Autor Wątek: RAV 4 II 2.0 VVTi - nie zamyka jednych drzwi z centralnego  (Przeczytany 5333 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Miszel

• Toyot Leżący
  • *
Cześć

Mam problem jak w temacie - kilka dni temu drzwi pasażera przód przestały się zamykać/otwierać z pilota w kluczyku. Przyciskiem od środka i kluczykiem od zewnątrz można je zamknąć i otwierać bez przeszkód. Nie działa tylko pilot. Pozostałe drzwi działają oczywiście z pilota, także jego usterkę wykluczam.

Znalazłem już filmik jak zdjąć tapicerkę i to dla mnie żaden problem. Pytanie tylko czy ktoś się orientuje czego się spodziewać w takim przypadku żeby nie rozbierać drzwi na marne? uszkodzony siłownik do wymiany, czy jest szansa że spadła tam jakaś linka, mocowanie trzpienia i trzeba będzie to tylko poskładać do kupy?

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV 4 II 2.0 VVTi - nie zamyka jednych drzwi z centralnego
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lipca 2019, 22:43:55 »
jeśli przyciskiem od zamykania/otwierania te drzwi normalnie działają to zamek, siłownik zamka jest ok,
to jest ten sam element wykonawczy, tylko sygnał do zamknięcia/otwarcia idzie z innego źródła i na szukaniu tego bym się skupił

Offline Jeździec11

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV 4 II 2.0 VVTi - nie zamyka jednych drzwi z centralnego
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Lipca 2019, 16:14:53 »
Witam, kolego temat przerabiałem w swojej ravce. Kup element sterujący z silnikiem i podmień. U mnie stało się tak, że zamiennik ni hu hu nie chciał się spasować z dźwigienkami i zakres ruchu wewnątrz sterownika był za krótki, aby otwierać i zamykać.
Jeśli taki Ci się trafi to po prostu rozbebesz oryginał i zamiennik i wymień sam silniczek, potem oryginał zanituj, skręć na wkręty tak aby było szczelnie dociśnięte. Zamontuj i działa. U mnie już 2 lata tak śmiga i jest git. W tym elemencie silniczki zawodzą.
Powodzenia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl