Autor Wątek: Zmiana kierownicy na multifunkcje  (Przeczytany 4988 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisangel

• Toyot Leżący
  • *
Zmiana kierownicy na multifunkcje
« dnia: 08 Lipca 2019, 12:33:21 »
Cześć wszystkim.
Mam aurisa w biedawersji. Generalnie dużo mi do szczęścia nie potrzeba ale chciałbym zmienić zwykłą gumową kiere na skórzaną multifunkcyjną. Z tego co juz zdążyłem wyczytać na forum czeka mnie zakup owej kierownicy, poduszki oraz taśmy zwijaka.
Pytanie czy sterowanie radia na pewno zabangla, oraz czy bedzie działał przycisk disp od komputera pokładowego na zegarach. Czy z disp zrezygnować i szukać kiery tylko ze stetowaniem radia, bo bez sensu mieć ten przycisk skoro nie będzie działał. Oraz czy przewody od radia są zawsze pociągnięte do kolumny czy moze komuś zdarzyło się że nie było i robota na marne lub zabawa z elektrykami
Z góry dzieki za odpowiedzi
Piąteczka

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zmiana kierownicy na multifunkcje
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lipca 2019, 13:36:02 »
Jakbyś jeszcze napisał, która wersja Aurisa... Byłoby łatwiej. Nie wiem, jak w AI, ja w AII Active (czyli golas) przed-lift wymieniłem kierownicę na wersję po-lift (jeszcze wtedy nie odróżniałem), i działa. Docelowo wymienię na wersję przed-liftową, bo są różnice w elektryce, ale sterowanie radiem dziala, zestaw głośnomówiący działa, DISP działa. Poduszki nie zmieniałem, pasowała, taśmy też nie, okablowanie było.

Offline Krisangel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lipca 2019, 14:30:50 »
Auris I 1.4 d4d . Wersji wyposażenia nie pamiętam. Sprawdzę wieczorem. W każdym razie klima manualna. Szyby el tylko z przodu. Kierownica czarna gumowa. Poduszka nie pasuje bo jest większa. W miejscu gdzie w multi sa przyciski na srebrnym plastiku to jest tu czarny plastik i klakson, więc poduszka też do zmiany

CosaNostra

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipca 2019, 16:09:12 »
Ja zmieniałem kierownicę w auris II i żadnej poduszki czy taśmy nie trzeba było. Po prostu kupiłem skórzaną kierownicę za 100 zł i wszystko spasowało.

Offline Krisangel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipca 2019, 16:38:55 »
Ale poduszka jest ewidentnie inna. U mnie jest większa i w miejscu przycisków mam cześć poduszki która  tam służy jako zaślepka.
https://allegro.pl/oferta/poduszka-powiet-kierowcy-airbag-toyota-auris-i-07-7512539919?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare
 Tu np macie widok na dwa rodzaje. Nie wsadze tej większej w miejsce mniejszej przecież

CosaNostra

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipca 2019, 16:43:22 »
Poduszka jest taka sama ale różni się tylko doczepianymi zaślepkami po bokach. Zaślepki da się usunąć.
« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2019, 16:45:23 wysłana przez CosaNostra »

Offline Krisangel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lipca 2019, 16:48:38 »
Tez mi sie tak wydawało ale jak ja zdjąłem to jest ewidentnie całościowa

Offline Krisangel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lipca 2019, 20:33:15 »
Więc zdjąłem poduche jeszcze raz i sprawa się nieco rozjaśniła a nieco skomplikowała. Otóż poduszka się nie rozbiera z zaślepek tak jak mówiłem ale teraz zaczynam podejrzewać że cała kierownica nie jest być może z Aurisa. Wrzucam fotki poglądowe może coś powiecie. A i Aurisek jest w wersji terra

67064546_206451036935777_8763746708673789952_n.jpg
66041362_329727417934426_1024411161078005760_n.jpg
66241059_1595077900622925_7650631278793850880_n.jpg

Offline Krisangel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Lipca 2019, 22:43:27 »
Więc tak. Kupiłem kierownice poduszke i taśmozwijak też bo w tym co był brakowało pinów do wpięcia sterowania. Dziś zabrałem się za wymianę. No i zonk. Podłączyłem wszystko i radio nie działa. Dla jasności : nie sterowanie radiem a całe radio nie chce się wogóle włączyć po podpięciu kierownicy multi.
Jakieś pomysły?  Bo ja już zgłupiałem. Po podłączeniu wszystkiego po staremu znowu wszystko działa. Taśmozwijak wyeliminowałem bo na nowym i starej kierownicy też jest git. A jak podłączona kier multi to radio zdycha.
Pomocy kamraci

Offline Krisangel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Lipca 2019, 09:32:21 »
Nie wiem czy szukać innej kierownicy czy po prostu odpuścić temat bo to nie zadziała. Ale widziałem wątki że się udawało. Auris jest z 2007 więc pierwsza produkcja. Moze w pierwszych wersjach terra nie było sterowania. Ale z kolei jak je podłączam i wtedy odcina radio to jakieś powiązanie i sygnał chyba jest. Nie mam pojęcia ocb. Taśmozwijak nowy firmy nty.

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Lipca 2019, 09:41:37 »
Jak już zainwestowałeś tyle kasy i czasu, to zainwestuj jeszcze kilkanaście złotych na godzinę w toyota-tech i ściągnij sobie schematy, jak je rozgryziesz to być może pomoże... Może w różnych wersjach była troszkę inna kabelkologia i po dołożeniu sterowania zwiera jakieś piny, które powinny być w radiu w tym momencie w innych miejscach...
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2019, 09:44:03 wysłana przez trutlen »

Offline Drzeq

• Początkujący
  • Samochód:: Auris D4D 90KM
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Stycznia 2025, 18:07:21 »
Nie wiem czy szukać innej kierownicy czy po prostu odpuścić temat bo to nie zadziała. Ale widziałem wątki że się udawało. Auris jest z 2007 więc pierwsza produkcja. Moze w pierwszych wersjach terra nie było sterowania. Ale z kolei jak je podłączam i wtedy odcina radio to jakieś powiązanie i sygnał chyba jest. Nie mam pojęcia ocb. Taśmozwijak nowy firmy nty.

@Krisangel Czy udało się może rozwiązać problem? Rozważam taką samą zamianę i zastanawiam się czy to jest jakoś prosto do rozwiązania, czy trzeba odpuścić?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl