Autor Wątek: Auris II 2017 - wymiana airbagów.. i co jeszcze?  (Przeczytany 3029 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Auris II 2017 - wymiana airbagów.. i co jeszcze?
« dnia: 11 Czerwca 2019, 16:46:30 »
Mam następne pytanie ;)
Ogólnie to mam auto po lekkiej stłuczce, że muszę tylko zderzak wymienić..
ale przednie poduszki wystrzeliły (kierowcy + kolanowa, pasażera i oba przednie pasy)
Co muszę jeszcze wymienić?

dodam, że dzwoniłem na serwis i tam poinformowali mnie że muszę wymienić czujniki zderzeniowe i komputer airbag'ów bo podobno te czujniki po uderzeniu już są zwarte i komputer też ma to w pamięci, że jak podłącze nowe poduchy to wystrzelą jak tylko przekręce kluczyk.. ale coś mi się wierzyć w to nie chce...
No i że muszę te czujniki i komputer wymienić też...

A słyszałem też wersję że te czujniki jak są "fizycznie" całe to są ok, a komputer a dokładnie błędy się kasuje standardowo przez obd...
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca 2019, 16:48:05 wysłana przez TheMrSkiBar »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Auris II 2017 - wymiana airbagów.. i co jeszcze?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Czerwca 2019, 17:12:19 »
Czujniki nie wiadomo ale od sprawności ecu srs może zależeć twoje życie.
Oczywiście można go przeprogramowac ale nie wiadomo czy wypali następnym razem za powiedzmy kilka lat - był projektowany jako jednorazowka.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Czerwca 2019, 21:50:26 »
Lekka stluczka i airbag? Chyba żartujesz... Musisz wymienić wszystko a jak Ci szkoda kasy to usuń błędy, bezpieczniki i przy kolejnej 'lekkiej' się oby tylko poturbujesz mocno.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Czerwca 2019, 22:44:25 »
w starej corolli rower we mnie wjechał i wystrzeliły... a mialem tylko reflektor i zderzak pęknięty...
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2019, 00:08:33 wysłana przez fazibazi »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Czerwca 2019, 06:16:26 »
A ja w nowym Aurisie dwa razy przywalilem raz w bok przekezdzajacego samochodu i cały zderzak roztrzaskany i drugim razem tyłem w otwarta bramę i klapa że zderzakiem do wymiany. Poduszki całe.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Czerwca 2019, 12:22:55 »
kwestia szczęścia ;)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Czerwca 2019, 17:04:34 »
Nie kwestia szczęścia tylko rodzaj czujników i ich kalibracji. W każdym samochodzie działa to nieco inaczej

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Czerwca 2019, 19:21:01 »
w starej corolli rower we mnie wjechał i wystrzeliły... a mialem tylko reflektor i zderzak pęknięty...
Nie kwestia szczęścia tylko rodzaj czujników i ich kalibracji. W każdym samochodzie działa to nieco inaczej

Może ta Corolla była po dzwonie i ktoś ja domowym sposobem naprawił? Też miałem przygodę ostatnio, uderzenie w bok i nic nie strzeliło.

Czujniki nie wiadomo ale od sprawności ecu srs może zależeć twoje życie.
Oczywiście można go przeprogramowac ale nie wiadomo czy wypali następnym razem za powiedzmy kilka lat - był projektowany jako jednorazowka.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Czerwca 2019, 08:40:42 »
Kolega ma nowego Forda Kuge i też mu w bok przywalił samochód nie dużo bo tylko drzwi wymienił i wsio.. ale kurtyne wystrzelilo, przednie nie no ale wiadomo bo w bok dostał. A z kolei szwagra Verso po stłuczce parkingowej wystrzeliły wszystkie przednie... A nowe auto z salonu. Stłuczka parkingowa.. wiecie może być mała stłuczka ale mocne szarpnięcie i sensory wystrzeliwują poduchy.. nie ma reguły moim zdaniem .. można uderzyć z dużą siłą ale wyhamować na tyle wcześnie że straty będą małe ale poduszki wystrzelą bo duże przeciążenie ..

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Czerwca 2019, 11:06:04 »
To teraz Wam powiem hita,
udało mi się skontaktować "prywatnie" z serwisantem z ASO Toyoty, który robi przy wymianach poduszek itp w ramach tej kampanii serwisowej i też dopytał kilka osób i sprawdziło się to co co podejrzewałem.. że oficjalnie to Ci nakazują wymianę wszystkiego.. czujników komputera itp... żebyś jak najwięcej pieniążków zostawił ;)
a nieoficjalnie, czujniki jeśli są całe fizycznie - są ponownego użytku, tam się nic nie zwiera nie zamyka nie styka itp, po prostu mają zaprogramowaną wartość przeciążenia "G" powyżej której wysyłają sygnał do kompa, żeby poduchy wystrzelić, więc czujniki ok to pierwsza kwestia.
Druga kwestia, komputer airbag'ów - tutaj jest trochę skomplikowana sprawa bo żeby komputer nadawał się ponownie, to trzeba nie tyle co skasować wartości które odpowiadają za zarejestrowane przeciążenie, tylko usunąć cały wsad i wgrać czysty - pochodzący z komputera o tych samych numerach - bez zarejestrowanego przeciążenia. Wtedy mamy pewność, że komputer zadziała prawidłowo. Nie prawdą jest też, że po takiej operacji dalej w komputerze zostaje ślad po zderzeniu - jeśli wgramy czysty wsad, nie ma śladu.
Co najlepsze, jest bardzo łatwy sposób, po zrobieniu wszystkiego, na sprawdzenie, czy cały system zadziała prawidłowo (na odpiętych poduszkach) tylko potem trzeba znowu wgrywać czysty wsad.

i myślę, że samemu dam radę to zrobić, siedzę trochę w elektronice itp, muszę tylko jeszcze skonstruować kabel do podłączenia tego ecu do laptopa, co najlepsze wsad do mojego kompa już mam :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl