Autor Wątek: Jak rozebrać panel po lewej, nad nogami kierowcy Auris I?  (Przeczytany 4107 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Danek4604

• Toyot Leżący
  • *
Jak rozebrać panel po lewej, nad nogami kierowcy Auris I?
« dnia: 06 Sierpnia 2019, 22:59:00 »
Chcę w otworze w miejsce zaślepki 24x34 mm zamontować gniazdo USB do zasilania nawigacji lub innych urządzeń elektronicznych. Nie wiem jak zdjąć plastiki pod kierownicą, osłaniające między innymi, skrzynkę bezpieczników, tak aby niczego nie połamać. Proszę o ewentualnie dokładny opis czynności.
« Ostatnia zmiana: 14 Września 2019, 18:06:56 wysłana przez fazibazi »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Jak rozebrać plastiki nad nogami kierowcy?
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Sierpnia 2019, 06:23:46 »
Zazwyczaj wystarczy pociągnąć w I. I wyjdzie z klipsów

Offline Danek4604

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Sierpnia 2019, 22:41:51 »
Zapomniałem dodać, że mój samochód to Auris 1 po liftingu z 2013 roku.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Sierpnia 2019, 13:58:10 »
Jezeli Auris I to te zaraz nad pedalami są na zatrzaski. Panel z przyciskami po lewej również-pociagnij do siebie (uważaj na przewody od przełączników). Oslony pod kierownicą są przynajmniej na jedna śrubę. Jak sciągniesz te dolne to zobaczysz. Ja generalnie jeżdżę bez tych dolnych osłon zarówno u siebie jak i pasażera. Ich mocowanie jest tak badziewne ze tylko sie telepią miedzy nogami ;)
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2019, 14:02:28 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Danek4604

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Sierpnia 2019, 23:11:55 »
Dziękuję za podpowiedzi. Jeśli chodzi o stronę toyota tech.eu to nie bardzo mogę sobie z nią poradzić. Nie znam angielskiego a tłumacz google tłumaczy beznadziejnie. Natomiast to co pisze "fazibazi" - myślę będzie mi pomocne..Dzisiaj obfotografowałem te osłony od spodu. Niestety mało co widać, szczególnie jeśli chodzi o połączenia ze sobą poszczególnych elementów. Jedyne co zauważyłem to taka żółta spinka na przeciwko skrzynki bezpieczników, przy dolnej krawędzi, która, jak mi się wydaje, zabezpiecza kołek jednego plastiku w otworze drugiego. Przed rozłączeniem trzeba będzie zdjąć tę spinkę. Serdecznie dziękuję za zainteresowanie tematem. Gdyby jeszcze ktoś mógł coś podpowiedzieć to bardzo proszę. Na razie poszukuję zasilacza USB do montażu w samochodzie, takiego żeby pasował do prostokątnego otworu 34x24 mm . Gdy będę go już miał to wezmę się do dzieła. Wtedy postaram się opisać jak mi poszło. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów!

Offline Danek4604

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Września 2019, 13:32:51 »
Żeby zakończyć temat, informuję, że nabyłem ładowarkę do urządzeń mobilnych, przeznaczoną do zamontowania w otworze nad nogami kierowcy po wyjęciu lewej zaślepki, specjalną do Toyoty Auris i ją zamontowałem.
Podczas jej montowania zdjąłem fragment deski rozdzielczej no i okazuje się, że to nic trudnego. Ten element plastikowy zamocowany jest w sumie na 8 zaczepach, trzeba go po prostu wyciągnąć.  Najpierw trzeba od tyłu wypchnąć wystające, z tyłu, na obu jego dolnych rogach zatrzaski, mają one żółte nakładki. Nie potrzeba niczego odbezpieczać. Gdy te zatrzaski wyjdą z otworów, to kolejno idąc po krawędziach lewej i prawej do góry, należy uwalniać go z następnych. Trzeba to robić bez pospiechu nie używając zbyt dużej siły, żeby nie połamać zatrzasków. Trzeba też uważać aby nie wyrwać przewodów podłączonych do sterowania światłami mijania i lusterkami. Wygląda to dokładnie tak jak na obrazku w instrukcji na str. 447.
« Ostatnia zmiana: 14 Września 2019, 18:15:21 wysłana przez fazibazi »

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Września 2019, 13:48:15 »
Specjalna do Auris, znaczy pasuje mechanicznie do otworu, czy coś więcej?
I skąd zasilanie do tej ładowarki brałeś?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline Danek4604

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Września 2019, 20:06:00 »
Wystarczy wpisać w wyszukiwarce google: "Ładowarka USB do samochodu Toyota Auris" i tam są propozycje, głównie na Alegro. Ja zamówiłem w AIExpress, nie wiedziałem, że trzeba czekać ponad miesiąc. Jak się okazuje wysyłka jest ze Stanów i tam czekają aż im się kontener napełni. Moja ma dwa wyjścia USB po 2A. Zmierzone przeze mnie napięcie to 5,3 V. Na kablu zasilającym znajduje się bezpiecznik rurkowy w rozkręcanym gnieździe. Na obudowie jest napis "TOYOTA". Zapłaciłem niecałe 20 zł. Koszt dostarczenia - gratis. Zdjąłem ten element plastikowy deski rozdzielczej żeby znaleźć jakiś punkt do jej podłączenia. Jakiś elektryk pewnie by wiedział gdzie będzie można bezpiecznie podłączyć,  Nie mogłem się zdecydować, bałem się uszkodzić coś więc zdecydowałem się podłączyć dodatkowym kabelkiem, który i tak miałem wcześniej pociągnięty od gniazda zapalniczki. Wcześniej  na tym kabelku miałem dodatkowe, przenośne, gniazdo zapalniczki

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl