Autor Wątek: Wideorejestrator plus Powerbank  (Przeczytany 56564 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wideorejestrator plus Powerbank
« Odpowiedź #105 dnia: 30 Maja 2021, 14:46:29 »
Jeszcze nie przekonało bo jeszcze nie zakupiłem ale póki co to cena dużo niższa jeśli miałbym brać wersje neo o tej samej pojemności co Black bo ma raptem 6600mAh a Neto z tą pojemnością to neo6 kupisz za ok 8 stówek za to za ok 1300 masz wersję neo9 która ma 9000mAh więc tu mnie bardziej skłania do zakupu. I jedno i drugie oczywiście można rozbudować o kolejny powerbank

Wysłane z mojego MI 9 Transparent Edition przy użyciu Tapatalka
A może ktoś z Was ma wiedzę dlaczego na niektórych schematach podłączają kamerkę do powerbanka przez hardware kit ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mówisz o blackviue?
W cellinku tego elementu nie podpinasz bo jest zbyteczny gdyż hardawrekit zabezpiecza mały Aku przed rozładowaniem. Jak jest podpinany Black? Cellink podpina się pod masę auta i do bezpiecznika w skrzynce gdzie występuje prąd po zapłonie czyli np do bezpiecznika zapalniczki.

Tak tez rozumiem ze powinno być tak jak piszesz, ale mieszają mi w głowie grafiki na ofertach Celinka i nie czaję bazy :|

Chodzi o to że masz możliwość podpięcia w dwojaki sposób:
1. Albo podpinasz bezpośrednio do akumulatora to wtedy używasz tego adaptera który zabezpiecza Aku przed rozładowaniem (moim zdaniem bez sensu ten sposób podłączenia)
2. Albo podpinasz pod bezpieczniki i nie podpinasz tego adaptera

Offline Dziuba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: 30 Maja 2021, 15:11:34 »
Jeszcze nie przekonało bo jeszcze nie zakupiłem ale póki co to cena dużo niższa jeśli miałbym brać wersje neo o tej samej pojemności co Black bo ma raptem 6600mAh a Neto z tą pojemnością to neo6 kupisz za ok 8 stówek za to za ok 1300 masz wersję neo9 która ma 9000mAh więc tu mnie bardziej skłania do zakupu. I jedno i drugie oczywiście można rozbudować o kolejny powerbank

A może ktoś z Was ma wiedzę dlaczego na niektórych schematach podłączają kamerkę do powerbanka przez hardware kit ?

Mówisz o blackviue?
W cellinku tego elementu nie podpinasz bo jest zbyteczny gdyż hardawrekit zabezpiecza mały Aku przed rozładowaniem. Jak jest podpinany Black? Cellink podpina się pod masę auta i do bezpiecznika w skrzynce gdzie występuje prąd po zapłonie czyli np do bezpiecznika zapalniczki.

Tak tez rozumiem ze powinno być tak jak piszesz, ale mieszają mi w głowie grafiki na ofertach Celinka i nie czaję bazy :|

1. Albo podpinasz bezpośrednio do akumulatora to wtedy używasz tego adaptera który zabezpiecza Aku przed rozładowaniem (moim zdaniem bez sensu ten sposób podłączenia)

Tez tak myśle ze pierwszy sposób jest bezsensu, ale przychodzi do głowy myśl skąd kamera będzie wiedzieć ze ma pracować w trybie parkingowym skoro będzie mieć cały czas prąd z powerbanka ?

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #107 dnia: 30 Maja 2021, 15:26:00 »

Mówisz o blackviue?

Tez tak myśle ze pierwszy sposób jest bezsensu, ale przychodzi do głowy myśl skąd kamera będzie wiedzieć ze ma pracować w trybie parkingowym skoro będzie mieć cały czas prąd z powerbanka ?

Tak jak pisałem Ci wyżej że wszystko zależy od kamerki jaką masz, u mnie w Vantrue wygląda to tak że gdy auto się przemieszcza to jest w trybie moralnym natomiast po zatrzymaniu pojazdu i braku ruchu po upływie ok 3min załącza się tryb parkingowy który albo uruchamia nagrywanie przy wykryciu ruchu lub wstrząsu np podczas kolizji parkingowej albo nagrywa w trybie poklatkowym czyli rejestruje np co 3 sec.

Offline Dziuba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 30 Maja 2021, 15:32:32 »

Mówisz o blackviue?

Tak jak pisałem Ci wyżej że wszystko zależy od kamerki jaką masz, u mnie w Vantrue wygląda to tak że gdy auto się przemieszcza to jest w trybie moralnym natomiast po zatrzymaniu pojazdu i braku ruchu po upływie ok 3min załącza się tryb parkingowy który albo uruchamia nagrywanie przy wykryciu ruchu lub wstrząsu np podczas kolizji parkingowej albo nagrywa w trybie poklatkowym czyli rejestruje np co 3 sec.

Ja mam VIOFO i ona przechodzi w tryb parkingowy gdy przestanie dostawać sygnał z acc i ciągnie prąd z akumulatora przez stały plus w hardware kit i jest to logiczne tylko ciekawi mnie czy powerbank da znać ze nie dostaje prądu z zapłonu i po zgaszeniu auta kamerka przejdzie w parking

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #109 dnia: 30 Maja 2021, 15:52:25 »
Tu masz opisane jak działa tryb parkingowy prawidłowo u Ciebie znalezione na stronie producenta opisane co i jak.
Trzeba jedynie mieć aktualne oprogramowanie w kamerce

Jak uzyskać tryb parkingowy w A119/A119S/A119 PRO/A129?

Tryb parkingowy został udostępniony w ramach aktualizacji oprogramowania udostępnionego przez producenta. Aby uzyskać tę funkcję, należy zainstalować w kamerze najnowsze oprogramowanie.

Viofo A119 - firmware min. v3.3

Viofo A119S - firmware min. v2.1

Viofo A119 PRO - firmware min. v1.0

Viofo A129 (single lub dual) - firmware min. v1.0 (od wersji v1.5 dostępne nowe tryby parkingowe - patrz poniżej)

Jak działa tryb parkingowy w A119/A119S/A119 PRO/A129?
Jeśli kamera nie wykryje ruchu przez 1m30s, to automatycznie przechodzi w stan spoczynku (Standby mode) i przełącza G-Sensor w najwyższą czułość. Należy jednak pamiętać, że dotyczy to odczytów zebranych zarówno przez G-Sensor jak i tryb detekcji ruchu. W razie wykrycia ruchu w swoim polu widzenia, kamera wznawia nagrywanie w trybie poklatkowym (time lapse) i nagrywa w ten sposób przez co najmniej 1m30s jeśli nie wykryje dalszego ruchu w swoim polu widzenia. Jeśli ruch jest wciąż wykrywany, kamera kontynuuje nagrywanie w trybie time lapse. Jeśli kamera wykryje wstrząs (wibracje), to wznawia nagrywanie w trybie normalnym i kontynuuje nagrywanie jeśli wibracje wciąż występują, np. podczas jazdy. Jeśli wibracje ustąpią, to po 1m30s kamera ponownie przejdzie w stan spoczynku.

A tu masz link do całego artykułu
https://wr24support.freshdesk.com/support/solutions/articles/8000056807-tryb-parkingowy-dla-viofo-a119-a119s-a119-pro-a129

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #110 dnia: 30 Maja 2021, 15:56:53 »
Co do powerbanka jest jeszcze alternatywa iroad power pack lub iroad power pack plus

Offline Dziuba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 30 Maja 2021, 16:00:52 »
Tu masz opisane jak działa tryb parkingowy prawidłowo u Ciebie znalezione na stronie producenta opisane co i jak.
Trzeba jedynie mieć aktualne oprogramowanie w kamerce

Jak uzyskać tryb parkingowy w A119/A119S/A119 PRO/A129?

Tryb parkingowy został udostępniony w ramach aktualizacji oprogramowania udostępnionego przez producenta. Aby uzyskać tę funkcję, należy zainstalować w kamerze najnowsze oprogramowanie.

Viofo A119 - firmware min. v3.3

Viofo A119S - firmware min. v2.1

Viofo A119 PRO - firmware min. v1.0

Viofo A129 (single lub dual) - firmware min. v1.0 (od wersji v1.5 dostępne nowe tryby parkingowe - patrz poniżej)

Jak działa tryb parkingowy w A119/A119S/A119 PRO/A129?
Jeśli kamera nie wykryje ruchu przez 1m30s, to automatycznie przechodzi w stan spoczynku (Standby mode) i przełącza G-Sensor w najwyższą czułość. Należy jednak pamiętać, że dotyczy to odczytów zebranych zarówno przez G-Sensor jak i tryb detekcji ruchu. W razie wykrycia ruchu w swoim polu widzenia, kamera wznawia nagrywanie w trybie poklatkowym (time lapse) i nagrywa w ten sposób przez co najmniej 1m30s jeśli nie wykryje dalszego ruchu w swoim polu widzenia. Jeśli ruch jest wciąż wykrywany, kamera kontynuuje nagrywanie w trybie time lapse. Jeśli kamera wykryje wstrząs (wibracje), to wznawia nagrywanie w trybie normalnym i kontynuuje nagrywanie jeśli wibracje wciąż występują, np. podczas jazdy. Jeśli wibracje ustąpią, to po 1m30s kamera ponownie przejdzie w stan spoczynku.

A tu masz link do całego artykułu
https://wr24support.freshdesk.com/support/solutions/articles/8000056807-tryb-parkingowy-dla-viofo-a119-a119s-a119-pro-a129

Dzięki , rozjaśniłeś mi wszystko

Offline Dziuba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #112 dnia: 30 Maja 2021, 17:09:39 »
Zamówiłem cellinka 8+ , cena/parametry chyba najbardziej mi siadły 

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #113 dnia: 30 Maja 2021, 20:54:00 »
Daj linka jak możesz? Gdzie będziesz go umieszczał? Któryś z kolegów ma 9 i umiejscowił go pod fotelem kierowcy

Offline Dziuba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 30 Maja 2021, 20:57:43 »
Daj linka jak możesz? Gdzie będziesz go umieszczał? Któryś z kolegów ma 9 i umiejscowił go pod fotelem kierowcy

Kupiłem tutaj , sprzedawca sprawdzony wcześniej i wszystko było ok

Zobacz ofertę: Powerbank bateria Cellink NEO8+ 7500mAh LiFePO4  https://allegro.pl/oferta/powerbank-bateria-cellink-neo8-7500mah-lifepo4-10727996103

Tez myśle dać pod fotel kierowcy , ewentualnie do bagażnika do wnęki koło akumulatora (TS )

Offline Dziuba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #115 dnia: 01 Czerwca 2021, 17:22:12 »
Tez już wiem trochę więcej po co podłączać cellinka pod hardwire kit.

Dzwoniłem na infolinie wideorejestratory24.pl

Zalecają takie podłączenie żeby tryb parkingowy działał w pełni tzn. Nie ze kamera przechodzi w czuwanie do puki nie wykryje ruchu tylko mogę  ustawić wszystkie tryby parkingowe łącznie z low bitrate

Grafika z innego forum ze schematem podłączenia

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
    • Toyota New Global Architecture
« Odpowiedź #116 dnia: 05 Czerwca 2021, 08:59:54 »
Powerbank samochodowy właśnie tym się charakteryzuje, że jest w stanie przekazać dalej informację o zapłonie, więc jak kamera potrafi przełączać się w zależności od tego czy jest zapłon czy nie to nie trzeba nic czarować z wykrywaniem bezruchu i na tej podstawie załączania trybu parkingowego.

Offline Dziuba

• Toyot Leżący
  • *
Wideorejestrator plus Powerbank
« Odpowiedź #117 dnia: 14 Czerwca 2021, 17:30:02 »
Podzielę się z Wami wrażeniami po tygodniu z powerbankiem

Zestaw VIOFO 129 duo
Cellink neo 8+
Czas ładowania od 0 do 100% 40 minut
Czas ciągłego nagrywania z dwóch kamer 23godziny
 Montaż w Aso 280zl /h
Trwało to ponad 1,5h ale policzyli tylko za jedną godzinę .
Kamery zamontowane standardowo a powerbank pod siedzeniem kierowcy

Szczerze polecam
Jak coś to chętnie odpowiem na pytania

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #118 dnia: 14 Czerwca 2021, 20:20:39 »
Podzielę się z Wami wrażeniami po tygodniu z powerbankiem

Zestaw VIOFO 129 duo
Cellink neo 8+
Czas ładowania od 0 do 100% 40 minut
Czas ciągłego nagrywania z dwóch kamer 23godziny
 Montaż w Aso 280zl /h
Trwało to ponad 1,5h ale policzyli tylko za jedną godzinę .
Kamery zamontowane standardowo a powerbank pod siedzeniem kierowcy

Szczerze polecam
Jak coś to chętnie odpowiem na pytania

Który serwis to montował? Jak z gwarancją na montaż dali coś mówili?

Offline herakles

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #119 dnia: 14 Czerwca 2021, 21:39:13 »
Ja mam taki zestaw kupiony na https://www.wideorejestratory24.pl/
Adapter zasilania / powerbank Cellink NEO6 - 1x 999.00 PLN
Adapter rozszerzający Cellink EXT7 - 1x 799.00 PLN
Kamera samochodowa Mio MiVue J85+A30 - 1x 636.00 PLN
Przedłużona ochrona serwisowa EasyProtect? - 1x 249.00 PLN
Kamera tylna Mio MiVue A30 - 1x 349.00 PLN
Karta pamięci microSDXC Samsung EVO Plus 128GB - 1x 119.00 PLN

Trzyma przez 2 dni na parkingu bez problemu, po roku użytkowania brak jakichkolwiek problemów. Ładowanie całego zestawu około 1,5h do pełna. Jedyny minus to transfer bezprzewodowy filmików z kamery na telefon (kamera nie ma wyświetlacza), który jest bardzo powolny, dlatego najlepiej nagrywać sekwencje jednominutowe do ewentualnego podglądu.

Całość zamontowana w Toyota Katowice przy odbiorze auta. Zapłaciłem 300 zł. Powerbank ukryty pod fotelem kierowcy nie przeszkadza w żaden sposób pasażerowi z tyłu. Wszystkie kable tak poprzeciągali, że nic nie widać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl