Autor Wątek: Pisk z kokpitu, Corolla E18  (Przeczytany 3862 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Prasal

• Toyot Leżący
  • *
Pisk z kokpitu, Corolla E18
« dnia: 03 Lipca 2019, 13:01:46 »
Czołem,
w określonych sytuacjach pojawia się w mojej corolli pisk/wysoki dźwięk dobiegający z kokpitu. Nie towarzyszy temu wyświetlanie się żadnej kontrolki. Problem jest tylko przy wysokich temperaturach zewnętrznych. Np. gdy auto nagrzeje się na postoju, pisk pojawia się przy przekręceniu kluczyka w pozycję "zapłon", silnik nie musi być uruchomiony. Gdy wystartuję motor i ruszę, po paru sekundach dźwięk znika. Pisk słychać również wtedy, gdy auto przejechało dowolny dystans i zatrzymuje się na dłużej niż chwilę, np. na czerwonym świetle. Dźwięk może być ciągły, tzn. trwać teoretycznie kilka minut, może być przerwany na ułamek sekundy, nie mu tu żadnej reguły.
Dzisiaj byłem na przeglądzie w łódzkiej ASO, więc przy okazji zgłosiłem usterkę. Diagnostyka nic nie wykazała. Panowie poprosili, żeby przyjechać wtedy, gdy wrócą wysokie temperatury i będzie można wywołać problem.
Być może ktoś z Was zna przyczynę problemu? Oszczędziłoby mi to oczywiście trochę czasu.
Spalanie - Motostat.pl

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odp: Pisk z kokpitu, Corolla E18
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lipca 2019, 15:38:37 »
Na drugi raz nagraj ten dźwięk telefonem - oszczędzisz sobie czasu jeżdżąc do ASO i czekając aż przy tych mistrzach zacznie piszczeć. Z reguły w ASO samoistnie się usterka naprawia, a po wyjeździe wraca
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Prasal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lipca 2019, 23:49:11 »
No jak mi gość z obsługi przekazał info od mechaników, to od razu pomyślałem, że trzeba to nagrać. Raczej po to, żeby w razie czego mieć podstawę do reklamacji. Myślę, że do diagnostyki samo nagranie będzie mało przydatne, bo do tej pory nie spotkali się z problemem. Już bardziej liczyłbym na to, że serwisant, siedząc w samochodzie i dokładnie nasłuchując, wpadnie na to, gdzie jest źródło.
Dzięki za odzew.
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2019, 23:52:13 wysłana przez Prasal »
Spalanie - Motostat.pl

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipca 2019, 09:15:54 »
Z kokpitu czy z radia ?

Offline Prasal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lipca 2019, 19:52:25 »
Ciężko powiedzieć, czy bardziej od konsoli środkowej czy od zegarów, dlatego pisałem ogólnie o kokpicie. Jeśli już miałbym się określić, to raczej od strony konsoli środkowej.
Spalanie - Motostat.pl

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lipca 2019, 20:44:43 »
u mnie w przedliftowej wersji jest możliwość wyłączenia ekranu toyota touch i słuchania dalej radia. Masz taką opcję u siebie ? czasem monitory LCD potrafią wydawać dziwne dźwięki.
Ewentualnie jak zacznie piszczeć wyłącz całkiem nawiew, może to pisk z wentylatora i  jego łożysk ?
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2019, 20:46:29 wysłana przez bazi »

Offline Prasal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lipca 2019, 14:12:29 »
Obydwa tropy wydają się sensowne. Sprawdzę, jak przyjdzie pora. Dzięki.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Prasal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Lipca 2019, 23:14:13 »
Dzisiaj kłopot wrócił, a ja znalazłem przyczynę: Po wyłączeniu przycisku czujników parkowania pisk znika. Nie byłem w stanie ustalić, czy wadliwy jest jeden czujnik czy wszystkie. ASO powinno sobie już z tym poradzić.
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl