Autor Wątek: Auris 2 hybrid dziwne zachowanie silnika  (Przeczytany 2587 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michaelslay90

• Toyot Leżący
  • *
Auris 2 hybrid dziwne zachowanie silnika
« dnia: 21 Lipca 2019, 19:42:02 »
Hej, mój Auris stał teraz parę dni nie jeżdżony, dziś po odpaleniu przez chwile pracował jak traktor- silnik hałasował i po chwili wrócił do gładkiej pracy. Miał ktoś podobną przygodę?
Toyota Corolla GR Sport 2.0 '24
Yaris '17

Gawith

• Gość
Odp: Auris 2 hybrid dziwne zachowanie silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipca 2019, 20:34:56 »
Pierwsze co mi przychodzi do głowy to zanagarowanie i delikatnie podparte zawory. Przegoń go w trasie i na pewno pomoże.

Offline michaelslay90

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lipca 2019, 20:37:56 »
Dzięki :)
Yaris '17

Offline Jary59

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lipca 2019, 21:32:44 »
Są generalnie dwie przyczyny takiej sytuacji. Jedna to hydrauliczne zawory, które po kilkudniowym postoju, czasem krótszym potrafią delikatnie przez chwilę klekotać. Jest to normalne i nie ma się czym przejmować. Druga przyczyna to zawór EGR, który się czasem nie domyka z uwagi na zanieczyszczenie i wtedy, u mnie to było po jeździe w wilgoci lub deszczu, po uruchomieniu na drugi dzień jest duży hałas, jakby się silnik miał za chwilę rozpaść na kawałki. Też ustaje to po kilku sekundach. Tu trzeba wszystko czyścić, są manuale do tego w sieci. Rzadko może zdarzyć się brak zapłonu w jednym z cylindrów lub usterka wtryskiwacza.

Offline michaelslay90

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipca 2019, 22:13:21 »
Dzięki- żadna kontrolka się nie zapaliła i zauważyłem ze dzieje się to tylko po dłuższym postoju po deszczu. Był to dopiero drugi raz wiec dam mu czas :) jeśli znów się pojawi to zabiorę się za EGR
Yaris '17

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lipca 2019, 06:52:05 »
tylko po dłuższym postoju po deszczu.
Więc jak u większości raczej to norma. A jaki przebieg?
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline michaelslay90

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lipca 2019, 08:22:14 »
54200 km
Yaris '17

Offline Jary59

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lipca 2019, 19:05:18 »
Dodam jeszcze kilka szczegółów, do zaworu EGR. Zwykle wszyscy zalecają, aby rozebrać chłodniczkę zaworu i zawór też i wyczyścić, obejrzałem w tym temacie około 15 filmów na różnych forach i youtube. Problem w tym, że wymontowanie zaworu i chłodniczki wcale nie jest proste, wymaga kilka godzin pracy i wcale nie jest powiedziane, że jest ona zanieczyszczona. Zdemontowałem najpierw cewkę zaworu, jest to chwila, tylko trzeba później sprytnie to zamontować, aby zawór był w pozycji zamkniętej po montażu cewki. Trzpień zaworu poruszał się lekko i wracał samoczynnie do pozycji wyjściowej, cewka wydawała się być sprawna, zmierzyłem rezystancję cewek i było niby OK, ale zamontowałem używaną cewkę kupioną za znanym portalu za około 40 zł. Problem zniknął. Wielokrotnie pokonywałem w deszczu dalekie trasy, auto stało także kilka dni na deszczu i nic, jest OK. Nie wiem, czy oryginalna cewka była źle zamontowana, czy miała inną wadę, ale klekotanie się nie powtórzyło już przez około 1,5 roku. Jeszcze wrócę do montażu cewki: trzeba nakręcić na gwintowany trzpień wirnik do oporu i przez wycięcie w korpusie go czymś przytrzymać, ja użyłem miedzianego drutu, wtedy zamontować cewkę. Nie jest prawdą, że można zamontować jakkolwiek i zawór sam zamyka się przed uruchomieniem silnika.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl