Autor Wątek: Zspytanie Corolla e11 1.4 vvti  (Przeczytany 2157 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PanAdam

• Prawie Toyot
Zspytanie Corolla e11 1.4 vvti
« dnia: 17 Czerwca 2019, 23:18:51 »
Siemanko,
Piszę tego posta, ponieważ mogę po znajomości kupic e11 1.4vvti z 2001r. za śmieszne pieniądze -1500zl tyle wycenili go w salonie jako rozliczenie. Samochód jest mocno poobijany ale jeździ i nic z nim się nie dzieje.  Podobno miesiac temu na przeglądzie właściciel dostał informacje o jakimś lekkim wycieku ze skrzyni,  ale podobno nie trzeba tego jescze robic.  Moje pytanie brzmi co to może być i jaki moze być koszty takiej naprawy( minimalne i maksymalne)
Na co jeszcze zwrócić uwagę zebym nie musiał dokładać 2 razy tyle.
Zauważyłem też, że po przygazowce obroty utrzymują się na około 1100 obrotów i po chwili dopiero spadają na 1000.

Pomożecie?

Offline Problem

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zspytanie Corolla e11 1.4 vvti
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Czerwca 2019, 07:56:29 »
Ciężko zdiagnozować obroty przez forum. W idlu, na rozgrzanym, powinno być ca. 700. Wyciek też ciężko jeśli nie widać ale wyobraźnia podpowiada, że może cieknąć:
- uszczelniacz wału od strony skrzyni. Koszt wymiany tyle, co zrzucenie skrzyni. Cena zależy gdzie - w W-wie np to z 300zł
- przy półosi ale to imho mniej prawdopodobne, bo pod manszetą by się zbierało i nie byłoby widać, trudno wycenić robotę za mechanika, szczególnie, że w różnych regionach różne są ceny.
Ogólnie wróżenie z fusów.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Czerwca 2019, 09:20:22 »
Oj dobrze że właściciel tego auta nie widzi tego pytania...bo raczej by się zdenerwował. Ogólnie kupujesz auto w cenie złomu po sprzedaży oddzielnie kół i lamp więc jaki masz peoblem żeby dołożyć nawet drugie tyle? To nie jest rower tylko samochód więc kwoty rzędu 1500zł.potrzebne do jazdy nie są niczym nadzwyczajnym.
Jak masz problem to dawaj ja chętnie odkupie to auto i nie będe zadawać głupich darmowych pytań...

Offline PanAdam

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Czerwca 2019, 10:43:52 »
Ciężko zdiagnozować obroty przez forum. W idlu, na rozgrzanym, powinno być ca. 700. Wyciek też ciężko jeśli nie widać ale wyobraźnia podpowiada, że może cieknąć:
- uszczelniacz wału od strony skrzyni. Koszt wymiany tyle, co zrzucenie skrzyni. Cena zależy gdzie - w W-wie np to z 300zł
- przy półosi ale to imho mniej prawdopodobne, bo pod manszetą by się zbierało i nie byłoby widać, trudno wycenić robotę za mechanika, szczególnie, że w różnych regionach różne są ceny.
Ogólnie wróżenie z fusów.

Wlasnie chodziło mi o koszt bo zupełnie nie znam sie na mechanice, dzięki wielkie   :grin:

Offline PanAdam

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Czerwca 2019, 10:51:13 »
Oj dobrze że właściciel tego auta nie widzi tego pytania...bo raczej by się zdenerwował. Ogólnie kupujesz auto w cenie złomu po sprzedaży oddzielnie kół i lamp więc jaki masz peoblem żeby dołożyć nawet drugie tyle? To nie jest rower tylko samochód więc kwoty rzędu 1500zł.potrzebne do jazdy nie są niczym nadzwyczajnym.
Jak masz problem to dawaj ja chętnie odkupie to auto i nie będe zadawać głupich darmowych pytań...
Ehh zawsze znajdzie sie ktos taki jak Ty. Właściciel dobrze o wszystkim wie ze sa to smieszne pieniądze ale uważa ze stan wizualny ustala cene, wiec sie nie zdenerwuje. Nie mam hajsu bo jestem tylko studentem wiec dla mnie kazde nastepne 1,5k to dużo pieniedzy, najwyżej bedzie stać. Proszę jednak o to aby odpowiadac na pytania merytorycznie, a ja odpowiem na twoje - mam problem z wyciekiem ze skrzyni

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Czerwca 2019, 22:37:04 »
.... Proszę jednak o to aby odpowiadac na pytania merytorycznie, a ja odpowiem na twoje - mam problem z wyciekiem ze skrzyni

Tutaj na Forum Twojego problemu nie rozwiążemy, bo pisaniem nie uszczelnimy Ci miejsca przecieku, nie wiedząc skąd dokładnie leci""
Sam sygnalizujesz że się nie znasz więc nie trać czasu i jedź do mechanika, jak chcesz problem rozwiązać.
Zakładam podobnie jak mój przedmówca <<choć mało  konkretów pod hasłem "jakiś lekki wyciek ze skrzyni">> ,że naprawa będzie wiązała się z demontażem skrzyni biegów, a koszt takiej operacji kolega mniej więcej Ci przybliżył.
Same uszczelniacze półosi czy Simmering wału to koszt od 20 do 180 złoty w zależności od logo na opakowaniu > te z Toyotą tanie nie będą, ale na pewno długo posłużą jak mechanik dobrze je założy.
Sugeruję dobrze sprawdzić skąd leci po umyciu śladów wycieku i obserwacji.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Czerwca 2019, 13:02:55 »
Student i od razu Pan w nicku? Nie przesada?
 Kiedyś o to pytałem ale w 4efe, cena była w granicy 4 może 5 stów, ale czasami warto wymienić sprzęgło przy okazji.
Żeby było optymistycznie, kupiłem z wyciekiem, pojeździłem 10 lat, ok 80kkm i sprzedałem z wyciekiem bo się realnie nie zwiększał.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl