Mylisz się mój drogi. Możesz stosować do naprawy auta części, które są wykonane przez producentów trzecich - zamienniki. Znajdź sobie zamiennik panelu sterowania szybami (produkowany przez tego samego producenta, od którego bierze Toyota, tyle że bez jej znaczka) i zgodnie z jego specyfikacją będzie pasował do całej gamy Toyoty.
Tak samo możesz zalać olej zgony ze specyfikacją, ale nie musi on mieć homologacji producenta.
Hak holowniczy możesz sobie założyć sam, podpiąć do dedykowanej złączki i ASO nic do tego. Nie musi być homologowany do
Tą drogą, ładowarkę do telefonu też musiałbyś mieć homologowaną przez producenta auta.
Inna kwestia, jak założysz opony w niedopuszczonym w homologacji rozmiarze i będziesz miał wypadek - wtedy możesz mieć problemy z ubezpieczeniem.
Kamerkę założyłem i podpiąłem do instalacji, ASO nie protestowało. Na przełącznik szyb, głośniki, uchwyty - też nie.
Co ciekawe - chcieli mi założyć panel od nowej Corolli, ale cena mnie odstraszyła.
Każdy robi jak uważa, auto jest moje, nie ma leasingu, nie ma kredytu, nie ma wypożyczenia, nie jest własnością producenta.