Autor Wątek: AVAS  (Przeczytany 7309 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
AVAS
« dnia: 03 Lipca 2019, 19:53:17 »
Witam szanowne grono
Wiecie może jak to będzie z imitacją dźwięku silnika w naszych hybrydkach?
Tu info z netu:
 "Reszta producentów już przygotowuje się do wprowadzenia zmian. Na razie skupiają się na nowych pojazdach. Zapytanie przez nas przedstawiciele Toyota Motor Poland stwierdzili, że "AVAS będzie się pojawiał w ich modelach od października 2019". W jaki sposób będzie przeprowadzany tzw. retrofit, czyli instalacja AVAS-u w starszych pojazdach, jeszcze nie wiadomo. Akcja serwisowa czy montaż podczas okresowej wizyty w ASO brzmią bardzo prawdopodobnie."
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2019, 20:09:23 wysłana przez gilal »

pireus

• Gość
Odp: AVAS
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lipca 2019, 21:32:15 »
W jaki sposób będzie przeprowadzany tzw. retrofit, czyli instalacja AVAS-u w starszych pojazdach, jeszcze nie wiadomo
Wszystkie samochody homologowane do momentu wejścia w życie nowych przepisów nie muszą mieć nic robione  w związku  z tym nie sądzę żeby Toyota cokolwiek instalowała.

Offline Marcin_RAMZES

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 2025
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lipca 2019, 21:58:09 »
Nie ma to jak w imię wydumanych ideologi, zepsuć jedną z najlepszych cech elektyków - ciszę.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lipca 2019, 23:13:28 »
Nie ma to jak w imię wydumanych ideologi, zepsuć jedną z najlepszych cech elektyków - ciszę.
dobrze mówi polać mu!!

jezeli mam jechać na serwis za rok aby mi zainstalowali AVAS to pier**** nie ide !!  wcale tam sie nie zjawie na 3 serwis i strace gwaracje roczną  ale cos za cos!

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Lipca 2019, 23:44:21 »
Może będą różne dźwięki do wyboru  :cool:
https://youtu.be/z1FcJf3lRMo

Remek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lipca 2019, 10:27:26 »
dobrze mówi polać mu!!

jezeli mam jechać na serwis za rok aby mi zainstalowali AVAS to pier**** nie ide !!  wcale tam sie nie zjawie na 3 serwis i strace gwaracje roczną  ale cos za cos!

Po trzecim serwisie i tak nie masz gwarancji jak robisz  serwis co roku a nie po przejechanych kilometrach cbyba że masz dłuższą gwarancje niz 3lata?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lipca 2019, 13:45:53 »
Przecież nikomu nie będą tego montowali w starych samochodach, nie rozumiem po co bijecie pianę :o

Offline Szpyrol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Lipca 2019, 16:33:01 »
Chyba to dla zainteresowanych:
https://e.autokult.pl/33337,system-avas-od-kiedy-co-to-jest-w-jakich-autach-jest-obowiazkowy

No to co? C-HR z dźwiękiem American V8? A miałem jako drugie auto kupić Mustanga, teraz nie muszę :D
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2019, 16:36:43 wysłana przez Szpyrol »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lipca 2019, 07:52:57 »
Eee tam ale to tylko przy prędkościach do 20 km/h będzie ten system - czyli nic nam nie zaryczy na autostradzie przy nagłym przyspieszaniu :)

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lipca 2019, 08:19:21 »
Do 20 km/h ma być obowiązkowe, powyżej w gestii kierowcy - może "ryczeć", ale nie musi.

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lipca 2019, 08:36:31 »
"Od 1 lipca wszystkie samochody elektryczne i hybrydowe, które będą homologowane w Unii Europejskiej, muszą być wyposażone w emitery dźwięku, ostrzegające pieszych i rowerzystów przed zbliżającym się pojazdem w ruchu miejskim. Za dwa lata obowiązek ten będzie dotyczyć wszystkich tego typu aut po raz pierwszy rejestrowanych w UE."

źródło: https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/dzwiek-silnika-jest-obowiazkowy-juz-obowiazuja-nowe-przepisy/k8gpjb1

Ja uważam, że jest to potrzebne i warto takie coś mieć. Dla przykładu sam mieszkam na osiedlu, gdzie ludzie mają dość luźny stosunek do tego, czy idą chodnikiem, czy drogą, a idąc drogą często po prostu mnie nie słyszą - trąbić na sąsiadów nie chcę, pozostaje tylko czekać lub opuścić szybę i dać głośniej muzykę. Zresztą przecież to samo dzieje się na parkingach pod marketami.
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2019, 08:57:17 wysłana przez Gracol »

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lipca 2019, 15:45:49 »
Czyli wszystko jasne w tym temacie. Pozostaje nam poczekać i co z tego wyjdzie. Mam nadzieję, że ta imitacja dzwieku będzie znośna w naszych autach i nie będzie obciachu   :o  :-)

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lipca 2019, 17:40:35 »

Ja uważam, że jest to potrzebne i warto takie coś mieć. Dla przykładu sam mieszkam na osiedlu, gdzie ludzie mają dość luźny stosunek do tego, czy idą chodnikiem, czy drogą, a idąc drogą często po prostu mnie nie słyszą - trąbić na sąsiadów nie chcę, pozostaje tylko czekać lub opuścić szybę i dać głośniej muzykę. Zresztą przecież to samo dzieje się na parkingach pod marketami.

Czyli mamy ponosić konsekwencje cudzej głupoty czy beztroski.
W aglomeracjach miejskich dąży się do ciszy...

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lipca 2019, 20:12:43 »
Czyli mamy ponosić konsekwencje cudzej głupoty czy beztroski.
W aglomeracjach miejskich dąży się do ciszy...

To jest głupota elit rządzących Unią Europejską  :wallbash:
Elity w Unii twierdzą że ślimak to ryba  <rybki> a marchewka to owoc  <brawo>
Ludzie! Od tych elit możecie się spodziewać że za niedługo każą rowery wyposażać w AVAS  :stupid:
Taka jest Unia Europejska  <taniec>

pireus

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lipca 2019, 20:28:50 »
Nie macie większych problemów  :o Napiszcie do ojca Tadzia z Torunia, on wszystko załatwi. Zawsze można też przenieść się na Białoruś, tam nie rządzą elity z Unii Europejskiej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl