Autor Wątek: Kamerka działająca po opuszczeniu auta  (Przeczytany 2808 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wob

• Prawie Toyot
Kamerka działająca po opuszczeniu auta
« dnia: 19 Lipca 2019, 00:01:33 »
Witam !

Czy Ktoś rozpracował ten temat? Ostatnio moje auto zostało zarysowane podczas mojej nieobecności w nim - na niestrzeżonym parkingu.
Wygląda na to że zasilanie z gniazd jest odłączane po wyłączeniu samochodu. Akumulator w kamerce ma pojemność symboliczną.
Power bank czy podpiąć się pod bezpiecznik na którym jest zawsze napięcie? Jakieś sugestie?
Czy Ktoś mógłby podpowiedzieć skąd pobrać (albo użyczyć) poradnik typu Sam naprawiam Toyotę RAV4 ...

Pozdrawiam.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
Odp: Kamerka działająca po opuszczeniu auta
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lipca 2019, 04:55:07 »
Mam kamerkę podłączoną pod Mio Smartbox. Poczytasz o tym w necie. W razie dodatkowych pytań rozwinę temat.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lipca 2019, 09:17:59 »
A gdyby zamiast korzystać z akumulatora, szczególnie u osób, których akumulator ma malutką pojemność (hybrydy) lub jest często niedoładowany (krótkie trasy), czyż nie lepszym rozwiązaniem byłoby korzystanie z powerbanku?
Ile Ah może pobierać kamera działająca w trybie parkingowym?
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lipca 2019, 09:50:26 »
A gdyby zamiast korzystać z akumulatora, szczególnie u osób, których akumulator ma malutką pojemność (hybrydy) lub jest często niedoładowany (krótkie trasy), czyż nie lepszym rozwiązaniem byłoby korzystanie z powerbanku?
Też myślałem, są takie rozwiązania, powerbank ładuje się podczas jazdy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lipca 2019, 14:16:15 »
Właśnie się nad kamerką lub kamerkami (przód i tył) zastanawiam.
Polecono mi forum autowrzuta więc i Tobie polecę oraz zakładkę dot Aurisa.
Można podłączyć pod bezpiecznik i powerbank - jest kilka opcji.
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2019, 14:24:07 wysłana przez Jeziorko »

Offline wob

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lipca 2019, 14:39:11 »

Dzięki za podpowiedź... Sprawdziłem Mio Smartbox. Jak rozumiem pozwala on na zasilanie kamerki przez max 36 godz.
Trochę to zniechęca... Jak również cena (ok. 180 zł).
Sprawdziłem pobór prądu kamerki + przetwornicy 12V/5V. Wynosi on ok. 120 mA po wykryciu ruchu (w czasie rejestracji) i blisko 0 mA podczas czuwania.
Gdyby kamerka pracowała non-stop 36 godz. to pobrała by z akumulatora ładunek ok. 0,12*36=4,32 Ah, czyli ok. 0,1 pojemności akumulatora 45 Ah.
Pytanie do jakiej wartości pojemności można rozładować aku w RAV4 hybryda żeby elektronika nie odłączyła akumulatora (przeżyłem to kiedyś wymuszając działanie radia zapominając o włączonej klimatyzacji  :grin:)

Pozdrawiam i czekam na następną podpowiedź...

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lipca 2019, 15:04:20 »
Są takie zasilacze w których można ustawić aby poniżej pewnego poziomu naładowania akumulatora kamerka nie pobierała prądu= wtedy albo powerbank albo nie działa.

Offline wob

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Lipca 2019, 15:11:12 »
Są takie zasilacze w których można ustawić aby poniżej pewnego poziomu naładowania akumulatora kamerka nie pobierała prądu= wtedy albo powerbank albo nie działa.

Cenna informacja. możesz coś więcej... Testowany komplet kamerka + przetwornica 12/5 działał do ok. 5V  na wejściu 12V...
Klucz wyłączający obciążenie przy zbyt  niskim napięciu aku jest dość prosty (VMOS+PNP+ Zenner+kilka rezystorów) ale wolałbym coś gotowego...
Natomiast power banki też mają skończoną pojemność, cenę prawie proporcjonalną do pojemności i myślę że też układ wyłączający obciążenie (wewnątrz jest aku 3,3V i kontroler z przetwornicą 3,3/5V), przy znacznie niższej pojemności niż aku samochodowe...
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2019, 15:17:42 wysłana przez wob »

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lipca 2019, 15:24:01 »
Wejdź na :
http://www.autowrzuta.pl/showthread.php?tid=5716&page=6

w tym temacie jest opisane wszystko.

Offline To$ka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lipca 2019, 20:26:58 »
Ja próbowałem namówić serwis żeby mi zrobili zasilanie w gniazdach na 12V ale robią problem i chyba cały misterny plan ... A czy ten Mio MiVue będzie pasował do wideorejestratora BlackVue? BlackVue ma coś podobnego za 750zł! <zalamka>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl