Jezdze obecnie Kadjarem TCE 1.2/130 km - to wiekszy i ciezszy SUV od CHR z silnikiem turbo, ale jednak przy 140 pali mi 9-10 l/100 km.
Czy większy to nie wiem ale w teście adac waży dokładnie tyle samo 1405 kg. Ponieważ bardziej wysilony to na autostradzie pali jak smok przy 130 wyszło 8,7 l / 100 km.
Cytat: Zbig w 18 Października 2019, 12:58:31Czy większy to nie wiem ale w teście adac waży dokładnie tyle samo 1405 kg. Ponieważ bardziej wysilony to na autostradzie pali jak smok przy 130 wyszło 8,7 l / 100 km.Taki urok wyższych samochodów, podobnej wielkości CX5 kolegi z 2-litrowym silnikiem pali bardzo podobnie na autostradzie. Za to turbina przy odpowiednim traktowaniu pozwala spalić mniej w mieście, mi się udaje w warszawskich korkach uzyskać ok. 8,5 l/100 km, kolega nie może zejść poniżej 11 l. Zobaczymy ile zaoszczędzę na jeżdżeniu hybrydową Corollą Sedan, którą niedługo będę miał, ale sądząc po opiniach - sporo
U mnie spalanie po mieście w korkach mieści się w granicach 3,9 - 4,2 l/100 l. Raz w trasie (54 km) udało mi się uzyskać spalanie wg komputera 3,2 l/100 km. Co prawda jechałem dłużej (specjalnie jak najczęściej na ev) i dużo wolniej niż normalnie, ale chciałem sprawdzić do jakiej wartości dojdę. Niestety nie udało się zejść na 2,9 l. A tak to na takiej trasie mam zwykle ok. 4,4 l/100 km. Wersja sedan.
Na razie jedyna marka, która poradziła sobie z nagarem przy bezpośrednim wtrysku to Mercedes.
Zecydowanie 1,8, może niższe osiągi ale za to posredni wtrysk paliwa. Na razie jedyna marka, która poradziła sobie z nagarem przy bezpośrednim wtrysku to Mercedes.