Autor Wątek: Corolla E15 - cykanie w silniku 1.6 Dual VVT-i  (Przeczytany 3094 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekbawol

• Toyot Leżący
  • *
Corolla E15 - cykanie w silniku 1.6 Dual VVT-i
« dnia: 18 Sierpnia 2019, 22:10:21 »
Dzień dobry wszystkim na toyotaclub - to mój pierwszy post.

Niedawno kupiłem Corollę E15 z 2007 z silnikiem 1.6 Dual VVT-i 124KM. Zastanawia mnie jedna rzecz, silnik delikatnie cyka. Kilka osób zwróciło mi już uwagę na ten dziwny dźwięk. Nagrałem krótki filmik, który go przedstawia (chodzi o cykanie słyszalne na zewnątrz samochodu i pod maską, na wolnych obrotach jest takie cyk cyk cyk cyk o częstotliwości ok 5.3 Hz).

https://youtu.be/o2SEhxozPrQ (pod maską w 23 sekundzie)

Czy ktoś wie, czy w tym silniku tak ma być? A jeśli nie, co to może być? (głównie chodzi mi o to, czy jest to coś poważnego, czy można zignorować, sam dźwięk jakoś mi mocno nie przeszkadza)
Filmik nagrany na ciepłym silniku. Ogólnie silnik pracuje bez zarzutu, moc jest. Przebieg 170k, świece zmieniane przy 135k, olej nowy Castrol 5W30.

Offline marekbawol

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Corolla E15 - cykanie w silniku 1.6 Dual VVT-i
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Września 2019, 23:22:04 »
Problem się rozwiązał przy okazji montażu LPG. Wymienione zostały świece, mechanik stwierdził, że poprzednie były bardzo luźno dokręcone, tak, że wypychało olej poprzez gwint i uszczelkę. Teraz "cykanie" jest bardzo regularne (na każdym cylindrze tak samo), wg mnie cichsze i nie budzi zastrzeżeń.

Zresztą częstotliwość była bardzo powiązana z cyklem wtrysku/zapłonu w 1 z cylindrów - 5.3Hz na wolnych obrotach x 2 obroty wału na każdy cykl 4-suwowego silnika daje 10.6Hz czyli 636 RPM.

Co ciekawe, sam dźwięk delikatnego cykania nie występuje na gazie - silnik chodzi ciszej (wtryskiwacze Barracuda) :).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl