Autor Wątek: Wskaźnik zużycia chwilowego.  (Przeczytany 18401 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline romek2019

• Toyot Leżący
  • *
Wskaźnik zużycia chwilowego.
« dnia: 11 Sierpnia 2019, 10:55:39 »
Na początek chciałbym serdecznie przywitać użytkowników! Jestem tu nowy. Od m-ca posiadam Aurisa 1,6. Jest to moja druga Toya, popprzednia również nowa Corolla 1,6 Wagon z 2003 r. Aurisem przejechałem dopiero 165 km i pierwsze pytanie, czy jest wskaźnik chwilowego zużycia. w Corolli to miałem.Było to b. pomocne, pozwalało dobrać styl jazdy. W Aurisie pokazuje się liczba, ale to chyba średnie zużycie na przejechanym dystansie. Jest jeszcze taki pasek, ale goowno na nim widać. Bardzo mi brakuje tego chwilowego. Wczoraj przejechałem ok. 20 km w trasie i pokazało ok.8\100. Trochę to dużo, bo na starej Corolli miałem 6-6,5\100.

Gawith

• Gość
Odp: Wskaźnik zużycia chwilowego.
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpnia 2019, 11:30:18 »
Nie znajdziesz u siebie chwilowego spalania. Dokup sobie radio z dotykowym ekranem (ok. 250 zł), tam jest chwilowe spalanie, bluetooth i inne bajery.
Co do silnika to 1,6 w corolli nie jest taki sam jak w aurisie i dodatkowo auris cięższy, więc ciężko o równie niskie spalanie. Jeśli świeżo kupiłeś samochód to warto sprawdzić: stan świec, filtra powietrza, czystość przepływomierza i poprawne ciśnienie w kołach - te elementy najczęściej wpływają na spalanie.

Offline romek2019

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Sierpnia 2019, 11:41:09 »
Co mam sprawdzać, auto nowe po obsłudze salonowej. Mam dodatkowo w wyświetlaczu centralnym nawigację, tam mam szukać?

Offline romek2019

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Sierpnia 2019, 11:53:45 »
Dzięki za info. Byłem teraz w aucie. Faktycznie jest taka opcja na wyświetlaczu głównym tylko za cenę utraty podglądu nawigacji. Czyli albo to albo tamto. O kant doopy rozbić takie udogodnienie. Powinno to być między licznikami. Cóż, Toyota schodzi na psy przez takie duperele.

Offline aBuSaJe

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Sierpnia 2019, 12:42:37 »
Na początek chciałbym serdecznie przywitać użytkowników! Jestem tu nowy. Od m-ca posiadam Aurisa 1,6. Jest to moja druga Toya, popprzednia również nowa Corolla 1,6 Wagon z 2003 r. Aurisem przejechałem dopiero 165 km i pierwsze pytanie, czy jest wskaźnik chwilowego zużycia. w Corolli to miałem.Było to b. pomocne, pozwalało dobrać styl jazdy. W Aurisie pokazuje się liczba, ale to chyba średnie zużycie na przejechanym dystansie. Jest jeszcze taki pasek, ale goowno na nim widać. Bardzo mi brakuje tego chwilowego. Wczoraj przejechałem ok. 20 km w trasie i pokazało ok.8\100. Trochę to dużo, bo na starej Corolli miałem 6-6,5\100.

Ten pasek to spalanie chwilowe. Zmień go w opcjach na wartość liczbowa

Offline romek2019

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Sierpnia 2019, 13:09:21 »
Jak to zrobić? Na tym poziomie jest 1. pasek i liczbowo średnie spalanie 2. Zasięg do tankowania i chyba średnia v 3. cyfrowy prędkościomierz i to wszystko. Instrukcja obsługi jakaś globalna,nie mająca odniesienia do konkretnego auta, np. wskaźnik biegu i inne których nie mam. Chyba dam sobie z tym spokój. Dzięki za info.

Offline aBuSaJe

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Sierpnia 2019, 13:29:14 »
Przejdź na tym ekranie w opcje, z kierownicy przycisk w prawo lub lewo i tam gdzieś to jest bo sam zmieniałem z tego paska.

Offline romek2019

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sierpnia 2019, 13:58:54 »
Dzięki! Wreszcie znalazłem, było w ustawieniach na końcu listy, pasek albo liczbowe. Ze wzg. na wiek nie mam srajphonowego obycia, ale dzięki Wam dałem radę. :good: Ps. Odszczekuję schodzenie przez Toyotę na psy przez brak tego wskaźnika. Hau, hau.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2019, 14:17:07 wysłana przez romek2019 »

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sierpnia 2019, 14:23:22 »
Jak wszystko inne zawiedzie to przeczytaj instrukcje obsługi, wiem ona ma ponad 600 stron i tylko w formacie pdf.
Przy nowym aucie warto usiąść sobie poczytać i pogrzebać w opcjach aby nie głowić się podczas jazdy.
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline romek2019

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Sierpnia 2019, 14:27:36 »
Problem już rozwiązany dzięki koledze aBu......Co do instr. to cieniutka jak do obsługi tostera.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2019, 14:35:26 wysłana przez romek2019 »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Sierpnia 2019, 15:58:01 »
Co do instr. to cieniutka jak do obsługi tostera.
? Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 14:35:26 wysłana przez romek2019 ?
Bo ta co jest w aucie, papierowa, to jest skrócona.  Pełna jest tylko w wersji elektronicznej, do ściągnięcia ze strony Toyoty.  Prawie 600 stron plus oddzielna instrukcja od multimediów - prawie 300.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Sierpnia 2019, 21:12:17 »
Nie znajdziesz u siebie chwilowego spalania. Dokup sobie radio z dotykowym ekranem (ok. 250 zł), tam jest chwilowe spalanie, bluetooth i inne bajery.
Co do silnika to 1,6 w corolli nie jest taki sam jak w aurisie i dodatkowo auris cięższy, więc ciężko o równie niskie spalanie. Jeśli świeżo kupiłeś samochód to warto sprawdzić: stan świec, filtra powietrza, czystość przepływomierza i poprawne ciśnienie w kołach - te elementy najczęściej wpływają na spalanie.
Radio dotykowe za 250 zł? Poważnie, takie tanie? Gdzie szukać?

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Sierpnia 2019, 21:38:27 »
Kupiłem na allegro rok temu, używane ,oryginalne, z hybrydy.
Tutaj masz troszkę drożej: https://allegro.pl/oferta/toyota-auris-ii-13-15-nawigacja-navi-radio-cd-5646072162
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2019, 21:48:22 wysłana przez Gawith »

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Sierpnia 2019, 23:24:34 »
I wszystko pasuje na zasadzie wyjęcia starego i podpięcia nowgo pod te same kable?
Nawigacja i bt z tel. też?

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Sierpnia 2019, 15:52:33 »
I wszystko pasuje na zasadzie wyjęcia starego i podpięcia nowgo pod te same kable?
Nawigacja i bt z tel. też?

To radio za 290 zł nie posiada nawigacji więc jak dokupisz to będzie pasować. Jesli nie masz mikrofonu przy swoim radiu to wymiana na takie dotykowe nic nie da bo telefon się łączy tylko nie ma jak pogadać  :grin:
Jest też wiele niejasności bo sprzedający mało piszą a są radia od hybrydy które maja swoją grafike ale przy silniku spalinowym nic nie dają. Niektórzy uczciwie podaja że BT nie działa i trzeba miec navi żeby zadziałał, nie ma języka polskiego w wielu radiach (szczególnie tych do 400 zł na Allegro). Sa radia od JBL i bez dodatkowego wzmacniacza nie ruszą chociaż wyglądają tak samo.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl