Temat bardzo ciekawy i nie ukrywam że posiłkowałem się przy doposażeniu Aurisa kombi z 16r. Efekt zaskoczył mnie przeogromnie

)
BONUSEM ZA WYTRWAŁOŚĆ I KORZYSTANIE Z ORYGINALNYCH CZĘŚCI BĘDZIE DODATKOWO-> ASYSTENT PARKOWANIA

Będziemy potrzebować :
1:Wiązka PDC przód na 6 czujników.
2:Wiązka PDC tył na 4 czujniki.
3:Moduł PDC (89340-02100) Moduł montowany jest za schowankiem pasażera w białym slocie,kostka zazwyczaj wisi gdzieś obok.UWAGA moduł z europy powinien podejść bez kombinacji,ja kupiłem na Ebay-u i miałem błąd konfiguracji,pewnie dla tego że był to Anglik.Ale na to też jest sposób,mianowicie trzeba z modułu poczytać procesor HC12 i eeprom cały wyFFować,zapisać i do auta...Sam się dopisze.
4:Przycisk Park Assist.
5:Dwa buzzery 89343-72010(na pewno taki jest z przodu i zamontowany jest na rurze wzmacniającej centralnie za zegarkiem,kostka czarna 2 piny też wisi sobie.Tylnego jeszcze nie zlokalizowałem bo nie było okazji ale myślę że prócz kostką i dźwiękiem nie będzie się różnił )
6:Czujniki parkowania 2x 89341-02010 to są czujniki skrajne przód i są troszkę wyższe jak reszta,8x 89341-05010 i te są z przodu i z tyłu.
7:Koszyczki pod czujniki PDC ( do 2 skrajnych są inne i na to trzeba zwrócić uwagę) reszta pasuje jak leci.
8:Otwornicę 18mm do wycinania otworów w zderzaku.Jeśli zderzaki są oryginalne to są zaznaczone miejsca w których mają być czujniki.
9:Taśma dwustronna klejąca 3M najlepsza,ma być w miarę cienka żeby czujniki idealnie pasowały.
Pierwszy mój Auris robiony był na wariata i kupowałem na pałę graty więc musiałem malować w kolor czujniki ,przedłużać wiązkę tył bo kupiłem z hatchbacka (jest różnica w długości wiązki)no i z racji tego że miałem kolor brązowy a czujniki kupowałem w rożnych miejscach,musiałem dokupić kilka gumek pod pdc w kolorze białym(tych miałem najwięcej)
Wszystko podłączamy Plug&Play jeśli kupimy dedykowane pod dany model.Sam montaż zajął mi jeden dzień z zdjęciem i założeniem zderzaków,oczywiście może się to wydłużyć bo zawsze coś wypadnie

ale spokojnie weekend w garażu wystarczy.
Koszt takiej operacji to około 1500zł
Mój przykład
Wiązka z czujnikami i koszyczkami przód 1000zł
Wiązka z czujnikami tył( ucięta kostka do nadwozia) 200zł,kostkę dorobiłem z innej wiązki.
Moduł z ebay coś koło 100zł
Przycisk park assist 80zł
Dwa buzzery 65zł
Koszyczki na tył 4 szt 100zł
Taśma to jakieś grosze,nie wiem bo miałem swoją tak jak i otwornicę.
Warto się do tego przygotować wcześniej i dać sobie czas na szukanie części,w moim przypadku robiłem to na wariata bo auto sprzedałem a warunkiem miały być czujniki parkowania.Więc brałem co było,a czasem nie było tego co chciałem.Przy odrobinie cierpliwości można wyhaczyć graty w dobrej kasie albo nawet z jednego źródła większość ,ważne jest cierpliwość

Dla przykładu:Jeden buzzer z Alle kupiłem za 35zł a drugi za 1zł kilka dni później.
Finalnie z zamysłu parktroników dostałem dodatkowo za free park assist.
Mowa dla ścisłości o TOYOTA AURIS II LIFT KOMBI HYBRID 16r.
Nie wiem jak jest w innych Aurisach ale w tym konkretnym modelu możecie opierać się na wyżej wymienionych częściach.
Powodzenia i sukcesów w modernizacji swoich aut.

Gdyby coś służę pomocą lub mogę się podjąć takiej modernizacji.
Pozdr Arek.
509-211-100