Autor Wątek: Auris II dołożenie fabrycznej instalacji PDC  (Przeczytany 7929 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline blast2005

• Prawie Toyot
Auris II dołożenie fabrycznej instalacji PDC
« dnia: 09 Lipca 2019, 18:21:55 »
Witam,
jak w temacie - czy ktoś przerabiał temat doposażenia Aurisa II w instalację czujników parkowania fabryczną (na belkach z przodu i z tyłu są wtyczki pod oryginalną wiązkę PDC Toyoty). Mam zderzaki z oryginalnymi czujnikami przód i tył i wpięte wtyczki w instalację na belkach, przyciski PDC w deskę... i teraz pytanie co dalej z tym zrobić aby uruchomić? Dziękuję za odpowiedzi w temacie.

Offline kaziukaz

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris II dołożenie fabrycznej instalacji PDC
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lipca 2019, 20:25:03 »
Napewno brakuje ci sterownika czujników znajduje się z nogach pasażera po prawej stronie do tego jeszcze podłączenie do lini sterownika .
Aa buzer jeszcze i wyłącznik buzera i mądra głową by. To uruchomić ;)
Auris 2 po FL 1.33 vvvti (Active)

Offline Adam.M

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lipca 2019, 19:39:31 »
Witam,
jak w temacie - czy ktoś przerabiał temat doposażenia Aurisa II w instalację czujników parkowania fabryczną (na belkach z przodu i z tyłu są wtyczki pod oryginalną wiązkę PDC Toyoty). Mam zderzaki z oryginalnymi czujnikami przód i tył i wpięte wtyczki w instalację na belkach, przyciski PDC w deskę... i teraz pytanie co dalej z tym zrobić aby uruchomić? Dziękuję za odpowiedzi w temacie.

I jak udało Ci się to zrobić...??
Pytam bo też chodzi mi to po głowie....

Offline blast2005

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Września 2019, 12:47:00 »
...niestety nie ruszyłem dalej ponad to co napisałem wyżej. Urlop wpadł, dużo pracy, problemy zdrowotne..chyba będę musiał temat przyśpieszyć albo szukać kogoś kto to ogarnie

Offline GregPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Września 2019, 12:57:11 »
Dokładny opis montażu oryginalnych czujników parkowania wraz ze spisem wszystkiego co potrzeba jest do znalezienia na toyota-tech.eu w dziale "Repair -> Accessory Installation Manuals".

Offline kaziukaz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Września 2019, 22:31:42 »
nie o to autorowi chodziło.
To jest opis dokładki
Auris 2 po FL 1.33 vvvti (Active)

Offline GregPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Września 2019, 00:48:55 »
myślę, że jednak o to chodzi - tam jest wszystko dokładnie rozrysowane i pokazane gdzie się wpiąć w instalację. To nie jest "jakaś dokładka", tylko czujniki takie, jak fabryczne.

Offline piotrek_1994

• Początkujący
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Czerwca 2020, 07:20:16 »
Odkopuje. Mam ten sam problem w Aurisie 2016 hybrid. Dolozone czujniki tyl, centralka za schowkiem, buzer pod prawym boczkiem w kufrze a na zegarach wyskakuje sprawdz czujniki i wszystkie mrygaja. Ktos podpowie co dalej? Trzeba jakos aktywowac park asisst kompem?

Offline blast2005

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Lipca 2020, 14:55:43 »
Na pewno trzeba aktywować komputerem - jest zakładka w mvci. Swoją drogą jestem ciekaw jak Ci poszło. Dzięki za info

Offline blast2005

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Lipca 2020, 15:37:51 »
gdyby ktoś miał pod ręką numery poszczególnych elementów - buzzerów i modułu to byłbym wdzięczny - auris II hybrid przed lift ale radio go2

Offline Wini84

• Początkujący
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Marca 2021, 11:24:23 »
Odkopuje wątek, udało Ci się uruchomić te czujniki ? Ktoś z forum montował oryginały w aurisie ?
Ja założyłem tylne czujniki, dokupiłem moduł i głośniczek, niestety czujniki nie reagują, co prawda w ustawieniach pojazdu pojawiła się opcja parkasist, mogę w nią wejść ale nie mogę nic zrobić . Może ktoś coś podpowie ?

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lutego 2023, 10:38:16 »
gdyby ktoś miał pod ręką numery poszczególnych elementów - buzzerów i modułu to byłbym wdzięczny - auris II hybrid przed lift ale radio go2

Oto one:
Wersja przed liftingiem: https://www.megazip.net/zapchasti-dlya-avtomobilej/toyota/auris-corolla-42429/zwe186-56091/zwe186r-dhxnbw-919343/clearance-back-sonar-17854358
Wersja po liftingu: https://www.megazip.net/zapchasti-dlya-avtomobilej/toyota/auris-corolla-42429/zwe186-56091/zwe186r-dhxnbw-919343/clearance-back-sonar-17854361

Do tego instrukcja instalacji w Auris przed liftingiem (tylko taką znalazłem): http://tt2.it.pl/Auris_TPA_installation.pdf

Również jestem zainteresowany jak to dalej odpalić po instalacji modułu PDC. Mam czujniki założone w ASO: 4 z przodu i 4 z tyłu. Moge dokupic moduł PDC ale co dalej żeby to grało z ekranem w samochodzie?
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2023, 10:43:36 wysłana przez faciulula »

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lutego 2023, 08:27:34 »
Znalazłem instrukcje instalacji czujników dla wersji po liftingu:
Montaż przód: https://www.toyota-tech.eu/aimuploads/6b4496be-b514-4297-9464-1186d107d375/TPAfrontAurisLHD_PW501-05100_AIM003500-4_06DE4047D.pdf
Montaż tył: https://www.toyota-tech.eu/aimuploads/6e4c3664-4263-40c0-83fe-b9c0daa5d2bc/TPA_Rear_AurisLHD_PW501-05001_AIM004369-1_06DE4046E.pdf

Słowem tutaj nie ma o module PDC. Jest tylko jakies małe pudełko osobne z przodu i osobne z tyłu do którego podłącza się czujniki i głośniczek ale nie to jest sterownik PDC o jaki nam chodzi.

Offline Monster Garage

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: PriusIII
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Maja 2025, 07:39:27 »
Temat bardzo ciekawy i nie ukrywam że posiłkowałem się przy doposażeniu Aurisa kombi z 16r. Efekt zaskoczył mnie przeogromnie :))
BONUSEM ZA WYTRWAŁOŚĆ I KORZYSTANIE Z ORYGINALNYCH CZĘŚCI BĘDZIE DODATKOWO-> ASYSTENT PARKOWANIA :)
Będziemy potrzebować :
1:Wiązka PDC przód na 6 czujników.
2:Wiązka PDC tył na 4 czujniki.
3:Moduł PDC (89340-02100) Moduł montowany jest za schowankiem pasażera w białym slocie,kostka zazwyczaj wisi gdzieś obok.UWAGA moduł z europy powinien podejść bez kombinacji,ja kupiłem na Ebay-u i miałem błąd konfiguracji,pewnie dla tego że był to Anglik.Ale na to też jest sposób,mianowicie trzeba z modułu poczytać procesor HC12 i eeprom cały wyFFować,zapisać i do auta...Sam się dopisze.
4:Przycisk Park Assist.
5:Dwa buzzery 89343-72010(na pewno taki jest z przodu i zamontowany jest na rurze wzmacniającej centralnie za zegarkiem,kostka czarna 2 piny też wisi sobie.Tylnego jeszcze nie zlokalizowałem bo nie było okazji ale myślę że prócz kostką i dźwiękiem nie będzie się różnił )
6:Czujniki parkowania 2x 89341-02010 to są czujniki skrajne przód i są troszkę wyższe jak reszta,8x 89341-05010 i te są z przodu i z tyłu.
7:Koszyczki pod czujniki PDC ( do 2 skrajnych są inne i na to trzeba zwrócić uwagę) reszta pasuje jak leci.
8:Otwornicę 18mm do wycinania otworów w zderzaku.Jeśli zderzaki są oryginalne to są zaznaczone miejsca w których mają być czujniki.
9:Taśma dwustronna klejąca 3M najlepsza,ma być w miarę cienka żeby czujniki idealnie pasowały.
Pierwszy mój Auris robiony był na wariata i kupowałem na pałę graty więc musiałem malować w kolor czujniki ,przedłużać wiązkę tył bo kupiłem z hatchbacka (jest różnica w długości wiązki)no i z racji tego że miałem kolor brązowy a czujniki kupowałem w rożnych miejscach,musiałem dokupić kilka gumek pod pdc w kolorze białym(tych miałem najwięcej)
Wszystko podłączamy Plug&Play jeśli kupimy dedykowane pod dany model.Sam montaż zajął mi jeden dzień z zdjęciem i założeniem zderzaków,oczywiście może się to wydłużyć bo zawsze coś wypadnie ;) ale spokojnie weekend w garażu wystarczy.
Koszt takiej operacji to około 1500zł
Mój przykład
Wiązka z czujnikami i koszyczkami przód 1000zł
Wiązka z czujnikami tył( ucięta kostka do nadwozia) 200zł,kostkę dorobiłem z innej wiązki.
Moduł z ebay coś koło 100zł
Przycisk park assist 80zł
Dwa buzzery 65zł
Koszyczki na tył 4 szt 100zł
Taśma to jakieś grosze,nie wiem bo miałem swoją tak jak i otwornicę.

Warto się do tego przygotować wcześniej i dać sobie czas na szukanie części,w moim przypadku robiłem to na wariata bo auto sprzedałem a warunkiem miały być czujniki parkowania.Więc brałem co było,a czasem nie było tego co chciałem.Przy odrobinie cierpliwości można wyhaczyć graty w dobrej kasie albo nawet z jednego źródła  większość ,ważne jest cierpliwość :)
Dla przykładu:Jeden buzzer z Alle kupiłem za 35zł a drugi za 1zł kilka dni później.

Finalnie z zamysłu parktroników dostałem dodatkowo za free park assist.
Mowa dla ścisłości o TOYOTA AURIS II LIFT KOMBI HYBRID 16r.
Nie wiem jak jest w innych Aurisach ale w tym konkretnym modelu możecie opierać się na wyżej wymienionych częściach.
Powodzenia i sukcesów w modernizacji swoich aut.:)
Gdyby coś służę pomocą lub mogę się podjąć takiej modernizacji.
Pozdr Arek.
509-211-100

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl