popisała wykończeniem samochodu...  i teraz co oddać samochód który prawie cały pomalują? nie wiem czy ktoś by chciał mieć taki nowy roczny samochód..... no nic zobaczymy co czas przyniesie...

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Czerwca 2019, 14:40:40 »
Podepne się pod temat. Mam ślady rudej na takim fragmencie wewnętrzym nadkola to około 1 cm blachy taki rańcik. Prawdopodobnie od kamieni. Czy gwarancja to obejmuje? Auto w październiku będzie miało 5 lat i miało wykupioną dodatkową gwarancję. Gdzieś czytałem, że tak gwarancją jest na perforacje czyli tylko dziury czy też takie drobne ogniska.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Czerwca 2019, 19:09:40 »
tak wszyscy macie racje... tylko we wtorek dokładnie przejrzałem samochód i  to nie są tylko popękany lakier na drzwiach i niedomalowane drzwi... słupki przednie środkowe są nie domalowane... elementy pod tylną klapą też są niedomalowane są prześwity... jak też i pęknięcia lakieru na tylnych słupkach...  więc TOYOTA się popisała wykończeniem samochodu...  i teraz co oddać samochód który prawie cały pomalują? nie wiem czy ktoś by chciał mieć taki nowy roczny samochód..... no nic zobaczymy co czas przyniesie...

Co Ci przeszkadza podwójny lakier? Wolisz gołą blachę?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Czerwca 2019, 19:28:56 »
Gdzieś czytałem, że tak gwarancją jest na perforacje czyli tylko dziury czy też takie drobne ogniska.
Gwarancja jest tylko na perforację, resztę musisz sam zabezpieczać na bieżąco i mieć na to stosowną dokumentację, że robiłeś to prawidłowo. Dlatego praktycznie niewiele jest warta.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl