Autor Wątek: Nowa RAV4 (HYBRID)  (Przeczytany 2863 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
Nowa RAV4 (HYBRID)
« dnia: 14 Czerwca 2019, 09:10:41 »
Witajcie

Po jazdach próbnych zdecydowałem się, póki co - mentalnie, na zakup nowej RAV4. Potrzebuję samochodu do miasta. Ma być duży (SUV), dobrze wyposażony, mało palić w mieście (hybryda), a jak trzeba, to 'ma jechać' (silnik 2.5l). Ten model spełnia wszelkie moje potrzeby. Świetnie się nim jeździ.

Zastanawia mnie jednak jedna rzecz... jak go kupie, to będę go użytkował jakieś 7 - 8 lat, więc chciałbym, aby był jak najbardziej dopracowany i nie denerwował mnie pierdołami. Idealnie byłoby kupić dopiero poliftowy egzemplarz. Pytanie, kiedy można się go spodziewać, no i czy to jest słuszny kierunek przy tym samochodzie? Sprzedawca namawia do zakupu teraz (wiadomo dlaczego) sugerując, że ten samochód nie jest taką nowością, bo w USA jest ponad rok, więc już przetestowany i poprawiony. Co o tym myślicie?
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2019, 09:16:38 wysłana przez K602 »
SAP ABAP Certified Developer

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Nowa RAV4 (HYBRID)
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Czerwca 2019, 09:44:20 »
Idealnie byłoby kupić dopiero poliftowy egzemplarz. Pytanie, kiedy można się go spodziewać, no i czy to jest słuszny kierunek przy tym samochodzie? Sprzedawca namawia do zakupu teraz (wiadomo dlaczego) sugerując, że ten samochód nie jest taką nowością, bo w USA jest ponad rok, więc już przetestowany i poprawiony. Co o tym myślicie?
Mówimy tutaj o 5. generacji? Obecnej?
Nie wydaje mi się, aby w USA był PONAD rok. Tym bardziej, nie wydaje mi się aby był poprawiony. W szczególności jeżeli mówimy o hybrydzie.
W USA faktycznie wspomina się o jakimś super modelu na 2020 rok, ale to raczej model benzynowy, taki poprawiony Adventure.
Aczkolwiek faktycznie w 2020 mogą pojawić się poprawki, ale wątpie aby to już był Lift? Nie mam doświadczenia jak szybko Toyota wypuszcza Lifty.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwca 2019, 09:45:55 »
Tak, tej z 2019 roku. No właśnie, dlatego też widzę, że jest sens poczekać. Nie spieszy mi się. Wstępnie założyłem, że kupię ten samochód bliżej końca następnego roku... więc chyba w tym przypadku będzie to dobry pomysł.

Offline BartR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Czerwca 2019, 12:06:45 »
Pierwsze samochody w USA ludzie odbierali w listopadzie/grudniu 2018 jakoś, więc rok to przesada - dodatkowo benzynowe 2.5l jednostki (USA) z 8 stopniowa automatyczna skrzynia biegów mają jakieś problemy na niskich biegach.  Jak Ci się nie śpieszy to chyba warto poczekać. Modele 2020 powinny mieć już Android Auto i CarPlay w standardzie, 2019 ponoć da się zaktualizować ale nikt gwarancji na razie nie daje na to. (2019 w USA ma CarPlay, w Eu nie). Dodatkowo sprawdziłbym czy jak teraz zamówisz to i tak nie otrzymasz auta w 2020 bo ponoć nie wyrabiają z produkcja.

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Czerwca 2019, 13:39:16 »
Ja też miałem dylemat, teraz mam hybrydę w wersji prestige(2017), w sumie brakuje do fulla tylko nawigacji , której nie brałem świadomie bo w poprzedniej Toyocie nie używałem tego ( sic!) , jeździłem nową i w sumie osiągi wg mnie identyczne, może mniejsze spalanie, myślę że na moją nogę 0,5-1 l mniej; wnętrze na plus , ale jakoś ta nowa bryła mnie odrzuca; nawet w wersji najdroższej chyba execiutiv czy jakoś tak auto wygląda jak wyklepane po dzwonie; smętnie zwisające rury wydechowe ( jakby nie można było tego wkomponować w zderzak); chude balonowe oponki no i skandaliczny brak air play dla europy... Stwierdziłem, że zmienię po FL , chyba że nic ciekawego nie wprowadzi, liczę na plug-in, wtedy to by miało sens większy. Na nową jak pokazali filmiki byłem napalony jak szczerbaty na suchary, ale na chłodno jakoś mi przeszło.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Czerwca 2019, 14:14:14 »
No właśnie. Coś w tym jest. Buda z zewnątrz też średnio mi się podoba, za to w środku jest okej. Mówię o wersji Executive, bo taka mnie jedynie interesuje. Z zewnątrz te rury też mnie odrzucają... wkomponować mogli jak w Lexusie... ew. pozostaje dołożenie innych końcówek :)

Póki co czekam. Teraz jak zamówię to podobno ma listopad ma być dopiero... więc niby się wyrobią, ale czy tak będzie, to nie wiadomo. Poza tym, to nie problem, bo jak zrobią auto w 2020, to masz datę produkcji 2020...

Offline vavoom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Czerwca 2019, 09:38:20 »
Porównanie napędów AWD na rolkach w najnowszej i poprzedniej generacji Rav4 Hybrid: https://youtu.be/YvNaiXzdtnM
Testy napędów 4x4 - zapraszam forumowiczów na FB: http://www.facebook.com/StacjaKontroliTrakcji

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Czerwca 2019, 09:49:21 »
Dzięki! Czyli postęp w nowej generacji jest jeśli chodzi o napęd 4x4 w hybrydzie. Czy przy testach na rolkach opony mają znaczenie i mogą wpłynąć na wynik?
My Toyota is Fantastic :)

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Czerwca 2019, 09:56:47 »
Porównanie napędów AWD na rolkach w najnowszej i poprzedniej generacji Rav4 Hybrid: https://youtu.be/YvNaiXzdtnM
Widać postęp do poprzedniej generacji.
Ale jakie generalne odczucia? Jest mimo to źle? Nie jest tragicznie? Można na zestawie mniej więcej polegać?

Offline vavoom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Czerwca 2019, 10:07:12 »
@Milos, opony nie mają znaczenia dopóki nie zaczną się ślizgać (te na asfalcie).
Bardziej z fizyki to - dopóki nie zostanie osiągnięta graniczna siła tarcia to nie występuje tarcie dynamiczne, a tarcie toczne można tu raczej pominąć.

@cluses, w mojej ocenie bez większych obaw można z tym napędem pojechać zimą w góry itp. Nie poradzi sobie w bardziej terenowych warunkach, wymaga dosyć mocnego wciskania gazu, inaczej elektronika nie za bardzo chce reagować.
Wkrótce będą testy na trzech rolkach, od razu powiem, że tego Rav4 nie przeszła, choć można zauważyć jak system próbuje znaleźć przyczepność. Wyłączenie ESP spowodowało, iż po chwili tylne koła przestały się kręcić, więc ta czynność raczej zalecana nie będzie.
Testy napędów 4x4 - zapraszam forumowiczów na FB: http://www.facebook.com/StacjaKontroliTrakcji

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Czerwca 2019, 07:45:01 »
Nice...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl