Autor Wątek: E12 1.4 D4D - pytania początkującego  (Przeczytany 7739 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ewemarkam

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: E12 1.4 D4D - pytania początkującego
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Sierpnia 2019, 14:48:29 »
2150 obr na 5 biegu przy 100 km/h
Muszę sprostować, mam 2300 obr na 5 biegu przy 100 km/h, bo przecież każda kreska to 200 obr :)
Mam Yariske z tym silnikiem irytuje mnie ta skrzynia bo mam jak napisałem wyżej. Ciekawe czy z Corolli by podeszła.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Sierpnia 2019, 21:55:48 »
Mam Yariske z tym silnikiem irytuje mnie ta skrzynia bo mam jak napisałem wyżej. Ciekawe czy z Corolli by podeszła.

Nie wiem czy dobrze zrobiłeś przechodząc z Corolli E12 na Yarisa. Ten silnik 75KM jest dużo gorszy niż 90KM 1.4 D4D w Corolli E12 czy YII
Uszczelka pod głowicą tam leci prawie w każdej i łańcuch słabszy, jedyny plus to niższe spalanie nawet poniżej 4 litrów na trasie do 120 km/h
Miałem to auto z 2003 JTD... więc mam porównanie.

pzdr

erykko

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Września 2019, 07:27:00 »
Ponawiam pytanie nt. rodzaju oleju do skrzyni.

Mam jeszcze jedno odnośnie tempomatu. Czy ktoś z Was założył? Jeśli tak to niech odezwie się w tym wątku bądź na PW. Nie łatwiej jest kupić kierownicę z tempomatem niż tak wycinać po chamsku otwór w kierownicy?

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Września 2019, 08:53:05 »
Na temat oleju do skrzyni i jego wymiany jest tu na forum cały wątek. O ile pamiętam 75W90 GL4 , firma chyba nie ma znaczenia, ale jak ze wszystkim, lepiej kupić coś lepszego niż najtańszego. Olej do skrzyni nie jest drogi, wchodzi chyba 1.9L
Co do tempomatu nie mam wiedzy, nie jest mi potrzebny.
Olej lepiej wymieniaj często, tak jak zaleca Toyota, ja właśnie jestem na etapie szukania warsztatu który wymieni mi łożyska w skrzyni biegów, zaczęło się od 5 biegu, potem 4 a teraz już 3 delikatnie słychać. Wymiana wszystkich łożysk +  robocizna to ok 2 tys w plecy, tak więc im częściej wymieniasz olej tym jest szansa, że dłużej pojeździsz. Ale po rozmowach z mechanikami od skrzyń wiem, że nie ma reguły i ta skrzynia niestety prędzej czy później trafia na stół. A ceny używek to jakiś żart, wołają po 2 tys za skrzynię, która zaraz też może zacząć padać.
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2019, 08:58:10 wysłana przez eref »

erykko

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Maja 2020, 19:09:09 »
Rzeczywiście po wymianie oleju w skrzyni biegi wchodzą lepiej. Jest zauważalna różnica, pewnie nikt nie robił tego zabiegu od nowości. Zalałem Ravenolem. Ravenol 5w30 wlałem też do silnika. I o dziwo jest poprawa, tzn. na Castrolu (poprzedni właściciel go lał) silnik brał więcej oleju. Teraz spokojnie 15 tys. km przejadę i nie zejdzie mi do minimum. Także marka też robi swoje.

Za tempomat się jeszcze nie zabrałem, bo nie chcę robić dziadostwa i wyrzynać plastiku na kierownicy. Ale przyszedł mi do głowy pomysł, otóż schodzi mi powoli skóra z kierownicy, nie warto by kupić kierownicy z tempomatem? Skoro wyprowadzenie na tempomat jest robione standardowo to chyba kierownica z tym ustrojstwem załatwiłaby problem?

erykko

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Czerwca 2020, 15:21:25 »
I jeszcze jedna rzecz. Chcę zamontować wideorejestrator. Ale jednocześnie nie chcę rozwalać oryginalnego kabla do rejestratora. W związku z tym pomyślałem, że w schowku na bezpieczniki dołożę gniazdo zapalniczki. Zasilę je z rezerwowego gniazda bezpiecznikowego. Da radę jakoś wyjść stamtąd do słupka? Tak by kabel poprowadzić uszczelką.

Wysłane z mojego motorola one przy użyciu Tapatalka

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Czerwca 2020, 18:13:56 »
Ale po rozmowach z mechanikami od skrzyń wiem, że nie ma reguły i ta skrzynia niestety prędzej czy później trafia na stół.

Jakaś bzdura..
U mnie 300, 340 tysi i nic..
Moze przy pół miliona km zmienię zdanie:)
w suzuki przy 100 tysiach była do roboty w kazdym jednym aucie, przy jednym wałku leciałym łożyska na wałku i stożkowe zazwyszaj 5 biegu tak to była lipna skrzynia..
Jak ktoś kupi zakatowanego dezela cofnietego o 100-200 tysi < w d4d to standard> to nie ma się co dziwić a mechaników lepie czasami nie słuchać.

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Czerwca 2020, 09:40:44 »
Nie chcę wdawać się w dyskusję, nie jestem specem, ale przed wymianą łożysk w mojej to podzwoniłem po warsztatach od skrzyń, w bliższej i dalszej okolicy i zawsze słyszałem, że ten typ tak ma, do tego przejrzałem net i jest o tym na różnych forach i jest to znany temat, też na forach zagranicznych. Mój nie ma cofniętego licznika, ale wiem, że dużo jeździł po mieście a pierwszy i jedyny właściciel przede mną niestety ale nie wymienił nigdy oleju w tej skrzyni. Oczywiście nie wątpię, że masz skrzynie z takimi przebiegami, ale jak sądzę wymieniasz olej regularnie. Widziałem swoją skrzynię rozebraną, widziałem jak wyglądają kanały olejowe i mechanik, który niejedną robił skrzynię zwrócił uwagę, że smarowanie jednak nie jest w niej najlepiej zrobione i łożyska 5 biegu mają ciężko.
Tak więc podstawa to regularna wymiana oleju w tej skrzyni a nie słuchanie się mechaników, którzy mówią "panie, jaka wymiana oleju w skrzyni, tego się nie robi" ;) ja takiego posłuchałem, mój błąd, zmieniłem mechanika i każdemu polecam zmienić na innego, nie słuchać takiego fachowca :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl