Autor Wątek: E16- skrzypnięcie podczas ruszania automatem  (Przeczytany 1653 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szamanek

• Początkujący
E16- skrzypnięcie podczas ruszania automatem
« dnia: 22 Sierpnia 2019, 18:20:42 »
Cześć wszystkim ;) Jestem tu nowy i zamierzam zakupić Corolle 2018 1.6 automat, egzemplarz w wersji prestige i 8 tysięcy przebiegu.

Nie mogłem znaleźć odpowiedniego wątku, więc zakładam nowy.

Testowałem wyżej opisana Corolle i podczas delikatnego ruszania wydobywa się, prawdopodobnie z hamulców , SKRZYPNIĘCIE. Jest to jednorazowy dźwięk i oczywiście podczas jazdy go nie ma. Przy pierwszy ruszeniu był dość głośny, po krótkiej jezdzie już mniej ale cały czas słyszalne.

Dodam że egzemplarz nie był użytkowany jakiś czas i stał na placu. Sprzedawca twierdzi że to normalne. Czy ktoś zaobserwował takie zjawisko i czy jest to jedynie kwestia "dotarcia"? A może powód jest inny. Dzięki za odpowiedzi.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odp: E16- skrzypnięcie podczas ruszania automatem
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Sierpnia 2019, 22:17:25 »
Nie wiem czy to samo co u ciebie - czasami jak ruszam to z hamulców wydobywa się taki dziwny dźwięk. Wydaje mi się ze jest to wtedy kiedy silnik jest zimny (na tzw ssaniu po staremu), kiedy chce kręcić koła do przodu, a ja trzymam go na hamulcu. Wtedy jak puszcze hamulec to coś tam skrzypnie, ale nie dzieje się to za każdym razem jak ruszam. Mój przypadek wg mnie to nic niepokojacego
E18_Prestige_MultidriveS

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Sierpnia 2019, 22:34:00 »
podczas delikatnego ruszania wydobywa się, prawdopodobnie z hamulców ,
Trudno się odnieść bez oględzin, ale pewnie nie ruszałeś puszczając od razu hamulec , tylko go popuszczając stopniowo. To są odgłosy z zacisków , tarcz itp.
Jak rozumiem to twoja pierwsza jazda jakimkolwiek automatem i stąd zaskoczenie ?

kiedy chce kręcić koła do przodu, a ja trzymam go na hamulcu.
Dla zobrazowania - podobny dźwięk można zrobić w rowerze - jak staniesz na pedałach i delikatnie popuszczasz zaciśnięte hamulce

Dla porównania trzeba było się przejechać innym egzemplarzem.
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2019, 23:15:18 wysłana przez bazi »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sierpnia 2019, 21:38:23 »
Dla zobrazowania - podobny dźwięk można zrobić w rowerze - jak staniesz na pedałach i delikatnie popuszczasz zaciśnięte hamulce
dobrze to ująłeś
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl