Autor Wątek: Problemy z zawieszeniem Auris na 2k15 hybrid  (Przeczytany 24442 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
Problemy z zawieszeniem Auris na 2k15 hybrid
« dnia: 13 Lipca 2019, 11:45:58 »
Witam . Zawieszenie przy nierównościach jest strasznie słyszalne.  Po całej noc gdy auto odstoi i ruszę to przez parę km jest cisza i później na nowo. Dodam że jeszcze po deszczu też jest dość cicho tlumione.

Druga przypadłość to gdy zawrscam np na trzy to podczas manewru kręcenia kierownica słychać chrupanie/ strzelanie z przodu zawieszenia.
Też sam odgłos pojawia się też przy hamowaniu  jak auto jedzie z wcisnietym pedalem hamulca i np przez drogę gdzie są muldy i zawieszenie z przodu pracuje. Ta sama droga bez wyciśniętego hamulca odbywa się bez owego odglosu

Akt Od 2015 r przebieg 206k km

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Offline Krzysiek108

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Problemy z zawieszeniem Auris na 2k15 hybrid
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lipca 2019, 18:08:35 »
Sprawdź górne mocowanie amortyzatora na początek.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lipca 2019, 15:25:28 »
Wszystko niby jest ok. Na szarpakach nic nie wyszło również

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lipca 2019, 21:20:35 »
W którymś wątku było to już poruszane i wyszło, że gumy stabilizatora tak hałasują. W moim aurisie dzieje się identycznie ale mam to gdzieś.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lipca 2019, 22:26:46 »
W którymś wątku było to już poruszane i wyszło, że gumy stabilizatora tak hałasują. W moim aurisie dzieje się identycznie ale mam to gdzieś.
Rozumiem, że jak hałasują to mają jakieś luzy. Nie przełoży się to na przedwczesne wyeksploatowanie jakiegoś innego elementu?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lipca 2019, 22:51:20 »
Dodam że jeszcze po deszczu też jest dość cicho tlumione.
Tuleje wahacza.

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lipca 2019, 13:17:05 »
Tylko jak to Panowie wykryć na warsztacie żeby ten dzwiek był? Przy bujaniem autem na boki nie wydobywa się owy odgłos

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Lipca 2019, 18:37:39 »
Panowie wszystko z zawieszenia zrobione A dźwięk może być z walnietej poduszki silnika?

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Lipca 2019, 19:22:18 »
Górne mocowanie amortyzatorów sprawdziłeś?

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Sierpnia 2019, 16:52:45 »
Dałem auto do serwisu, stwierdzili i wymienili poduszki stabilizatora przód tył oraz gumy drążka . Auto po tym fajniej posztywnialo lecz dalej pojawia się chrupanie  które wydaje mi się że dochodzi z prawego przedniego koła.  Najczęściej pojawia się to przy manewrowaniu na nie równej drodze czy w jakiś dolkach oraz przy najezdzaniu i zjeżdżalni z kraweznika jak i przy zawracania np na 3, kiedy kiedy odkrecam kierownicą

Offline Palio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Września 2019, 14:38:32 »
falsto1, udało Ci się zlokalizować przyczynę tych dźwięków. Przyznam, że od pewnego czasu słyszę takie same lub bardzo podobne dźwięki. Tak jak Ty pojechałem na diagnostykę z szarpakami, wynik:  amortyzatory idealne, zawieszenie nie ma luzów. "Chrupanie" jest słyszalne głównie podczas hamowania, gdy środek ciężkości samochodu przesuwa się do przodu. Zdecydowanie głośniejsze jest w sytuacji gdy zjeżdżam z wysokiego wzniesienia, np. z parkingów piętrowych - wtedy samochód jest mocno pochylony a tym samym środek ciężkości jest bardzo z przodu. Niepokoi mnie to i nie wiem co jest przyczyną...

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Września 2019, 17:29:13 »
Przerobilem kilku mechanikow,  każdy że sztywne Zawieszenie itp.  Ok jest ono sztywne ale ten dźwięk zaczyna mnie wkurzac. Dalej sprawa się nie wyjaśniła.  Zauważyłem że to chyba ustępuje gdy jest pora deszczowa bądź dziś jak myłem auto do dużo wody dałem w okolice amorow w nadkola i jakby była ciszej.  Mechanik sugerował poduche amortyzatora ale jak na złość pojechałem wczoraj do niego i cisza.  Czasem mam wrażenie jakby to silnik się ruszal A z tym może poduchy silnika.  Jestem bezradny A dźwięk uprzykrza jazdę

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Września 2019, 14:01:59 »
Dałem auto do serwisu, stwierdzili i wymienili poduszki stabilizatora przód tył oraz gumy drążka . Auto po tym fajniej posztywnialo lecz dalej pojawia się chrupanie  które wydaje mi się że dochodzi z prawego przedniego koła.  Najczęściej pojawia się to przy manewrowaniu na nie równej drodze czy w jakiś dolkach oraz przy najezdzaniu i zjeżdżalni z kraweznika jak i przy zawracania np na 3, kiedy kiedy odkrecam kierownicą
W poprzednim aucie też miałem takie objawy - trzeszczało jak cholera przy manewrach takich jak napisałeś.  Okazało się że padło górne łożysko prawego amortyzatora. Po wymianie cisza.

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Września 2019, 13:15:13 »
W poprzednim aucie też miałem takie objawy - trzeszczało jak cholera przy manewrach takich jak napisałeś.  Okazało się że padło górne łożysko prawego amortyzatora. Po wymianie cisza.
Dobra sugestia. Duze koszta ?

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Września 2019, 20:11:26 »
Cytat: robertek w 06-09-2019, 14:01:59
Cytat: falsto1 w 03-08-2019, 16:52:45
Dobra sugestia. Duze koszta ?
Kosztowało mnie to ok. 100 pln - 50 pln łożysko 50 pln wymiana. Ale to była Astra i jakieś 5 lat temu więc tam koszt części niewielki. Jak to wygląda cenowo w Aurisie nie mam pojęcia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl