Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1033726 razy)

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #3480 dnia: 05 Stycznia 2024, 16:05:49 »
W stosunku do mnie to zaczyna się robić komedia. Salon w którym zamówiłem to Toyota Romanowski  Kraków.
Zamówione koło 5.09, data realizacji listopad/grudzień - w Mszczonowie 14.12.
Dokumentacja wydana 28.12, z poleceniem żebym zarejestrował samochód.
4.01 dokonałem rejestracji a tu się okazuje że samochodu jeszcze nie ma, ale lada moment będzie. Na samo wydanie po dostawie będzie trzeba jeszcze czekać pare dni bo muszą go przygotować.
Napisałem do TCE a oni "Aktualnie szacowany termin dostawy do Stacji to 24 stycznia"
Ręce opadły....
Zwrócę się do nich o samochód zastępczy, bo ciągle wprowadzają mnie w błąd. Na bonusy to widaćna całym świecie można liczyć ale nie u nich.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3481 dnia: 05 Stycznia 2024, 16:30:13 »
Kolego, ja w umowie miałem odbiór 15 grudnia.
Auto było w aso 19 grudnia. W tym samym dniu po zapłaceniu faktury dostałem papiery do rejestracji gdzie sprzedawca zasugerował by w zwiazku z montażem ble i konserwacją, auto zarejestrować w dniu odbioru by ubezpieczenie nie leciało bezproduktywnie oraz że warto po nowym roku by w dowodzie widniał 2024. Mało tego sprzedawca sam wyszedł z inicjatywą ze zwróci sie do TMP o gratyfikację finansową 2 tys za nietotrzymanie terminu. Zalatwił pozytywnie.
Jednym słowem auto zarejestruję, ubezpieczę i odbiorę 11 stycznia.
Teraz musztarda po obiedzie.
Ale miałeś zrobić tak.
Gdy zobaczysz auto dostajesz fakturę.
Na zapłacenie faktury masz 14 dni.
Po zapłaconej fakturze dostajesz dokumenty do rejestracji.
Na rejestrację masz 30 dni.
W dniu rejestracji musisz zapłacić ubezpieczenie.
Odbiór auta.
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2024, 16:45:14 wysłana przez shark_ »
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3482 dnia: 05 Stycznia 2024, 16:36:40 »
że warto po nowym roku by w dowodzie widniał 2024.
A jakie to ma znaczenie? Bo jeżeli myślisz, że w związku z tym, kiedyś drożej odsprzedasz to jesteś w błędzie.

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #3483 dnia: 05 Stycznia 2024, 16:43:37 »
Powiem jak jest jak odbiorę auto i będę jego prawowitym właścicielem. Poczekam aż kurz opadnie. Dziwne to jest, mi samochód zniknął, paru osobom też wcześniej na podstawie tego co pisali ale wszyscy mieli Mszczonów, a ty masz Bytom ze względu na transport ze Słowenii. Może to ma jakieś znaczenie.

Czy data 1 rejestracji ma znaczenie? Jutro rano przyjeżdża klient po mojego Superba. Superb III pojawił się w salonie w Polsce początkiem grudnia 2015, mój miał pierwsz rejestrację 17.12.2015. 3 potencjalnych kupujących w związku z tym negocjowali cenę bo „to już 8 letni samochód, a rocznikowo ma już 9”. Temu co jutro przyjeżdża odebrać (już wpłacił przelew) musiałem opuścić 2tys bo „panie kolejny rok już przeleciał”. Taką jest prawda o rejestracji na koniec roku.

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #3484 dnia: 05 Stycznia 2024, 16:54:24 »
W umowie to miałem listopad/grudzień a zrobił się koniec stycznia.
Otrzymując od dilera homologacje oraz fakturę i informację żebym zarejestrował pojazd, nie brałem tego za złą monetę, bo to nie ja znam się na handlu  samochodami.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3485 dnia: 05 Stycznia 2024, 16:57:05 »
że warto po nowym roku by w dowodzie widniał 2024.
A jakie to ma znaczenie? Bo jeżeli myślisz, że w związku z tym, kiedyś drożej odsprzedasz to jesteś w błędzie.
W kontekscie odsprzedaży dla mnie rocznik schodzi na 3 plan. Wiadomo, ze inne aspekty sa ważniejsze.
Wiadomo że w pierwsze dwa trzy miesiace roku nie wsposób zarejestrować tegorocznego auta ze wzgledów logistycznych.
Ale sam fakt ubezpieczenia. Straci pełny miesiąc a to ładnych pare stówek.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3486 dnia: 05 Stycznia 2024, 17:03:20 »
Taką jest prawda o rejestracji na koniec roku.
Dla kupującego każdy pretekst jest dobry do negocjacji. Jak nie rocznik, to rysa na drzwiach. Zawsze kupowałem nowe samochody w salonach i przy odsprzedaży nie liczyła się data rejestracji, tylko data produkcji. Bo możesz kupić samochód stojący na stoku i dwa lata , i nie odsprzedaż go za cenę młodszego, bo później był zarejestrowany.
Ale sam fakt ubezpieczenia. Straci pełny miesiąc a to ładnych pare stówek.
Tu pełna zgoda, dlatego dziwię się osobom rejestrującym i ubezpieczającym samochody, zanim fizycznie je zobaczą i nawet nie znają terminu odbioru.
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2024, 17:06:29 wysłana przez pireus »

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3487 dnia: 05 Stycznia 2024, 17:14:07 »
Zawsze kupowałem nowe samochody w salonach i przy odsprzedaży nie liczyła się data rejestracji, tylko data produkcji.
Zgoda.
W toyocie jest o tyle fajnie, że w świadectwie homologacji jest data produkcji  u mnie 6.10.2023 a zarejestrowany bedzie 11.01.2024.
To było jednym z powodów że 8 listopada nie rzuciłem się na stokowy z wyprzedaży rocznika bo nie było wiadomo skąd auto wytajało w Mszczonowie.
Cierpliwie odczekałem od zamówienia 04.01.23 z przydzielonym slotem w październiku do planowanego odbioru 15.12.23 ktory się przesunął do 11.01.24. z bonisikiem 2 tys zl

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #3488 dnia: 05 Stycznia 2024, 17:21:48 »
W stosunku do mnie to zaczyna się robić komedia. Salon w którym zamówiłem to Toyota Romanowski  Kraków.
Zamówione koło 5.09, data realizacji listopad/grudzień - w Mszczonowie 14.12.
Dokumentacja wydana 28.12, z poleceniem żebym zarejestrował samochód.
4.01 dokonałem rejestracji a tu się okazuje że samochodu jeszcze nie ma, ale lada moment będzie. Na samo wydanie po dostawie będzie trzeba jeszcze czekać pare dni bo muszą go przygotować.
Napisałem do TCE a oni "Aktualnie szacowany termin dostawy do Stacji to 24 stycznia"
Ręce opadły....
Zwrócę się do nich o samochód zastępczy, bo ciągle wprowadzają mnie w błąd. Na bonusy to widaćna całym świecie można liczyć ale nie u nich.

Wrzuć opis i ostrzeżenie żeby nie płacić przed obejrzeniem auta na placu na ich fecebooku, zobaczysz jak szybko. :)
Na forum żale nic Ci nie dadzą, wszyscy znamy ich podejście.

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #3489 dnia: 06 Stycznia 2024, 13:53:48 »
No ciekawe to jest jak mówiłem bo jedni mają śledzenie z Mszczonowa do Salonu, a niektórzy mają tak, że auto zabrane z Mszczonowa znika ze śledzenia.

Udało mi się załatwić VIN ;) nie da się go dodać do aplikacji MyT, jest informacja że samochód jest zbyt nowy i należy pobrać aplikację „MyToyota”. Po pobraniu i zalogowaniu wersja pasuje, kolor pasuje, silnik pasuje ;). Aplikacja prosi o uruchomienie samochodu i poczekaniu 3 minut na aktywacje.

Offline chaos

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #3490 dnia: 07 Stycznia 2024, 23:51:26 »
Witam szanownych forumowiczów.

U mnie sytuacja na ta chwilę wygląda następująco:

02.01 podpisana umowa na zakup Corolla TS 1.6 GR+Dynamic. Tego samego dnia zarejestrowałem się w aplikacji i od razu wyskoczył mi status, że samochód znajduje się w transporcie w lokalizacji Toton. Następnego dnia było to już Onnaing we Francji. Kolejny dzień i informacja że jest już w Kolin po czym kolejny dzień i aplikacja wskazuje, że znowu jest w Onnaing. Troszkę zgłupiałem i wysłałem maila na klient@toyota.pl z zapytaniem co się dzieje z samochodem. Dostałem odpowiedź następującej treści: "W odpowiedzi na Pana wiadomość uprzejmie informujemy, iż zamówiony przez Pana samochód w chwili obecnej znajduje się w bezpośrednim transporcie z miasta Kolin (Czechy) do Polski. Aktualnie szacowany termin dostarczenia samochodu do składu celnego w Polsce to koniec przyszłego tygodnia." oraz dopisek "Jednocześnie przepraszamy za niespójności wskazywane na portalu oraz w aplikacji. Administracja portalu leży po stronie Toyota Motor Europe.".
Po zapoznaniu się z tym wątkiem wiem, że nie tylko u mnie wystąpiły takie zakłamania jeżeli chodzi o lokalizację samochodu. Pozostaje wierzyć, że rzeczywiście samochód zmierza już do Polski.

Tak więc uściślając:
02.01 Podpisanie umowy
02.01 Toton
03.01 Onnaing
04.01 Kolin
05.01 Onnaing 

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3491 dnia: 08 Stycznia 2024, 06:41:49 »
Jest dobrze kolego.
Ja zamawiałem 04.01 auto mam do odbioru 11.01
Wystarczy byc cierpliwym  :-P
Corolla TS 1.6 GR+Dynamic.
Ich informacje są równie rzetelne jak Twoja  :shock:
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2024, 06:43:53 wysłana przez shark_ »

Offline chaos

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3492 dnia: 08 Stycznia 2024, 10:31:35 »
Corolla TS 1.6 GR+Dynamic.
Ich informacje są równie rzetelne jak Twoja
Oczywiście chodzi o silnik 1.8. tak to jest jak całe życie jeździ się 1.6. Mój błąd.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3493 dnia: 08 Stycznia 2024, 11:12:28 »
zamawiałem 04.01 auto mam do odbioru 11.01
Spoko :)
Zamawiałem 04.01.2023 by nie było niedomówień

Offline chaos

• Prawie Toyot