Autor Wątek: Czas oczekiwania na auto  (Przeczytany 1032999 razy)

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #4170 dnia: 12 Kwietnia 2026, 14:54:04 »
Zapłacić 40k za użytkowanie 2

Jeśli mówimy o kosztach to nie wspomniałeś jaki kabarecik następuje przy zdawaniu pojazdu i jakie są koszta najdrobniejszej ryski na lakierze, tapicerce czy plamki na kanapie nie wspominajac o wycenie faktycznych uszkodzeń.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #4171 dnia: 12 Kwietnia 2026, 19:16:48 »
traci na wartości mniej niż 20k
Chyba raczej 30-35

Najtańsze CHR II są po około 103k pln, kiedy nowy z wyprzedaży rocznika 25 można dostać za 116k.
Camry Executive jakieś 25k traci na wartości przez 1-2 lata.

Jaka Toyota w 2 lata traci 30k na wartości? Dostawczaki Stelantis to nie Toyoty.

Może Prius 5gen, ale to ma znikomy popyt no i CHR II PHEV kompletnie zjada go jeśli chodzi o cenę.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4172 dnia: 12 Kwietnia 2026, 21:32:22 »

[/quote]
nie wspomniałeś jaki kabarecik następuje przy zdawaniu pojazdu

Nie demonizujmy tematu. Nie wiem jak w KINTO (będę wiedział za 2-3 tygodnie jak koledzy będą oddawać). Ja oddawałem w sumie 3 samochody po 4 letnich wynajmach w LeasePlan (przebiegi >>150kkm). Nie było żadnych problemów ani nadmiernych wycen. Miesiąc temu oddawałem Octavię- kilka rys i odprysków na lakierze (na różnych elementach), dwie długie rysy na drzwiach (bez wgniecenia) - koszt ok. 700 PLN netto (wyceniają utratę wartości).

Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4173 dnia: 12 Kwietnia 2026, 21:37:19 »
Jaka Toyota w 2 lata traci 30k na wartości? Dostawczaki Stelantis to nie Toyoty
Rozumiem, że każdy fan marki uwąża że jego samochód jest najlepszy a gdyby chciał go sprzedać to nic na nim nie straci.
Ale fakty są inne.
35% w trzy lata to i tak dobry wynik
https://poleasingowe.pl/blog/ktore-marki-traca-najmniej-na-wartosci-ranking-2025/

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
Czas oczekiwania na auto
« Odpowiedź #4174 dnia: 13 Kwietnia 2026, 04:34:13 »
Dobre źródło, takie w ogóle nie stronnicze, to przecież nie tak że strona sprzedająca pojazdy poleasingowe będzie reklamować swój produkt i reklama właśnie to jedyny powód istnienia tego wpisu. Sprzedaż konsumencka na tej stronie jest znikoma więc skąd mogą mieć pełne dane?

No i 3 lata to nie 2 lata, różnica 50% oraz koniec gwarancji  producenta.

Czytanie z zrozumieniem.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2026, 04:38:26 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4175 dnia: 13 Kwietnia 2026, 07:19:47 »
OK, nie będę dalej dyskutował.
Jeśli chcesz sam poszukaj w internetowych.
Weź tylko pod uwagę że w latach 2020-24 rynek był totalnie zaburzony. Przez pandemie i szalone podwyżki nowych samochodów.
2 letnie Punto jakie kupiłem żonie w 2016 (za ok 60% ceny pierwotnej) w 2022 roku mogłem sprzedać za taką samą cenę.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4176 dnia: 13 Kwietnia 2026, 08:20:16 »
Porównałem ceny 2-letnich aut z Otomoto do aktualnych cenników aut nowych, nie widać aby nowe Toyoty traciły na wartości 35k w takim okresie, nawet przy przebiegach zbliżających się do limitu gwarancji.

To co się działo ileś lat temu nie wiem jak ma wpływać na aktualne ceny aut nowych i 2-letnich. Kiedyś kompakt kosztował 40k.

Najem długoterminowy czy leasingi konsumenckie są dla ludzi którzy godzą się na płacenie ceny premium za użytkowanie nowego auta gdy nie mają na to środków, trzeba to sobie powiedzieć jasno i tyle. Nie jest to opłacalne, bo nie może być z założenia.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4177 dnia: 13 Kwietnia 2026, 09:11:06 »
Porównałem ceny 2-letnich aut z Otomoto do aktualnych cenników aut nowych,

Czyli porównałeś ceny wywoławcze (transakcyjne są co najmniej kilka procent niższe) samochodów kupionych 2 lata temu w końcówce górki cenowej z aktualnymi promocyjnymi cenami samochodów - skorygowanych zauważalnie na skutek sytuacji rynkowej.
Poza tym pisząc o 35 tys patrzyłem na samochody w cenach 140-150 tys - czyli utrata ok. 25% (teraz zauważyłem, że o CHR pisałeś - jesteśmy w dziale Corolla)
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2026, 09:15:07 wysłana przez pawelll »

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4178 dnia: 19 Czerwca 2026, 12:41:05 »
W ramach przypomnienia to polecam jednak odbierać nowy samochód z czujnikiem lakieru lub osobą doświadczoną w tym temacie by na pierwszym przeglądzie nie okazywało się, że auto miało przygody o których Klient nie został w całości poinformowany. A wychodzą naprawdę ciekawe kwiatki które potem po roku ciężko udowodnić
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4179 dnia: 28 Czerwca 2026, 11:55:22 »
Po jakim roku, po wyjeździe z salonu już działa "do bramy i się nie znamy". W 2009 roku osobiście to przerabiałem z "fabrycznie nowym" autem.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl