Autor Wątek: Auris II HSD moment załączenia silnika spalinowego  (Przeczytany 1730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rufio

• Toyot Leżący
  • *
Auris II HSD moment załączenia silnika spalinowego
« dnia: 14 Lipca 2019, 17:42:37 »
Witam,
znalazłem podobny stary wątek http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,40539.0.html, ale dyskusja w nim skręciła... na zasady korzystania z hanula... więc zakładam nowy wątek.

W czym rzecz. Od ponad roku jeżdżę Aurisem 1,8 HSD. Od maja 2019r kiedy zrobiło się ciepło mocno obserwuję kiedy załącza się silnik spalinowy i dochodzę do wniosku, że albo coś jest nie tak z moim egzemplarzem, ale to skopali. Chodzi o sekwencję przy  uruchomieniu silnika rano.
Auto jest garażowane, w maju, czerwcu czy lipcu na pewno stało w cieple. Uruchamiam samochód, ruszam na silniku elektrycznym i po ok 10 sek. załącza się silnik spalinowy, który działa na wysokich obrotach ok 3 minut. Dodam, że baterie pokazują min 4 kreski, więc sporo powyżej minimum. Sytuacja powtarzała się nawet podczas ostatnich największych upałów. Temperatura na parkingu w samochodzi powyżej 50 stopni, maska gorąca od słońca. Uruchamiam auto i po ok 10 sek. startuje silnik spalinowy i się dogrzewa. Od razu dodam, że jest to niezależne od tego czy klima czy ogrzewanie są włączone bo testowałem. Klimy zresztą prawie wcale nie używam.
Zdecydowałem się napisać na forum bo w ostatni czwartek zaprowadziłem mojego Aurisa do ASO na naprawę mechaniczną i dostałem auto zastępcze, nową Corollę HSD. Autko u mnie stoi pod chmurką. Uruchomione rano jedzie na samym silniku elektrycznym aż do wyczerpania baterii lub do przekroczenia 50 km/h - testowałem. Podobnie po dłuższym staniu, np. pod pracą.
Może Toyota poprawiła dla Corolli oprogramowanie do zarządzania załączaniem silnika spalinowego. Według mnie właśnie tak jak w Corolli powinno to działać. Zastanawiam się czy można przekonfigurować Aurisa, żeby silnik spalinowy załączał się później - jak w Corolli? Może macie podobne obserwacje lub już to przerabialiście? - i jest to kolejny temat do odzwiedzin ASO?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Auris II HSD moment załączenia silnika spalinowego
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lipca 2019, 17:53:36 »
Tak właśnie jest.  W Corolli Hybrid tryb ev załącza się domyślnie.  W Aurisie masz 12 sekund na jego włączenie, inaczej rozpocznie się tryb rozgrzewania ICE.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lipca 2019, 18:24:19 »
No to ja też mam dwa egzemplarze skopane. Nawet o to nie dbam. Problemów nie ma, jeździ więc dziury nie szukam od 2015

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lipca 2019, 18:38:15 »
Gdzieś kiedyś czytałem, że ICE załącza się po starcie, żeby rozgrzać katalizator (w benzyniakach katalizator spełnia swoje zadanie dopiero gdy jest gorący - dla tego też np. skład spalin w benzyniakach bada się na rozgrzanym silniku). Nawet gdy auto stoi w upale i wnętrze nagrzeje się nawet do tych 70°C, to dla katalizatora to i tak jest za zimno.

Może w nowej Corolli jest jakiś inny układ wydechowy? A może inżynierowie Toyoty stwierdzili, że początkowe rozgrzewanie układu wydechowego nie ma sensu? (bo przecież i tak spaliny nie lecą dopóki nie uruchomi się ICE)

W każdym razie z tego co mi wiadomo, to załączanie się ICE gdy ruszasz z "zimnego startu" jest w Aurisie jak najbardziej normalne. U mnie jest tak zawsze. Co innego po krótkim postoju (do kilkunastu minut) - wtedy ICE załącza się dopiero gdy na prawdę jest potrzebny.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lipca 2019, 18:57:25 »
Auris ma naped III generacji a Corolla IV generacji. Jeszcze jakies pytania?

Offline mummy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lipca 2019, 19:18:10 »
Corolla 1,8 ma baterie Li-ion. Auris 1,8 ma NiMH. Może to jest powód zmiany logiki startu.

P.S.
Corolla 2,0 ma też NiMH.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lipca 2019, 19:35:50 »
Zależy od kraju produkcji. Napędy są różnych generacji więc wszystko musi być inne skoro do 120 można na elektryku w corolli... w Aurisie z przepaści możesz spadać a i tak przy 80 się załączy spalina

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lipca 2019, 20:17:20 »
Co ma do rzeczy kraj produkcji?  Poza tym zdaje się wszystkie Aurisy i Corolle na polski rynek pochodzą z jednej fabryki...

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Lipca 2019, 20:37:00 »
Zastanawiam się czy można przekonfigurować Aurisa, żeby silnik spalinowy załączał się później
Nie
Może macie podobne obserwacje lub już to przerabialiście? - i jest to kolejny temat do odzwiedzin ASO?
Nie i nie i daj sobie spokój.
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2019, 20:39:36 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lipca 2019, 21:51:48 »
Uwierz że dla Polski pochodzi z dwóch bądź trzech krajów. Głupie klocki do Aurisa I za trzecim razem spasowaly a wszystkie były do Aurisa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl