Autor Wątek: COROLLA 2019 - Co boli  (Przeczytany 246739 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: COROLLA 2019 - Co boli
« Odpowiedź #375 dnia: 20 Kwietnia 2021, 17:56:03 »
Tak samo jest w innych autach.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline TomekMi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #376 dnia: 04 Maja 2021, 09:13:57 »
Kilka niedociągnięć Corolli da się poprawić niewielkim kosztem kupując szpej za grosze na Aliexpress, przykłady:

- gumowe maty do schowków
- schowek na okulary
- żarówki oświetlenia wnętrza T10 led
- akcesoria do aranżacji bagażnika w sedanie/kombi

Czy mógłbys podeslac linki do tych produktów na Ali?

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #377 dnia: 04 Maja 2021, 09:41:07 »
Po półtora roku użytkowania auta według mnie największą wadą jest blacha, która jest miejscami ultracienka. Przykład z tego miesiąca: zdejmowałem bagażnik dachowy z reilingów. W jednym miejscu łapa belki zapiekła się, więc postanowiłem ją podważyć od dołu dłonią, zapierając ją o krawędź dachu. Nie użyłem wielkiej siły, ale to wystarczyło by zrobić na krawędzi dachu (nad drzwiami) dość spore wgniecenie. O tym co nawyprawiałem dowiedziałem się dopiero w trakcie mycia auta. Na szczęście wszystko udało się wyciągnąć - śladu nie ma żadnego.
To fakt blachy są cienkie jak puszka od napoju. Mi ktoś pod sklepem uderzył w drzwi wózkiem i mam spore wgniecenia a przy okazji powstały też odpryski lakieru którego warstwa jest również ekstremalnie cienka. Myślę, że te cienkie blachy mają niestety przełożenie na dość wysoki poziom hałasu we wnętrzu auta. Zastanawiam się nad wygłuszeniem auta tylko czy to nie narusza gwarancji?
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2021, 09:42:44 wysłana przez Mario16 »

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #378 dnia: 04 Maja 2021, 19:23:01 »
Po półtora roku użytkowania auta według mnie największą wadą jest blacha, która jest miejscami ultracienka. Przykład z tego miesiąca: zdejmowałem bagażnik dachowy z reilingów. W jednym miejscu łapa belki zapiekła się, więc postanowiłem ją podważyć od dołu dłonią, zapierając ją o krawędź dachu. Nie użyłem wielkiej siły, ale to wystarczyło by zrobić na krawędzi dachu (nad drzwiami) dość spore wgniecenie. O tym co nawyprawiałem dowiedziałem się dopiero w trakcie mycia auta. Na szczęście wszystko udało się wyciągnąć - śladu nie ma żadnego.
To fakt blachy są cienkie jak puszka od napoju. Mi ktoś pod sklepem uderzył w drzwi wózkiem i mam spore wgniecenia a przy okazji powstały też odpryski lakieru którego warstwa jest również ekstremalnie cienka. Myślę, że te cienkie blachy mają niestety przełożenie na dość wysoki poziom hałasu we wnętrzu auta. Zastanawiam się nad wygłuszeniem auta tylko czy to nie narusza gwarancji?

Nie naruszysz. Byłem ostatnio w salonie z zapytaniem w tej sprawie. Jeżeli montaż wygluszenia nie uszkodzi innych elementów pojazdu to nie tracisz gwarancji na dany element. Gwarancję tracisz tylko wtedy gdy uszkodzenie jest związane z montażem np wygłuszenia lub innej modyfikacji i to tylko na dany element który po ingerencji okazał się wadliwy.
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2021, 19:24:46 wysłana przez Portowiec »

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #379 dnia: 04 Maja 2021, 21:27:57 »
Nie naruszysz. Byłem ostatnio w salonie z zapytaniem w tej sprawie. Jeżeli montaż wygluszenia nie uszkodzi innych elementów pojazdu to nie tracisz gwarancji na dany element. Gwarancję tracisz tylko wtedy gdy uszkodzenie jest związane z montażem np wygłuszenia lub innej modyfikacji i to tylko na dany element który po ingerencji okazał się wadliwy.

Dzięki za info. Mi osobiście najbardziej przeszkadza hałas od kół. Czy wiesz może wyciszenie których elementów daje najlepszy efekt?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #380 dnia: 04 Maja 2021, 21:29:22 »

Dzięki za info. Mi osobiście najbardziej przeszkadza hałas od kół. Czy wiesz może wyciszenie których elementów daje najlepszy efekt?
Drzwi przod i tyl. Pozniej nadkola. Na koncu bagaznik i podsufitka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #381 dnia: 04 Maja 2021, 22:33:28 »

Drzwi przod i tyl. Pozniej nadkola. Na koncu bagaznik i podsufitka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W ts też bagażnik na końcu? Mam wrażenie, że najwięcej generuje hałasu. Gdy bagażnik jest załadowany jest dużo ciszej z tyłu.
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2021, 23:10:01 wysłana przez lukikow »
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #382 dnia: 04 Maja 2021, 23:07:37 »
Orientujecie się czy przednie nadkola da się wygłuszyć od strony kabiny? W bagażniku mam koło zapasowe które jest przykręcane do podłogi co moim zdaniem znacznie ją usztywnia eliminując część hałasu. Dealer doposażając samochód w koło zapasowe wymontował fabryczną pełną wykładzinę bagażnika i w jej miejsce zamontował inną która ma wycięcie zostawiając gołą blachę we wnęce na koło. Na szczęście po demontażu wrzucili ją luzem do samochodu więc zamontowałem ją ponownie ponieważ jest ona podklejona filcem który poprawia wyciszenie a koło razem ze styropianową wkładką na lewarek idealnie pasuje.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #383 dnia: 05 Maja 2021, 09:33:41 »
Dealer doposażając samochód w koło zapasowe wymontował fabryczną pełną wykładzinę bagażnika i w jej miejsce zamontował inną która ma wycięcie zostawiając gołą blachę we wnęce na koło. Na szczęście po demontażu wrzucili ją luzem do samochodu więc zamontowałem ją ponownie ponieważ jest ona podklejona filcem który poprawia wyciszenie a koło razem ze styropianową wkładką na lewarek idealnie pasuje.

To jednak jest taka opcja?  We wszystkich salonach jak o to pytałem robili wielkie oczy.  Jaki rozmiar koła wchodzi tak że nie wystaje ponad dolną podłogę?

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #384 dnia: 05 Maja 2021, 10:20:14 »
    Dealer doposażając samochód w koło zapasowe wymontował fabryczną pełną wykładzinę bagażnika i w jej miejsce zamontował inną która ma wycięcie zostawiając gołą blachę we wnęce na koło. Na szczęście po demontażu wrzucili ją luzem do samochodu więc zamontowałem ją ponownie ponieważ jest ona podklejona filcem który poprawia wyciszenie a koło razem ze styropianową wkładką na lewarek idealnie pasuje.

To jednak jest taka opcja?  We wszystkich salonach jak o to pytałem robili wielkie oczy.  Jaki rozmiar koła wchodzi tak że nie wystaje ponad dolną podłogę?
Pisząc o kole zapasowym miałem na myśli dojazdówkę + wkład styropianowy z lewarkiem i kluczami. Pozostawiono mi również zestaw naprawczy z kompresorem który był na fabrycznym wyposażeniu.

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #385 dnia: 05 Maja 2021, 13:57:35 »
Orientujecie się czy przednie nadkola da się wygłuszyć od strony kabiny? W bagażniku mam koło zapasowe które jest przykręcane do podłogi co moim zdaniem znacznie ją usztywnia eliminując część hałasu. Dealer doposażając samochód w koło zapasowe wymontował fabryczną pełną wykładzinę bagażnika i w jej miejsce zamontował inną która ma wycięcie zostawiając gołą blachę we wnęce na koło. Na szczęście po demontażu wrzucili ją luzem do samochodu więc zamontowałem ją ponownie ponieważ jest ona podklejona filcem który poprawia wyciszenie a koło razem ze styropianową wkładką na lewarek idealnie pasuje.
Możesz zrobić zdjęcie jak to u ciebie wygląda? Chcę zakupić koło zapasowe i jestem ciekaw jak to jest spasowane

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #386 dnia: 05 Maja 2021, 16:08:50 »

Możesz zrobić zdjęcie jak to u ciebie wygląda? Chcę zakupić koło zapasowe i jestem ciekaw jak to jest spasowane

Zdjęcie mogę zrobić ale nie mam pojęcia jak je wkleić/dodać na forum.

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #387 dnia: 05 Maja 2021, 16:20:35 »

Zdjęcie mogę zrobić ale nie mam pojęcia jak je wkleić/dodać na forum.
Możesz wrzucić na dysk Google tzw chmurę Googla i udostępnić tu adres do zdjęć

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka

Offline perpetz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #388 dnia: 07 Maja 2021, 09:47:12 »
Zna ktoś jakiś sposób na pozbycie się refleksów dookoła HUD-a?

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #389 dnia: 07 Maja 2021, 11:15:58 »
obawiam się że nikt nie zna. Taki już urok i nic z tym nie zrobisz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl