Autor Wątek: Moja pierwsza Toyota..;) pytania  (Przeczytany 1748 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michal.adm

• Toyot Leżący
  • *
Moja pierwsza Toyota..;) pytania
« dnia: 22 Sierpnia 2019, 23:46:34 »
Hey wszystkim:)

Wlasnie sie zarejestrowalem tutaj z uwagi na fakt....zostania szczesliwym (mam nadzieje:)) posiadaczem mojej pierwszej w zyciu Toyoty..;) nie ukrywam ze ekscytacja jest...bo przesiadlem sie z 12-letniego Mitsubishi Colt'a na Corolle E16 1.6 132 KM (rocznik 2017) ktora wyjechlem wczoraj od Bonkowskich w Poznaniu. Jak to bywa od razu pare rzucilo mi sie w oczy:))) - mozna prosic o jakies rady i podzielenie sie doswiadczeniem?

1. Pierwszy temat ktory mnie nurtuje to przede wszystkim fakt, ze auto dosc swieze, ale jednak raport diagnostyczny byl do niego, co prawda nie w pelni, ale czesc badan mam potwierdzona na karcie i jedna pozycja mnie martwi - geometria, zbieznosc itd, a pozycja "polizg boczny tylna os" mam wartosc wykraczajaca poza graniczne widelki - na moje pytanie w ASO, uzyskalem odpowiedz jedynie, aby sie nie tym nie martwic, bo to tyl (auto ma naped na przod) i generalnie nie podlega to nawet badaniu.... Nie mniej nie daje mi to spokoju...zwlaszcza ze nie jestem eskpertem w dzidzienie motoryzacji - pozwolilem sobie zalaczyc foto, bylby ktos tak uprzejmy i wytlumaczyl mi ta wartosc bardziej lopatologicznie?

Fragment badania (ZDJECIE):
https://ibb.co/r2805rk

2. Pierwszy wyjazd z salonu, wszystko ok...dzisiaj dzien nastepny i kontrolka TPMS od cisnienie w kolach caly czas swieci... - powod do zmartwien? Jechac z tym do ASO (jestem laikiem nawet w tych sprawach), czy po prostu na stacje...zmierzyc czy mam 2,5 Bara w kazdej, jak mam to wcisnac guzik od resetu (kalibracji)???

3. Ostatnie moje pytanie to generalnie...pierwszy szok i wrazenie ze spalania..;) narazie uczac sie nowej skrzyni i auta, za chiny nie widze spalania jak to pisza w specyfikacjach 6-6,5 litra, jezdzac te pare KM po miescie, notorycznie jedyne co widze na monitorze to srednie spalanie rzedu 10L!!!:) az portfel mnie boli:)))

Na prawde bede wdzieczny za kazda nawet najdrobniejsza porade i podzielenie sie swoimi doswiadczeniami - zwlaszcza w tym jakze ekscytujacym ale i nieco nerwowym okresie, gdy czlowiek uczy sie nowego "blaszaka":)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Moja pierwsza Toyota..;) pytania
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Sierpnia 2019, 00:15:08 »
Witamy kolejnego szczęśliwego posiadacza Toyoty :).

Masz ten sam rocznik Corolli co moja i z tym samym silnikiem. Nie pochwaliłeś się jaki przebieg ?. 

Ad. 1. Jestem zwykłym użytkownikiem Corollki i nie mam bladego pojęcia o co z tym poślizgiem chodzi ale zapewne znajdzie się tu jakiś znawca tematu i to nam wyłoży :)

Ad. 2. Na początek napompuj ile ma być w kołach i tak jak piszesz skalibruj. Gdzieś tu na forum jest wątek  w temacie tej kontrolki to poszukaj.

Ad. 3. Corollka lubi być delikatnie traktowana - jak ją bardzo ciśniesz to pali 10 a dzisiaj w nerwowym korku przez miasto widziałem  u siebie nawet 18 l/100. Jak będziesz jechał spokojnie , gdzieś poza miastem to spali Ci i poniżej 6. Moje spalanie widać w stopce i od nowości średnia to 7,3 litra , ale są tu na forum koledzy którym przy spokojnej jeździe auto pali ok. 5,7 od nowości. Obejrzyj sobie na Motostat więcej Corolek z tym silnikiem to będziesz miał jakieś porównanie.

Pojedź sobie gdzieś za miasto jakiś prosty parokilometrowy odcinek np. na V biegu z prędkością 60 - 75 to powinien Ci spalić około 5,8 l/100 km - a przy 80 - 95 na VI biegu powinno być około 6,3 . Jeżeli masz podobnie to z silnikiem jest zapewne ok. No i spalanie to najlepiej sprawdzić lejąc paliwo do pełnego baku pod korek. 

Offline michal.adm

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Moja pierwsza Toyota..;) pytania
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Sierpnia 2019, 15:31:13 »
Haha, dziekowac bardzo!:)

Wow:) generalnie kupilem ja ze "zrobionymi" 51 tys. km.:)

1. I tak dziekowac uprzejmie za checi:) aczkolwiek juz dostalem wyjasnienie ze moze to miec zwiazek z pkt2 (cisnienie w oponach:))

2. Super, dzieki za utwierdzenie mnie!:) faktycznie brakowalo w jednym kole...nie wiedzialem ze ten system jest faktycznie tak czuly...dopompowalem, skalibrowalem i teoretycznie dziala;). Rzekomo brak odpowiedniego cisnienie w tylnym, moglo sie przelozyc na wlasnie taki a nie inny rezultat badan na raporcie.

3. O widzisz i to chyba chcialem uslyszec:). Przyznaje....narazie mam nogi z waty, po przejsciu ze starego na wspomniana Toyotke, bo samochod jest na prawde mega fajny...ale wielkosc tez robi swoje, nigdy nie jezdzilem czyms co ma 4,6 metra dlugosci:) zatem narazie wszystko jest dla mnie olbrzymim stresem, i faktycznie tak tez jezdze nieco... Jutro jade w traske 100km, zobacze jak sie zachowuje spalanie prostych pustych odcinkach,  aczkolwiek juz nawet dzisiaj z nieco wiekszym spokojem na nodze juz zaobserwowalem mniejsze spalanie niz podczas moich pierwszych jazd;)

Ogromnie dziekuje za chec podzielenie sie tymi paroma wskazowkami;) mysle ze kazdy pamieta jak to bylo wsiasc do nowego auta w pierwszych dniach..;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl