Autor Wątek: Auris 1.6 132km drgania na biegu jałowym  (Przeczytany 2549 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mich4el

• Toyot Leżący
  • *
Auris 1.6 132km drgania na biegu jałowym
« dnia: 07 Lipca 2019, 08:34:15 »
Witam wszystkich
To moja pierwsza wiadomość na tym forum,bo do tej pory nie miałem problemów ze swoją Toyotą.Od jakiegoś czasu zauważyłem ,że na biegu jałowym zaczyna mi rytmicznie co około 3 sekundy drgać silnik.I czuć te drgania na kierownicy.Mial ktoś takie objawy w swoim aucie? I czym to może być spowodowane? Poprzednio jezdziłem Corolla E12 1.6 110km. I też miałem objaw drgań na wolnych obrotach tylko ,że tam przebieg miałem już powyżej 220 tys km i w tamtym silniku drgania to podobna normalna rzecz była,a tutaj myślałem ,że w nowszym silniku zostały te drgania wyeliminowane.Pozdrawiam

Mój samochód to Toyota Auris E18 z 2013 roku, 1.6 benzyna 132 km, przebieg 53 tys km.

Gawith

• Gość
Odp: Auris 1.6 132km drgania na biegu jałowym
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lipca 2019, 14:44:10 »
Prawdopodobnie te drgania są od sprężarki klimy, ale nie zaszkodzi sprawdzić podstawowych rzeczy: świece, stan przepustnicy, czyszczenie przepływomierza, filtr powietrza.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lipca 2019, 20:47:15 »
U mnie to prawie od nowości czuć delikatne drgania, jak klima jest włączona. Przy wyłączonej klimie drgań nie ma. To praca sprężarki tak się chyba objawia.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Mich4el

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipca 2019, 14:15:44 »
Chwilowe drgania co około 3 sekundy występują przy wyłączonej klimatyzacji. Wpadłem na ten wątek na forum http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=41235.0 i podobno drgania to normalna rzecz w tym silniku,a już myślałem ,że poprawili to w tym nowszym silniku w porównaniu do 1.6 110km który miałem w Corolli E12.
Dziękuję za odpowiedzi :-) na razie będę jeździł z tymi drganiami,dopiero jakby się to nasiliło to będę myślał co dalej robić.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lipca 2019, 20:24:31 »
Chwilowe drgania co około 3 sekundy występują przy wyłączonej klimatyzacji. Wpadłem na ten wątek na forum http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=41235.0 i podobno drgania to normalna rzecz w tym silniku

Nie jest to normalne, powtarzam, że przy wyłączonej klimatyzacji u mnie nic nie drga, silnik pracuje równiutko i cichutko, nie ma żadnych drgań
 co 3 sekundy. W tym wątku z forum co ty chcesz porównywać ze sprawnym silnikiem, tam jest jakaś awaria, poważna niesprawność, drgania i falowanie obrotów, eh  <zalamka>
« Ostatnia zmiana: 09 Lipca 2019, 20:28:22 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl