Autor Wątek: Corolla e15, 1.6 VVT-i problem z czujnikiem deszczu  (Przeczytany 1469 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Patrykk

• Prawie Toyot
Corolla e15, 1.6 VVT-i problem z czujnikiem deszczu
« dnia: 20 Czerwca 2019, 18:44:40 »
Cześć wszystkim,

od niedawna posiadam Toyotę Corollę e15, rok 2007, 1.6 VVT-i 124km, a wraz z nią problem z czujnikiem deszczu. Jest to mój pierwszy samochód z takim wyposażeniem.
Jak ustawię "wajchę" na tryb AUTO (czułość na wszystkich 4 pozycjach sprawdziłem) wycieraczki raz wykonują ruch i cisza. Zacząłem grzebać przy czujniku deszczu, odpiąłem go od szyby, to zaczęły działać około 10-20 sekund wykonując około 5-6 ruchów. Przetarłem szmatką z mikrofibry czujnik oraz szybę od strony wewnętrznej i zamocowałem do szyby. Dalej to samo, chwilkę popracowały i cisza, mimo że deszcz leje.

Czy macie jakiś pomysł w jaki sposób to naprawić "na parkingu pod blokiem"?

Pozdrawiam

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
Odp: Corolla e15, 1.6 VVT-i problem z czujnikiem deszczu
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Czerwca 2019, 20:11:21 »
A między czujnikiem a szyba masz żelową przezroczystą podkładkę? Musi być między czuinujem a szyba inaczej nie będzie dobrze działać.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Offline Patrykk

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Czerwca 2019, 00:10:26 »
Tak, jest ona przyklejona do czujnika

Offline Patrykk

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lipca 2019, 13:03:41 »
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć gdzie mógłbym dostać taką podkładkę żelową pod czujnik w necie lub jaki zamiennik np. na allegro szukać?
Wiem, że prawdopodobnie w sklepie motoryzacyjnym mógłbym dostać, ale chodzi mi raczej o zamówienie czegoś  przez internet

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lipca 2019, 14:04:04 »
Ja kupowałem już dwa razy na allegro, jest tego tam spory wybór. Poprzednio do Nissana i pasowało i trzymało ok, teraz do E12 i też jest ok, tyle, że u mnie jest szyba wymieniona na jakiś najtańszy zamiennik i ma beznadziejny zaczep do obudowy czujnika i trzyma się na słowo honoru, więc działa tak średnio bo po czasie zaczyna odstawać lekko z jednej strony. Ale dobrze, że chociaż działa, ale szybę chyba prędzej czy późnej wymienię.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl