Autor Wątek: Corolla Verso II - - błąd B1653 - czujnik położenia fotela kierowcy  (Przeczytany 3790 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Verso08

• Toyot Leżący
  • *
Witam, jakiś czas temu wyskoczyła mi kontrolka poduszek i cały czas świeci. Kostki pod fotelami zostały sprawdzone - odpiąłem i wpiąłem na nowo, ale to nie pomogło. Byłem dzisiaj u mechanika żeby podpiąć samochód pod komputer i wyskoczył błąd: B1653 - czujnik położenia fotela kierowcy (bieżący i historyczny). Niestety błędu nie udało się skasować. Co może być przyczyną i od czego zacząć?

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Corolla Verso II - - błąd B1653 - czujnik położenia fotela kierowcy
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Sierpnia 2019, 10:27:52 »
Czujnik albo wiązka.

Tu masz podobny temat - spróbuj sprawdzić w ten sposób.

http://www.ttguide.net/seat_position_airbag_sensor_circuit_malfunction_b1653_35_-2325.html
3VZ.pl

Offline Verso08

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Corolla Verso II - - błąd B1653 - czujnik położenia fotela kierowcy
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Sierpnia 2019, 19:27:06 »
Dzięki za odpowiedź.
Jakby ktoś miał podobny problem to opiszę jak to przebiegło u mnie. Zlokalizowałem czujnik położenia fotela i po dokładnych oględzinach zauważyłem, że jeden z kabli tuż przy samej wtyczce jest ułamany. Z racji tego, że dostęp pod fotelem jest słaby, a nie chciałem demontować fotela - uciąłem drugi kabel przy wtyczce. W domu zdemontowałem wtyczkę i do konektorów podpiąłem nowe przewody po ok. 15 cm, które później podłączyłem pod dwa przewody pod fotelem za pomocą złączki wago. Całość przymocowałem taśmą izolacyjną do wiązki, która przechodziła obok, żeby podczas odkurzania itp. nic nie naruszyć. Kontrolka zgasła bez ponownego podpinania pod komputer i kasowania błędu.  :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl