Autor Wątek: Nowa Corolla 1,2 Turbo  (Przeczytany 16213 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
Nowa Corolla 1,2 Turbo
« dnia: 25 Czerwca 2019, 06:57:19 »
Witam wszystkich forumowiczów,
Czy ktoś z Was posiada nową Corolkę 1,2 Turbo?
Dajcie znać jak Wam się sprawuje. Co do Turbo jestem sceptycznie nastawiony przy HB moze jeszcze jakoś się jeździ ale przy kombi  :thumbdown: chyba, że mogę się mylić :)

Offline smogu7

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Nowa Corolla 1,2 Turbo
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Czerwca 2019, 10:35:36 »
umów się na jazdę próbną to się dowiesz, za to nic nie płacisz ;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Czerwca 2019, 18:30:55 »
Najlepiej się samemu przejechać i to kilka razy.  W sumie to ciekawe jest.  Auto jest cięższe od Aurisa i ma gorszy cx, moment i moc takie same a przyspieszenie do setki lepsze o 0.8 s.  Może zmienili przełożenia w skrzyni ale to powinno spowodować wyższe spalanie.

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Czerwca 2019, 11:02:17 »
Byłem i jeździłem. Powiem szczerze, że 1,2 turbo w zupełności wystarczy do Corolli HB :) spalanie jakie uzyskałem po mieście to było w okolicach 6,7 l całkiem fajnie. Design Toyoty bardzo pozytywny.
W środku bardzo wygodnie, zawieszenie bo wyboistych drogach fajnie sobie radziło i trzymało się dobrze drogi.
Jednak zastanawia mnie jak silnik 1,2  poradzi sobie w kombi - myślę, że może sporo już wzrosnąć spalanie. Czy ktoś się orientuje gdzie można przetestować kombi 1,2 ?
Dodatkowo przejechałem się sedanem hybrydowym w automacie.  Skrzynia rewelacja - zwłaszcza w korkach. Jednak powiem szczerze, że 1,8 strasznie wyje podczas przyspieszania - prawie tak samo jak w Yarisie :)
Spalanie jakie udało mi się uzyskać na dystansie 15 km w mieście  to 5,2 w tym duży korek do ronda :)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Czerwca 2019, 22:56:40 »
Co do wycia w nowej Corolli hybrydzie 1,8 to ja osobiście dementuję tą plotkę. Owszem przy nagłym przyspieszaniu silnik coś tam słychać ale nie jest to żadne wycie a rozpędzałem go na autostradzie do 170 km/h. Całość autostrady z miastem wyszła mi 5,7 litra. Tutaj opisane moje pierwsze wrażenia z hybrydy http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46095.msg639647.html#msg639647 Ta hybryda zrobiła na  mnie bardzo pozytywne wrażenie.
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2019, 22:58:19 wysłana przez czp »

Offline microg

• Początkujący
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lipca 2019, 09:29:18 »
Sprawuje się bardzo dobrze :) Sądziłem, że będzie ciężko się zbierać, ale nie. Osobiście mam odczucie, że pierwszy bieg jest bardzo krótki a drugi potrzebuje  ok 15km/h -20 km/h  żeby wejść na 1500 obr/min - ale to kwestia przejścia z innego samochodu gdzie mogłem ruszać z drugiego biegu :) Jedyny zawód do tej pory to brak możliwości opuszczenia szyb z pilota (może ktoś ma na to przepis). Spalanie na poziomie 6,7 litra (po 1000 km). Na autostradzie na tempomacie znacznie mniej (ale bez kozaczenia 130-140 km/h). O dziwo 1.2 z turbiną daje radę. Przesiadłem się z 1.4 TSI (Yeti) i w moim odczuciu teraz  jest lepiej.

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lipca 2019, 13:31:58 »
@microg Masz mozesz combi? czy HB?

Offline grzes74

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lipca 2019, 21:47:35 »
Ja jeżdżę 1.2 TSI - i ten silnik o gorszych parametrach niż ten toyoty montowali do Octavii (teraz Octavia w podstawie ma nawet 1.0 115 KM). Nie bałbym się czy da rade - pewnie da. Z tego co się orientuję do niektórych salonów trafiły 1.2 TS.

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lipca 2019, 08:35:03 »
Jednak powiem szczerze, że 1,8 strasznie wyje podczas przyspieszania

Co do wycia w nowej Corolli hybrydzie 1,8 to ja osobiście dementuję tą plotkę.

Od dwóch lat użytkuję C-HRa z tym układem i powiem, że obydwoje macie rację - silnik wyje - ale w przypadku gdy rozładujecie baterię do 2-3 kresek (jeżdżąc "na siłę eko" lub ostro przyspieszając po wyjechaniu z dużych korków)  - wtedy nie ma skąd brać prądu do pomocy i wyje. Natomiast gdy jeździmy normalnie (lub po prostu nie ma giga korków) nie wyje. W trasie (gdy system utrzymuje baterię naładowaną na maksa lub prawie na maksa) przy normalnej jeździe wycia nie ma. Oczywiście oceniając ten system musimy brać pod uwagę, że ma on 122 konie i nie oczekiwać nie wiadomo czego pod względem przyspieszeń - za to całość spala śmieszne ilości paliwa.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lipca 2019, 09:29:19 »
W nowym sedanie 1,8 ( tylko na jeździe próbnej ) wydawało mi się, że te 122 KM w hybrydzie ma jednak lepsze przyspieszenie od mojego manuala 132 KM (znacznie lepsze). Na autostradzie rozpędzałem go nagle do 170 km/h i owszem silnik było słychać ale nie było to jakieś tam wycie na pewno. Na kreski żadne nie zwracałem uwagi a na tablecie zostawiłem radio z cichą muzyczką i jeździłem po prostu tak jak zwykle jeżdżę autem. No ale ta skrzynie bezstopniowa po prostu bajka :)  :)  :)

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lipca 2019, 13:57:16 »
 :cool:to po co brałeś obecną corollę z manualem ? Trzeba było od razu CVT brać
E18_Prestige_MultidriveS

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lipca 2019, 16:26:18 »
No cóż trzeba się jakoś rozwijać - czyli najpierw manual dalej hybryda i następnie elektryk.

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Lipca 2019, 13:59:38 »
CVT też mi się bardzo podoba tylko pytanie jak to jest z serwisowaniem czy nie będzie sprawiała problemów. Fakt manualem trzeba wachlować a tutaj wygoda + dopłata za tą wygodę czy jeszcze jakieś plusy? :) <taniec>

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Sierpnia 2019, 13:48:22 »
Ostatnio wybrałem się do salonu. Niestety Toyota nie ma Corolli kombi z silnikiem 1,2 turbo szkoda.
Najgorsze jest to, że Aurisa cena katalogowa jest większa niż nowej Corolli :) Uśmiałem się z tego a sprzedawca był zmieszany i nie bardzo wiedział jak na to odpowiedzieć. CO o tym myślicie?
Sytuacja wygląda tak:
Toyota Auris HB 1,6 2018 Classic Plus Cena katalogowa 86 tys rabat 16 tys cena koncowa 70 tys 
Toyota Corolla kombi 1,2 T wersja Active Cena katalogowa 83 tys  :-) rabat 4 tys cena końcowa 79 tys 

pireus

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Sierpnia 2019, 14:37:49 »
Niestety Toyota nie ma Corolli kombi z silnikiem 1,2 turbo szkoda.
Toyota Corolla kombi 1,2 T wersja Active Cena katalogowa 83 tys
:o Czegos tu nie rozumiem  :o

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl