Autor Wątek: Pedał hamulca hybryda Auris 2014  (Przeczytany 4621 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jary59

• Toyot Pełzający
  • **
Pedał hamulca hybryda Auris 2014
« dnia: 09 Lipca 2019, 17:52:15 »
Zauważyłem, że czasami przy wciśnięciu pedału hamulca przed uruchomieniem wpada on głęboko, a czasami nie. Nie ma to przy tym związku z długością postoju ani temperaturą. Później już wszystko jest OK, hamowanie znakomite. Jest to normalne ? Wydaje mi się, że wcześniej tego nie było, auto mam od nowości...

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Pedał hamulca hybryda Auris 2014
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lipca 2019, 16:43:03 »
Ja po dwóch latach zorientowałem się że swiszczy od strony okna. Wyregulowali drzwi i przeszło. Nie ma czym się przejmować moim zdaniem

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lipca 2019, 17:24:40 »
Na wyłączonym silniku wystarczy kilkukrotnie nadepnąć hamulec i robi się twardy jak skała a po odpaleniu silnika, pedał wpada w podłogę. W każdym samochodzie ze wspomaganiem hamulca jest tak samo więc nie masz się czym przejmować.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lipca 2019, 20:56:25 »
Rzeczywiście hamulec przed uruchomieniem silnika czasem jest twardy, a czasem miękki. Mam tak w nowej Toyocie i miałem tak w poprzednich autach, wszystko jest więc w normie.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lipca 2019, 21:58:54 »
Nigdy w życiu mi się nie zdarzyło żeby pedał hamulca wpadł w podłogę w sprawnym aucie.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lipca 2019, 23:43:03 »
W hybrydzie uklad hamulcowy dziala inaczej niz w klasycznym aucie. Z tego co pamietam z materialow dostepnych w internecie to to co czuc pod pedalem hamulca jest symulowane aby przypominalo klasyczny uklad hamulcowy a samym hamowaniem czy to regeneracyjnym czy klockami hamulcowymi zajmuje sie komputer. Dlatego zbytnio bym sie nie przejmowal tym co czuc pod pedalem przy wylaczonym aucie.

Edit:
Tu jest troche wiedzy po angielsku
https://pmmonline.co.uk/technical/braking-system-repair-issues-toyota-prius-2004-09/
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca 2019, 23:52:54 wysłana przez przmor »

Offline philu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lipca 2019, 18:01:46 »
Też tak mam. Auris II FL TS Hybrid 2016 r. Raz na jakiś czas przed uruchomieniem samochodu pedał wpada w podłogę. Jeżdżę z tym ponad 1,5 roku i nic się nie dzieje. Dwa razy zgłaszałem w ASO i za każdym razem odpowiadali, że wszystko jest ok (dwa inne ASO). Raz to zauważyłem w samochodzie demonstracyjnym (prawie nowym) jak jeszcze Auris FL był jako demo.
Czasami mam też jeszcze inny objaw. Jak załącza się silnik spalinowy (zazwyczaj zimne auto) to jest takie jakby szarpnięcie/telepnięcie e-cvt lub silnika - coś jakby załączał się napęd albo była rozwalona poduszka pod silnikiem. Również ASO twierdzi, że raz na jakiś czas tak się zdarza, że wszystko jest ok. Podobno w innych samochodach też to zaobserwowali - również prawie nowym demo oraz samochodzie kierownika serwisu. Akurat ja tego w demówce nie zauważyłem a w swoim tak.

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lipca 2019, 20:42:19 »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lipca 2019, 21:09:53 »
Nigdy w życiu mi się nie zdarzyło żeby pedał hamulca wpadł w podłogę w sprawnym aucie.

Pedał nie wpada w podłogę, tylko przed uruchomieniem silnika jest czasem twardy, a czasem bardziej miękki i jeśli miękki depniesz ze dwa razy, to pedał zrobi się twardy. Po uruchomieniu silnika zadziała wspomaganie i pedał staje się "normalny".
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lipca 2019, 08:39:56 »
Tłumaczyć człowiekowi 10x że to normalne a Ci dalej się rozbijają że popsute. Rozumiem sic że każdy Twój samochód był hybrydą i hamulce działają trochę inaczej bo łapią u samego dołu hamulce fizyczne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl